Så här ansöker du om forskningstillstånd hos social- och hälsovårdssektorn
Social-, hälsovårds och räddningssektorn är indelad i fem servicehelheter: familje- och socialtjänster, hälsovårds- och missbrukstjänster, sjukhus-, rehabiliterings- och omsorgstjänster och gemensamma tjänster samt räddningsväsendet. Läs kort presentation av social-, hälsovårds- och räddningssektorn.
På den här sidan hittar du instruktioner för hur du ska gå till väga om du vill samla in eller behandla data som rör social- och hälsovårdstjänsternas material, klienter, personal eller material.
Anvisningarna på denna sida gäller inte räddningsväsendet. Information om ansökan om forskningstillstånd av räddningsväsendet finns på Helsingfors stads räddningsverks webbplats.(Länk leder till extern tjänst)
Ett forskningstillstånd krävs för alla forskningsstudier, lärdomsprov och undersökningar där man samlar in eller behandlar uppgifter om social- och hälsovårdstjänsternas klienter, personal eller material, oavsett hur uppgifterna samlas in. Det krävs även tillstånd för forskning om klienter som vårdas eller bor vid upphandlade enheter.
Social- och hälsovårdstjänsternas personal ska ansöka om forskningstillstånd, när forskningen inte enbart är en arbetsuppgift eller tjänst eller en del av dessa, utan exempelvis ingår i personens examen. Anställda måste också ansöka om lov för ett utvecklingsprojekt eller en utredning som utförs i tjänsten eller som en arbetsuppgift, då man för detta arbete tillämpar klient- eller patientdata eller om arbetet resulterar i en rapport som publiceras externt.
Forskningstillstånd behövs exempelvis inte
- för en undersökning eller utredning som en anställd vid social- och hälsovårdstjänsterna gör i tjänsten eller som en arbetsuppgift, som gäller sedvanlig utveckling eller ledarskap och som inte publiceras utanför sektorn och där klient- eller patientdata inte tillämpas
- för en forskningsstudie som hör till verksamhetsområdet för tillståndsmyndigheten för användning av social- och hälsovårdsdata, Findata
- när materialet som samlas in är eller kunde vara allmänt tillgängligt. Sådant material är till exempel information som publicerats på social- och hälsovårdstjänsternas intranät. Forskaren eller den som skriver lärdomsprovet måste dock alltid be handledaren om lov att tillämpa data.
Om det är oklart, fråga först om du behöver forskningstillstånd per e-post på sotepe.tutkimusluvat@hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post)
En ansökan om forskningstillstånd hos social- och hälsovårdstjänsterna kan avslås exempelvis på följande grunder:
- Ansökan är ofullständig och kompletterande uppgifter lämnas inte i tid
- Forskningsdesignen är etiskt problematisk.
- Det är fråga om en marknadsundersökning eller en kommersiell undersökning, vars syften inte stödjer utvecklingen av social- och hälsovårdstjänsterna
- Samma tema har nyligen undersökts i samma målgrupp
- Social- och hälsovårdstjänsterna kan inte tillhandahålla det material som behövs eller det skulle kräva en orimlig arbetsinsats att få fram materialet.
Av forskning vid social-, hälso- och räddningssektorn förutsätts att forskningens mål, metoder, materialinsamling och utförande lämpar sig för sektorns verksamhet.
Om du i din forskning samlar in och använder registeruppgifter och statistiska uppgifter ur social- och hälsovårdens klient- och patientdatasystem, ska du ta hänsyn till Lagen om sekundär användning av personuppgifter inom social- och hälsovården (552/2019)(Länk leder till extern tjänst) Med sekundär användning avses att registeruppgifter som genereras inom social- och hälsovården används för något annat syfte än det primära användningsändamålet för vilket de lagrades. Lagen gäller alla steg i databehandlingsprocessen.
Om du behöver registeruppgifter från flera personuppgiftsansvariga eller tillämpar data som lagrats i Kanta-tjänsterna eller i ett register som tillhör en privat serviceproducent inom social- och hälsovården, beviljar tillståndsmyndigheten för användning av social- och hälsovårdsdata, Findata tillståndet för att tillämpa dessa data. Du kan använda Findatas ansökningshjälp(Länk leder till extern tjänst) för att kontrollera var tillståndet ska ansökas.
