Regelbundna måltider är hörnstenen i en hälsosam kost. Tallriksmodellen hjälper dig att komponera mångsidiga måltider.
En varierad kost innehåller
- mycket grönsaker, frukt och bär i olika färger
- fullkornssäd
- mjuka fetter: vegetabilisk olja, margarin, nötter och fisk 2-3 gånger per vecka
- mjölkprodukter eller vitaminerade växtdrycker och yoghurt
- lämpligt med kyckling, kött eller växtproteinkällor (baljväxter, sojaprodukter och andra vegetabiliska proteinkällor).
För gravida kvinnor rekommenderas D-vitamin och folsyra.
Under graviditeten lönar det sig att se över hela familjens levnadsvanor och kost. En jämn måltidsrytm, mångsidiga rätter, att äta och laga mat tillsammans och njuta av maten främjar utvecklingen av hälsosamma matvanor hos barn.
Du kan läsa aktuella rekommendationer om trygga livsmedel för gravida hos Livsmedelsverket.
Säkra sätt att använda livsmedel (Livsmedelsverket)(Länk leder till extern tjänst)
Ladda ner guiden ”Vi äter tillsammans”, 2019 (PDF)(Länk leder till extern tjänst)