TBE-vaccin eller "fästingvaccin"

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar vaccination mot fästingburen hjärninflammation för invånare och stugbor i vissa områden i Helsingfors samt för dem som vistas mycket utomhus i områdena. Invånarna i Björnsö får TBE-vaccinets grundserie avgiftsfritt.

TBE-vaccin skyddar mot hjärninflammation som sprids av fästingar, det vill säga fästingburen hjärninflammation (tick-borne encephalitis, TBE). Sjukdomen kallas även för Kumlingesjukan.

Vänligen observera att även om TBE-vaccinet ofta kallas "fästingvaccin" skyddar det inte mot fästingar och hindrar dem inte heller från att bita sig fast i huden. Borrelia är den vanligaste sjukdomen som sprids av fästingar. Det finns inget vaccin mot Borrelia.

Grundserien av TBE-vaccinet är avgiftsfritt för personer som fyllt 3 år och äldre och som stadigvarande bor i Björnsö eller vistas långvarigt i en semesterbostad i området. Området ingår i THL:s nationella vaccinationsprogram.

Vaccin ges vid hälsostationerna med tidsbokning. Boka tid genom att ringa eller skicka ett Maisa-meddelande till din egna hälsostation.
Barn i rådgivningsålder (under 7 år) vaccineras vid Östergatans familjecenter. Boka tid genom att ringa rådgivningsbyråns telefontidsbokning, tfn 09 310 55530 (vardagar kl. 8-14).

TBE-vaccin ges till skolelever och studerande som bor i Björnsö inom skol- och studerandehälsovården från och med februari 2024. Vaccinet får du genom att kontakta skolans eller läroanstaltens hälsovårdare.

Vaccinet rekommenderas även för alla som vistas en längre tid i Björnsö. Dessa personer betalar själv för vaccinet.

THL rekommenderar TBE-vaccinet även för följande områden:

- Södra Degerö (00870)
- Jollas, Villinge (00850)
- Stenudden (00810)
- Kasberget (00820, 00880)
- Västra Hertonäs (00800)
- Hertonäs strand (00810).

På andra områden i Helsingfors finns det ingen rekommendation.

Vaccinet rekommenderas för invånare och stugbor i ovan nämnda områden samt personer som vistas mycket utomhus i områdena. Om du hör till dessa grupper, behöver du ett recept som du kan få genom att kontakta din hälsostation via Maisa eller per telefon. Vaccinet köper du själv på apoteket.

TBE-grundvaccinationsserien omfattar 3 doser, och den är bra att påbörja senast i början av våren, så man hinner få 2 doser före sommaren. Det rekommenderas att ta två doser redan då snön fortfarande är på marken.

Serviceställen

23 serviceställen

Degerö hälsostation

Adress: Skoltået 2 A, 00840 Helsingfors

Drumsö hälsostation

Adress: Beckasinvägen 6, 00200 Helsingfors

Femkantens hälsostation

Adress: Båtsmansgatan 4, 00150 Helsingfors

Fiskehamnens hälsostation

Adress: Verkstadsgatan 14 A, 00580 Helsingfors
Kannelmäen terveysasema

Gamlas hälsostation

Adress: Kaustbystigen 6a, 00420 Helsingfors
Ruoholahden terveysasema

Gräsvikens hälsostation

Adress: Tallbergsgatan 2, 00180 Helsingfors

Gårdsbacka hälsostation

Adress: Köpgränden 3, 00940 Helsingfors
Haagan terveysasema

Haga hälsostation

Adress: Knektvägen 5, 00400 Helsingfors