Hoppa till huvudinnehåll

TBE-vaccin eller "fästingvaccin"

Om du rör dig mycket ute i naturen i vissa områden i Helsingfors rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd att du tar vaccin mot fästingburen hjärninflammation. .

TBE-vaccin skyddar mot hjärninflammation som sprids av fästingar, det vill säga fästingburen hjärninflammation (tick-borne encephalitis, TBE). Sjukdomen kallas även för Kumlingesjukan.

Vänligen observera att även om TBE-vaccinet ofta kallas "fästingvaccin" skyddar det inte mot fästingar och hindrar dem inte heller från att bita sig fast i huden. Borrelia är den vanligaste sjukdomen som sprids av fästingar. Det finns inget vaccin mot den.

Om du rör dig särskilt mycket i naturen i vissa områden i Helsingfors (Södra Degerö, Jollas/Villinge, Stenudden, Kasberget, Västra Hertonäs) i över fyra veckor rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd att du tar TBE-vaccinet.

För TBE-vaccinet behöver du ett recept. Kontakta din hälsostation per telefon eller via Maisa för receptet. Köp vaccinet själv på apoteket. TBE-vaccineringen görs vid vaccinationspunkten utan tidsbokning.