Erkännande av föräldraskap

Tjänsteinnehavarna har i uppgift att fastställa faderskapet för barn som fötts utom äktenskap.

Om barnet föds utanför äktenskapet kan det krävas åtgärder från föräldrarnas sida eller av myndigheter för att föräldraskapet ska kunna bekräftas. Boka tid för att bekräfta föräldraskap.

Ring

Tidsbeställning

Du kan boka tid hos barnatillsyningsmannen via vår återuppringningstjänst från måndag till torsdag klockan 9.00-10.00 genom att lämna en begäran om återuppringning.

Vi strävar efter att kontakta dig inom de närmaste fem vardagarna. Vi kontaktar dig två gånger efter att du lämnat en begäran om återuppringning.

Om du inte kan komma på den bokade tiden, ska du avboka den genom att skicka ett SMS till numret 050 402 0084.

I meddelandet ska du uppge ditt namn, den exakta tiden för det bokade mötet och namnet på den barnatillsyningsman ni skulle träffa. En avbokning gäller för båda föräldrarna.
Det går inte att boka en ny tid på numret.

Om du vill boka en ny tid, ska du lämna en begäran om uppringning till tidsbokningsnumret.

Öppet mån-tor 09-10
Samtalets pris: normalt samtalspris

Erkännande av föräldraskap

Föräldraskap kan erkännas på rådgivningsbyrån innan barnet föds. Om föräldraskapet av någon orsak inte har erkänts på rådgivningsbyrån kan ett förhandserkännande göras av en tjänsteinnehavare i mammans hemkommun. Föräldrarna måste komma till det avtalade mötet tillsammans. Båda föräldrarna ska ta med sig giltiga identitetsbevis och även rådgivningsbyråns moderskapskort (intyg över graviditeten). Om graviditeten var ett resultat av assisterad befruktning ska man dessutom ha med sig ett intyg över detta i original. Den som erkänner föräldraskapet innan barnets födsel blir barnets vårdnadshavare tills föräldraskapet bekräftats.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata meddelar mammans hemkommun om barn som fötts utom äktenskap. Om föräldraskapet inte har erkänts under graviditeten, kontaktas mamman för att boka en tid för att fastställa föräldraskapet. 

Båda föräldrarna måste personligen komma till det avtalade mötet där föräldraskapet fastställs. Vanligen bokar föräldrarna en gemensam tid men barnets far eller mor kan på egen hand också inleda ärendet. 

Om den ena föräldern bor utomlands ska man delge barntillsynspersonen den information som behövs för att nå föräldern.

Om barnets faderskap är oklart kan det bekräftas genom en rättsgenetisk faderskapsundersökning. En faderskapsutredning kan även initieras å tjänstens vägnar. En utredning av faderskapet är vanligen avgiftsfri. 

Den rättsgenetiska faderskapsundersökningen utförs i laboratoriet för Institutet för hälsa och välfärd (THL) genom munskrapsprov, som tas under tillsyn av socialtjänsten. Prover tas av modern, barnet och den presumtiva fadern.

Man får inte äta, dricka eller röka minst en halv timme före provtagningen.  

En DNA-undersökning är nödvändig om en förälder med invandrarbakgrund inte kan få officiell legitimation eller när information om moderns civilstånd inte är tillgänglig. 

Med en rättsgenetisk undersökning kan man inom sex månader efter barnets födsel reda ut faderskapet för ett barn som är fött inom äktenskap, ifall föräldrarna gemensamt önskar en sådan undersökning. Om undersökningen visar att den äkta mannen inte är barnets far kan båda föräldrarna, om de så önskar, tillsammans hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ansöka om att den äkta mannens faderskap ska hävas. Detta ska göras inom ett år från barnets födelse. 

Faderskap för barn som föds inom äktenskap kan redas ut om föräldrarna ger sitt samtycke till detta, efter att en annan man har erkänt eller meddelat att han kommer att erkänna faderskapet i detta fall. Utan föräldrarnas samtycke kan socialtjänsten inte vidta några åtgärder. Den som planerar att erkänna faderskapet ska själv se till att få föräldrarnas samtycke.

Båda föräldrarna ska ha giltiga identitetsbevis med sig.  

Godtagbara dokument:  

  • Pass (alla staters)  
  • främlingspass eller resedokument för flykting som beviljats av en finländsk myndighet   
  • identitetskort (utfärdat av en myndighet i Finland, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, San Marino eller Schweiz).  
  • Körkort som beviljats av en finsk myndighet efter 1.10.1990.  

Om barnet har kommit till med assisterad befruktning ska föräldrarna ha med sig det ursprungliga intyget över befruktning. 

Serviceställen

Familjerättsliga ärenden

Adress: Estnäsgatan 2, 00170 Helsingfors