Helsinki Michelin Host City 2024

Helsingfors stad stod 27.5.2024 värd för evenemanget där de nordiska restauranger som får Michelin-stjärnor offentliggörs. Evenemanget är ett av världens mest kända inom matbranschen och i Helsingfors samlas därför de allra främsta namnen inom matbranschen i Norden.

Café Savoy
Evenemanget MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries ordnades den 27 maj i år på Helsingfors stadshus och Savoyteatern i Helsingfors. Evenemanget som arrangeras tillsammans med MICHELIN Nordic Countries och Visit Finland i samarbete med Fazer, The Helsinki Distilling Company, Kespro och Valio Aimo lockade hundratals professionella inom restaurangbranschen och internationella medier till Helsingfors.

Michelinstjärnorna som offentliggörs på evenemanget är restaurangbranschens mest eftertraktade och värdesatta erkännande. På evenemanget offentliggörs förutom de nya Michelin-stjärnorna även MICHELIN Green Star-utmärkelserna, som är en erkänsla för miljöansvar, och specialpris.

The MICHELIN Guide Nordic Countries kommer ut varje år och i den ingår Sverige, Finland, Danmark, Norge och Island. I den nordiska upplagan för 2024 upptas totalt 268 restauranger av vilka 85 har en, två eller tre stjärnor. Av de restauranger i Finland som belönats med Michelin-stjärnor finns sex i Helsingfors, en i Åbo,  en i Borgå och en i Ruka. Michelin-guiden ger dessutom gröna stjärnor till restauranger som erbjuder förstklassiga miljövänliga matupplevelser. I Helsingfors finns fyra restauranger med gröna stjärnor.

I evenemanget MICHELIN Guide Nordic Countries Ceremony 2024 ingår som samarbetspartner MICHELIN Nordic Countries, Helsingfors stad och Visit Finland. MICHELIN Guide Nordic Countries är en del av det globala företaget MICHELIN Tyre Public Ltd. Visit Finland, som ingår i Business Finland, har i egenskap av riksomfattande sakkunnig och aktiv aktör inom turismbranschen ansvaret för att främja turismen från utlandet till Finland. Helsingfors partner i evenemanget är Fazer, The Helsinki Distilling Company, Kespro och Valio Aimo.