Våld i familjen

I alla parförhållanden och familjer förekommer vardagligt tjafs och bråk. Om bråket eskalerar och till slut förekommer varje dag, bör man söka hjälp. Hur arg du eller dina partner än är måste ni komma ihåg att våld inte hör till ett vanligt bråk i familjen. 
Bild: Mari Huhtanen

I alla parförhållanden och familjer förekommer vardagligt tjafs och bråk. Om bråken eskalerar och till slut förekommer varje dag, bör man söka hjälp till exempel i parterapi. 

Om grälet tynger dig ska du föra situationen på tal vid familjerådgivningen. Kom ihåg att ju tidigare man tar tag i saker, desto snabbare kan man hitta lösningar på situationen. 

Det måste finnas gränser för hur mycket man bråkar. Hur arg du eller dina partner än är måste ni komma ihåg att våld inte hör till ett vanligt gräl. 

Alla handlingar som är kränkande, hotfulla eller skrämmande är våld. Våld är med andra ord mycket mer än bara fysiska handlingar som gör ont. Om du funderar på att söka hjälp, betyder det vanligtvis att hjälp behövs. 

Din uppgift som vuxen är att skydda barnet mot alla former av våld. Varje familjemedlem har rätt att bli arg, men inte ens då kan våld accepteras. 

Läs mer om våld in nära relationer