Om du endast behöver uppgifter från register inom Helsingfors stads social- och hälsovårdsväsende ska du ansöka om att få använda data av Helsingfors stad. Ansök om tillståndet med blanketten för ansökan om forskningstillstånd.
Kontrollera materialets tillgänglighet och kostnaderna för materialinsamlingen med kontaktpersonen och kontakta i förväg social- och hälsovårdsväsendets statistiktjänster.
I forskningsplanen ska framgå hur materialet samlas in i praktiken. Det kostar inget att ansöka om forskningstillstånd med det kan uppstå kostnader i samband med materialinsamlingen. Kostnaderna på grund av materialinsamlingen ska redas ut innan ansökan lämnas in.
Från och med 1.5.2022 kan klient- och patientdata endast lämnas ut till sådana datasäkra driftsmiljöer som föreskrivs i lagen. Auditerade datasäkra driftsmiljöer finns i registret Toini som upprätthålls av Valvira.
Om du gör en registerstudie, ska du intyga att du har tillgång till en driftsmiljö som finns i Toini-registret, när du lämnar in din ansökan om forskningstillstånd. Upplysningar Register över sekundära driftsmiljöer.(Länk leder till extern tjänst)
Mer information om statistik och register
Forskningen och materialinsamlingen ska vara genomförbara utan överdrivet stora arbetsinsatser av social- och hälsovårdstjänsternas personal. När du planerar din materialinsamling och dess omfattning, reflektera över nivån på din forskning och din kompetens som forskare.
Utgångspunkten är att ju mer vetenskaplig en forskningsstudie är eller ju större nationell/internationell betydelse den har desto bredare perspektiv på social- och hälsovårdstjänsterna kan den ha (t.ex. doktorsavhandlingar, postdoc-forskning och studier vid vetenskapliga institutioner och forskningsanstalter).
Materialinsamlingen till ett lärdomsprov för grundexamen från yrkeshögskola bör omfatta högst en tjänst vid en viss enhet. Det rekommenderas inte att lärdomsprov på yrkeshögskolenivå gäller klienter och patienter. Kontakta vid behov rådgivningen för forskningstillstånd: sotepe.tutkimusluvat@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)
Materialinsamlingen får inledas först efter att forskningstillståndet har beviljats.
Läs först noga igenom anvisningarna där det förklaras hur man ansöker om forskningstillstånd, de nödvändiga bilagorna och ansökningsformuläret.
Ladda ner handledning för ansökan (PDF)
Ansök om forskningstillstånd med det elektroniska formuläret.
Se blankett för forskningstillstånd (öppnas i nytt fönster)(Länk leder till extern tjänst)
Helsingfors stads registratorskontor tar emot ansökningar om forskningstillstånd, varefter de skickas till dem som bereder forskningstillstånd för social- och hälsovårdstjänster. Behandlingstiden för forskningstillstånd är vanligen 2 veckor - 1,5 månader. Bristfälligt ifyllda ansökningar fördröjer handläggningen.
Du får ett beslut om forskningstillstånd per e-post, post eller på tjänsten Suomi.fi. Ett beslutsutdrag skickas dessutom till kontaktpersonen och andra berörda parter. Beslutsutdragen publiceras på stadens webbplats (i tjänsteinnehavarbeslut) utan namn och bilagor.
Om insamlingen av materialet fördröjs eller om man vill fortsätta efter den giltighetstid som beviljats i forskningstillståndet, ska man ansöka om fortsättning av forskningstillstånd. Tillstånd till fortsatt forskning ansöks på samma blankett som själva forskningstillståndet.
Den färdiga forskningen eller en länk till den ska skickas till adressen: sotepe.tutkimusluvat@hel.fi. (Länk öppnar standardprogram för e-post)
Forskningen står till personalens förfogande på social-, hälso- och räddningssektorns intranät.
Publicerad forskning och lärdomsprov läggs även upp på sektorns externa webbplats för forskning, utbildning, utveckling och innovation. En forskare som har fått forskningstillstånd ska presentera resultaten av forskningen på inbjudan av och för social- och hälsovårdstjänsterna i Helsingfors, utan ersättning
Helsingfors stads registratorskontor
Gäller tills vidare:
– mån-fre 9.00-15.00
– lör-sön stängt