Ensikäynti neuvolassa

Tältä sivulta löydät ohjeet ensimmäisen neuvolakäynnin varaamiseen sekä hyödyllisiä linkkejä. 

Olet tervetullut ensimmäiselle käynnillesi äitiysneuvolaan, kun odotuksesi on edennyt raskausviikoille 8–10. Voit varata ajan heti positiivisen raskaustestin jälkeen. 

Kun varaat ajan ensikäynnille Maisassa, ohjelma laskee raskausviikot ja ehdottaa sopivia ensikäynnin aikoja viimeisten kuukautistesi alkamispäivän perusteella. Äitiysneuvolan esitietolomake tulee täyttää Maisassa ennen ensikäyntiä.

Voit valita, haluatko ensikäynnin videovastaanottona vai tuletko neuvolaan paikan päälle. Videovastaanottona ja neuvolassa tapahtuvat ensikäynnit ovat sisällöltään samanlaiset.

Ennen ensikäyntiä voit aloittaa foolihappolisän ja D-vitamiinilisän käytön. 

Lue lisää foolihappolisästä (THL)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lue lisää D-vitamiinilisästä (THL)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)  

 

Mitä ensikäynnillä tapahtuu?

Ensikäynnillä terveydenhoitaja keskustelee kanssasi terveydentilastasi, terveyshistoriastasi ja raskauden kulkuun liittyvistä tekijöistä. Niiden perusteella räätälöimme sinulle raskausajan seurannan. Voitte päättää perheen kesken, keitä neuvolakäynneillä on lisäksesi mukana. 

Sinulla on oikeus tulkkiin neuvolakäynnillä, jos äidinkielesi on joku muu kuin suomi tai ruotsi.

Ensikäynnillä saat lähetteen alkuraskauden laboratoriotutkimuksiin HUSLABiin. Saat lähetteen myös kahteen ultraäänitutkimukseen sekä sikiön kromosomipoikkeavuuksien seulontaan. Tutkimukset ovat sinulle vapaaehtoisia. 

Lisäksi terveydenhoitaja arvioi, tarvitaanko sokerirasitustestiä raskausdiabeteksen selvittämiseksi. 

Jos olet saamassa lapsen adoptiossa tai sijaisvanhempana, ota yhteyttä neuvolaan, kun lapsi on muuttamassa luoksesi. 

Jos haluat tietoa raskauden keskeyttämisestä, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi. 

Näin varaat ajan ensikäynnille

Voit ajata meille ajan Maisassa tai soittamalla. Palvelu on maksutonta. 

Varaa aika ensikäynnille Maisassa.  Maisan kautta voit varata myös videovastaanottoajan.

Siirry Maisaan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kirjautumisen jälkeen valitse valikosta "Varaa aika yleisiin palveluihin" ja sieltä "Raskauden ensikäynnin ajanvaraus". Tämän jälkeen seuraa Maisan ohjeita.

Jos sinulla on jokin perussairaus tai et ole varma raskausviikoista tai tarvitset vastaanotolle tulkin, tule ensikäynnille paikan päälle neuvolaan. Varaa silloin aika neuvolan puhelinpalvelusta arkisin klo 8–14. 

Soita +358 93 105 5530(Linkki aloittaa puhelun)

 

 

Jos olet varannut ensikäyntisi videovastaanottona, kirjaudu videovastaanotolle Maisan kautta. Suosittelemme videovastaanotolle Maisa-sovellusta tai Google Chrome -selainta.  

Ennen videovastaanottoa sinun tulisi käydä mittaamassa verenpaineesi ja painosi luotettavalla laitteella esimerkiksi neuvolan, perhekeskuksen tai työterveyshuollon omahoitopisteellä. Kotona tehdyt mittaukset eivät tässä yhteydessä riitä. 

Voit perua aikasi joko puhelimitse tai Maisassa.

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/ensikäynti.