Det första rådgivningsbesök

På den här sidan hittar du anvisningar om hur du bokar det första rådgivningsbesöket och nyttiga länkar.  

Du är välkommen på ditt första besök när din graviditet har framskridit till vecka 8–10. Du kan boka en tid genast när ditt graviditetstest är positivt.  

När du bokar det första besöket i Maisa räknar programmet graviditetsveckorna baserat på din sista menstruation, och föreslår lämpliga tider för det första besöket. Fyll i ett formulär för förhandsuppgifter i Maisa innan ditt första besök.

Du kan välja om du vill ha det första besöket som videomottagning eller besöka rådgivningsbyrån på plats. Innehållet är detsamma oavsett som du väljer videomottagning eller ett besök på rådgivningsbyrån. 

Du kan börja ta folsyra och D-vitamin som kosttillskott före det första rådgivningsbesöket.  

Vad händer under det första rådgivningsbesöket? 

Under det första besöket diskuterar hälsovårdaren ditt hälsotillstånd, din sjukdomshistoria och faktorer kring graviditetsförloppet. Baserat på dessa skräddarsyr vi din graviditetsuppföljning. Du kan välja vem som följer med dig till rådgivningsbesöken.  

Du har rätt att ta med en tolk om du har något annat modersmål än finska eller svenska. 

Under det första besöket får du en remiss till laboratorieundersökningarna görs i ett tidigt stadium av HUSLAB. Du får också en remiss till två ultraljudsundersökningar och en screening för kromosomavvikelse hos fostret. Undersökningarna är frivilliga.  

Dessutom bedömer hälsovårdaren om du behöver göra en glukosbelastning för att utreda graviditetsdiabetes.  

Om du ska få ett barn genom adoption eller bli fosterförälder - kontakta rådgivningsbyrån när barnet ska flytta hem till dig.  

Om du vill ha information om att avbryta graviditet ska du kontakta din egen hälsostation.  

Så här bokar du tiden för ditt första besök

Du kan boka en tid hos oss i Maisa eller per telefon. Tjänsten är kostnadsfri.  

Boka en tid för ditt första rådgivningsbesök i Maisa.  Via Maisa kan du också boka tid för en videomottagning.

Gå till Maisa (Länk leder till extern tjänst)

 

Om du har någon bakomliggande sjukdom, om du inte är säker på i vilken graviditetsvecka du är eller om du behöver en tolk på mottagningen ska du göra ditt första rådgivningsbesök på byrån. Boka i så fall din tid via rådgivningens telefontjänst vardagar kl. 8–14.  

Ring +358 93 105 5530(Link startar ett telefonsamtal)

 

 

Om du har bokat det första besöket som videomottagning ska du logga in på videomottagningen via Maisa. Vi rekommenderar att du använder Maisa-appen eller webbläsaren Google Chrome för videomottagningen.   

Före videomottagningen önskar vi att du mäter ditt blodtryck och väger dig med pålitlig utrustning till exempel vid rådgivningsbyråns, familjecentrets eller hälsovårdens självbetjäningspunkt. Mätningar som görs hemma är i detta sammanhang inte tillräckliga.  

Du kan avboka din tid antingen per telefon eller i Maisa.

Den här sidan hittar du också på adressen hel.fi/det-första-besök.