Måltiderna och matvanorna i barndomen är viktiga. Ett barn som äter regelbundet och mångsidigt orkar koncentrera sig på undervisningen samt leka och motionera på fritiden. Hemmets matvanor påverkar inte bara barnet idag, utan även hur det kommer att äta som vuxen.
Prata om mat och ätande på ett uppskattande och positivt sätt med barnet. Det är bra om familjen kan satsa på mångsidig mat samt regelbundna och gemensamma måltider.
Mångsidig kost ger skoleleven alla andra nödvändiga näringsämnen utom D-vitamin som måste tas som tillskott varje dag.
Ladda ner THL:s rekommendation om D-vitamin för familjer (PDF)(Länk leder till extern tjänst)
Ladda ner broschyren Tillsammans kring matbordet (PDF)(Länk leder till extern tjänst)
En fullödig frukost
Frukosten blir mångsidig när den innehåller fullkornsspannmål (t.ex. bröd, müsli eller gröt), grönsaker eller frukt samt något proteinhaltigt såsom mjölk, yoghurt eller ägg.
Skolmaten
Till skollunchen hör en varm fisk-, grönsaks- eller kötträtt, dryck, sallad, råkost, bröd och bredbart.
Om barnet äter lunch som planerat får det en god måltid i skolan varje vardag. Uppmuntra alltså dit barn att äta i skolan.
Matrasten är också ett bra tillfälle att träna bordsskick och att smaka på nya rätter.
Hörnstenar i skolelevens måltider
- En regelbunden måltidsrytm är grunden för hälsosamt ätande. Varje måltid är viktig för barnet - morgonmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål.
- Servera grönsaker, frukt eller bär vid alla måltider.
- Välj i regel fullkornsprodukter med hög fiberhalt. Spannmålsprodukter är bröd, gröt, flingor och müsli samt spannmål som serveras som tillägg (t.ex. pasta, ris, couscous). Hjärtloggan hjälper dig att hitta alternativ som innehåller mycket fiber.
- Benstommen behöver kalcium. Kalciumintaget förbättras med 2 till 3 portioner flytande mjölkprodukter och 2 till 3 bitar ost per dag. Alternativt kan du använda D- och B12-vitaminer samt växtbaserade drycker med kalciumtillskott.
- Använd helst bredbart av mjukt fett och olja till salladen. Goda fetter är viktiga näringsämnen - de behövs bland annat för att flera vitaminer ska kunna absorberas. Produkter som innehåller härdade fetter såsom kakor, chips, smör och feta köttprodukter ska man helst inte äta så ofta.
- Salta i maten med måtta, kolla saltmängden och undvik chips, salta kex och dylikt. Familjen ska också hålla sockerintaget måttligt.
Ladda ner bild om måltidsrytmen (Smaklig skola, pdf)(Länk leder till extern tjänst)
Tallriksmodellen
Det blir enklare att sammanställa en varierad måltid med hjälp av tallriksmodellen. I tallriksmodellen består hälften av grönsaker, en fjärdedel kolhydrater såsom potatis, ris eller pasta och en fjärdedel proteinrika livsmedel såsom baljväxter och andra vegetabiliska proteiner, fisk, broiler eller kött.
Oroar du dig för barnets ätande?
Om du är orolig för ditt barns diet ska du kontakta skolans elevvård eller din hälsostation. Sköterskan eller läkaren diskuterar med dig och ger kostråd. En skötare eller läkare kan styra barn till näringsterapin om det behövs.