Vanhemmuuden selvittäminen

Lastenvalvojan tehtävänä on avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen vanhemmuuden selvittäminen.

Suurin osa vanhemmuuden tunnustamisista voidaan tehdä raskausaikana neuvolassa. Jos tunnustaminen ei onnistu neuvolassa, varaa aika vanhemmuuden selvittämiseen lastenvalvojalta.

Soita

Ajanvaraus

Voit varata ajan lastenvalvojalle takaisinsoittopalvelumme avulla. Soita meille maanantaista torstaihin kello 9.00-10.00 ja jätä meille soittopyyntö.

Tavoittelemme sinua kahdesti soittopyynnön jättämisen jälkeen. Pyrimme ottamaan sinuun yhteyttä seuraavan viiden arkipäivän aikana.

Voit perua varatun ajan laittamalla tekstiviestin numeroon 050 402 0084. Ilmoita viestissä oma nimesi, varatun ajan tarkka ajankohta sekä lastenvalvojan nimi, jolle aikasi oli varattu. Peruutuksen tulkitaan koskevan molempia vanhempia.

Ajan perumisnumerossa ei ole muuta palvelua. Mikäli haluat varata uuden ajan, soita uudelleen ajanvaraukseen.

Avoinna ma-to 09-10
Puhelun hinta: normaali puhelumaksu

Vanhemmuuden selvittäminen

Vanhemmuuden voi tunnustaa neuvolassa ennen lapsen syntymää. Jos vanhemmuutta ei jostain syystä ole tunnustettu äitiysneuvolassa, voidaan ennakollinen tunnustaminen tehdä äidin kotikunnan lastenvalvojan luona. 

Vanhempien tulee saapua lastenvalvojan tapaamiseen yhdessä. Molemmilla on oltava mukana voimassa oleva henkilöllisyystodistus sekä äidillä neuvolan äitiyskortti (todistus raskaudesta). Jos raskaus on alkanut hedelmöityshoidon tuloksena, tulee lisäksi mukana olla alkuperäinen hedelmöityshoitotodistus. Jos vanhemmuus on tunnustettu ennen lapsen syntymää, tunnustajasta tulee lapsen huoltaja, kun vanhemmuus on vahvistettu.

Digi- ja väestötietovirasto ilmoittaa avioliiton ulkopuolella syntyneestä lapsesta äidin kotikunnan lastenvalvojalle. Jos vanhemmuutta ei ole tunnustettu raskausaikana, lastenvalvoja lähettää lapsen äidille yhteydenotto- ja ajanvarauspyynnön. 

Vanhemmuuden selvittämiseksi kummankin vanhemman on asioitava henkilökohtaisesti lastenvalvojan luona. Yleensä vanhemmat varaavat tätä varten yhteisen ajan, mutta selvittämisen voi panna vireille myös lapsen äiti tai isä yksin. 

Jos toinen vanhempi asuu ulkomailla, pitää lastenvalvojalle antaa tiedot ulkomailla asuvan vanhemman tavoittamiseksi.

Mikäli lapsen isyydestä ei ole varmuutta, isyys voidaan varmistaa oikeusgeneettisellä isyystutkimuksella. Myös lastenvalvoja voi tarvittaessa esittää tutkimusta tehtäväksi. Tutkimus on isyyden selvittämisen yhteydessä maksuton. 

Oikeusgeneettinen isyystutkimus tehdään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laboratoriossa posken sisäpinnan sivelynäytteistä, jotka annetaan lastenvalvojan valvonnassa. Näytteet otetaan äidistä, lapsesta ja mahdollisesta isästä.  Ennen näytteen ottamista pitää olla vähintään puoli tuntia syömättä, juomatta ja tupakoimatta. 

DNA-tutkimus on välttämätön, jos maahanmuuttajataustaisella vanhemmalla ei ole mahdollista saada virallista henkilöllisyystodistusta sekä tilanteessa, jossa äidin siviilisäädystä ei ole saatavissa tietoa. 

Avioliitossa syntyneen lapsen isyys on mahdollista selvittää oikeusgeneettisellä isyystutkimuksella lastenvalvojalla kuuden kuukauden sisällä lapsen syntymästä, jos vanhemmat yhdessä pyytävät tutkimusta. Jos tutkimus osoittaa, ettei aviomies ole lapsen isä, voivat vanhemmat halutessaan hakea aviomiehen isyyden kumoamista Digi- ja väestötietovirastolta vuoden kuluessa lapsen syntymästä. 

Avioliitossa syntyneen lapsen isyys voidaan selvittää lastenvalvojalla myös silloin, jos vanhemmat suostuvat isyyden selvittämiseen sen jälkeen, kun toinen mies on tunnustanut tai ilmoittanut tunnustavansa lapsen isyyden. Ilman vanhempien suostumusta lastenvalvoja ei voi ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin. Isyyden tunnustamista suunnittelevan on itse huolehdittava vanhempien suostumusten hankkimisesta.

Sinulla ja toisella vanhemmalla tulee olla mukana voimassa olevat henkilöllisyystodistukset. 

Hyväksyttäviä asiakirjoja ovat: 

  • passi (mikä tahansa valtio) 
  • Suomen viranomaisen myöntämä muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja  
  • henkilökortti (Suomen, Euroopan talousalueen, San Marinon tai Sveitsin viranomaisen myöntämä) 
  • Suomen viranomaisen 1.10.1990 jälkeen myöntämä ajokortti. 

Mikäli lapsi on saanut alkunsa hedelmöityshoidolla, vanhemmilla pitää olla mukana alkuperäinen hedelmöityshoitotodistus.

Palvelupisteet

Perheoikeudellisten asioiden toimipiste

Osoite: Vironkatu 2, 00170 Helsinki