Instruktioner för återlämning av hjälpmedel

Det finns två automatiska återlämningar för hjälpmedel i Helsingfors, en i Berghäll och en i Kvarnbäcken. Där kan du återlämna rullstolar, rullatorer eller mindre hjälpmedel.

Gör så här

Den automatiska återlämningen handleder i hur man återlämnar ett hjälpmedel. För att kunna återlämna ett hjälpmedel måste du ha en telefon med dig.

Ställ in hjälpmedel du återlämnar till minsta möjliga storlek, t.ex. förkorta kryckorna till en längd på under 100 cm och vik ihop rullstolen.

Du kan återlämna flera hjälpmedel till en box på en gång.

 1. Försäkra dig om att det hjälpmedel som returneras är försett med ett identifieringsmärke för Helsingfors stads hjälpmedelstjänster.

  Identifieringsmärket kan vara ett streckkodsklistermärke, ett QR-kodsklistermärke eller ett PEG-nummer.

 2. Välj en box av den storlek du behöver på skärmen i den automatiska återlämningen.

  Om boxen du väljer är för liten kan du återgå på skärmen och välja en större.

 3. Mata in ditt telefonnummer på skärmen. Du får en PIN-kod per SMS.

 4. Mata in PIN-koden på skärmen. Boxen öppnas.

 5. Lägg hjälpmedlen i boxen och stäng dörren till boxen.

 6. Du får ett SMS om att återlämningen har lyckats.

  Hjälpmedlet du returnerar registreras som återlämnat när det anländer till hjälpmedeltjänsterna i Kånala. Du får inte ett separat återlämningsintyg om återlämningen.

Öppettider och kontaktuppgifter

Kvarnbäckens automatiska återlämning finns i entréhallen i Kvarnbäckens hälsostationsbyggnad på adressen Mjölgränden 4. Du kan återlämna hjälpmedel till den automatiska återlämningen vardagar kl. 7.50-19.50.

Kvarnbäckens hälsostation, Mjölgränden 4

Du hittar den automatiska återlämningen i Berghälls familjecenter, på adressen Andra linjen 4 C. Berghälls automatiska återlämning är öppen mån.-tors. kl. 7.00–19.45 och fredagar kl. 7.00–17.45.

OBS! Berghälls familjecenter är öppet kl. 8-16 till 11 augusti.

Berghälls familjecenter, Andra linjen 4 C

I problemsituationer kan du kontakta den automatiska återlämningens telefontjänst, tfn 09 310 70704 mån– tis kl. 13–16, ons–tors kl. 13–17, fre kl. 10–14.