Instruktioner för återlämning av hjälpmedel

Till den automatiska återlämningen av hjälpmedel kan du återlämna rullstolar, rullatorer eller mindre hjälpmedel. Andra större hjälpmedel, t.ex. rullstolar med högt ryggstöd och duschstolar med hjul, måste återlämnas till Kånala.

Gör så här

Den automatiska återlämningen handleder i hur man återlämnar ett hjälpmedel. För att kunna återlämna ett hjälpmedel måste du ha en telefon med dig.

Ställ in hjälpmedel du återlämnar till minsta möjliga storlek, t.ex. förkorta kryckorna till en längd på under 100 cm och vik ihop rullstolen.

Du kan återlämna flera hjälpmedel till en box på en gång.

 1. Försäkra dig om att det hjälpmedel som returneras är försett med ett identifieringsmärke för Helsingfors stads hjälpmedelstjänster.

  Identifieringsmärket kan vara ett streckkodsklistermärke, ett QR-kodsklistermärke eller ett PEG-nummer.

 2. Välj en box av den storlek du behöver på skärmen i den automatiska återlämningen.

  Om boxen du väljer är för liten kan du återgå på skärmen och välja en större.

 3. Mata in ditt telefonnummer på skärmen. Du får en PIN-kod per SMS.

 4. Mata in PIN-koden på skärmen. Boxen öppnas.

 5. Lägg hjälpmedlen i boxen och stäng dörren till boxen.

 6. Du får ett SMS om att återlämningen har lyckats.

  Hjälpmedlet du returnerar registreras som återlämnat när det anländer till hjälpmedeltjänsterna i Kånala. Du får inte ett separat återlämningsintyg om återlämningen.

Öppettider och kontaktuppgifter

Den automatiska återlämningen finns i entréhallen i Kvarnbäckens hälsostationsbyggnad. Du kan återlämna hjälpmedel till den automatiska återlämningen vardagar mellan klockan 7.50 och 19.50.

Kvarnbäckens hälsostation, Mjölgränden 4

I problemsituationer kan du kontakta den automatiska återlämningens telefontjänst, tfn 09 310 70704 mån– tis kl. 13–16, ons–tors kl. 13–17, fre kl. 10–14.