
Helsingfors stads stödfamiljer är frivilliga familjer som har tid, vilja och förmåga att stödja ett barn och en familj med stödbehov. Ett par eller en ensamstående person, en barnfamilj eller en familj utan barn kan fungera som stödfamilj. I en stödfamilj får barnet pålitliga och trygga relationer. Det krävs inga särskilda färdigheter av stödfamiljen, samhörighet och ett normalt vardagsliv räcker.
Stödfamiljerna introduceras i verksamheten. Deltagande i den avgiftsfria coachningen förbinder ännu inte en att delta i verksamheten. Under coachningen får man möjlighet att fundera på om stödfamiljsverksamheten är den rätta formen av volontärarbete för en själv. Familjens lämplighet för uppgiften kontrolleras och bedöms under coachningsprocessen. Information om coachningens innehåll och tidtabellen för följande coachning fås av arbetstagarna inom stödfamiljsverksamheten.
Stödfamiljstjänsten är avsedd för barn med särskilt stödbehov eller som är klienter inom barnskyddet. Stödfamiljen hjälper i situationer där familjens egna resurser är begränsade och familjen inte har ett eget närståendenätverk som stöd. När barnet är hos stödfamiljen har föräldern möjlighet att vila upp sig och samla resurser för vardagen. Vanligtvis tillbringar barnet ett veckoslut i månaden hos stödfamiljen. De barn som får stöd är oftast 2–13-åringar.
Vanliga frågor om stödfamiljsverksamheten
För varje barn hittas en stödfamilj som bäst uppfyller hens behov. I samordningen av stödfamiljen och barnet tar man även hänsyn till stödfamiljens egna önskemål och färdigheter. Efter att man bekantat sig tillbringar barnet vanligtvis ett veckoslut i månaden hos stödfamiljen. Hos stödfamiljerna gör man vanliga saker på veckosluten, till exempel vistas ute, leker eller lagar mat tillsammans, med beaktande av barnets önskemål.
Stödrelationerna är tidsbegränsade och man utvärderar årligen om de fortsätts.
Stödfamiljen behöver inte ha social- eller hälsovårdsutbildning eller annan specialkompetens. Stödfamiljen förutsätts ha en stabil livssituation och resurser att stödja barnet med stödbehov och hens familj, förmåga att skapa en trygg relation till barnet, vara vidsynt, samarbeta och vara engagerad. Den uppväxtmiljö som stödfamiljen erbjuder bör vara barnvänlig.
Familjens lämplighet för uppgiften kontrolleras och bedöms under coachningsprocessen. Innan verksamheten påbörjas ska socialtjänsten i familjens hemkommun konsulteras och de myndiga som bor i familjen ska uppvisa ett straffregisterutdrag för verksamhet med barn.
Hinder för att inleda stödfamiljsverksamheten är akut, upprepad eller långvarig klientrelation med barnskyddet eller sociala familjearbetet, eller ett akut missbruksproblem eller psykiskt problem i familjen. En pågående kris i ditt eget liv (t.ex. utmattning, skilsmässa, nyligen inträffad arbetslöshet, ekonomiska problem, allvarlig sjukdom hos en nära anhörig etc.) eller en allvarlig sjukdom i familjen kan även hindra dig från att vara stödfamilj just nu. En kriminell livsstil är ett hinder för stödfamiljsverksamheten
Utöver ifyllandet av ansökningsblanketten omfattar stödfamiljscoachningen ett familjespecifikt möte hemma hos den blivande stödfamiljen och tre coachningstillfällen i grupp. Coachningen i grupp sker på vardagskvällar kl. 16.30–19.
Stödfamiljsverksamheten organiseras och stödfamiljerna stöds av yrkeskunniga inom den sociala sektorn. Stödfamiljerna utbetalas ett arvode och kostnadsersättning för stödveckosluten. År 2025 består arvodet av ett belopp på 51,10 €/dag/barn och kostnadsersättningen ett belopp på 28,06 €/dag/barn. Stödfamiljerna är försäkrade och de erbjuds fortbildning och kamratmöten under verksamheten.