På de här sidorna
Gör en anmälan om livsmedelsverksamhet när du inleder din verksamhet, gör väsentliga ändringar i din verksamhet, avbryter eller lägger ner din verksamhet. Anmälan ska även göras vid byte av aktör. Gör anmälan senast fyra veckor innan verksamheten inleds.
Om animala livsmedel hanteras i din livsmedelslokal innan de levereras till detaljhandeln ska du ansöka om godkännande hos stadens livsmedelssäkerhetsenhet.
Du ska anmäla inledande, väsentlig ändring eller upphörande av verksamhet eller byte av verksamhetsutövare som berör livsmedelskontaktmaterial. Livsmedelskontaktmaterial är alla material och produkter som kommer i kontakt med livsmedel.
Gör en registreringsanmälan om din primärproduktion till stadens livsmedelstillsyn. Primärproduktion är till exempel mjölkproduktion, äggproduktion, odling av grönsaker, spannmål och svamp, produktion av honung och fiske.
Du ska skriftligen meddela Helsingfors stads miljötjänster om att export och import av livsmedel har inletts och avslutats.
Som livsmedelsföretagare ska du lämna in en anmälan till den kommunala livsmedelstillsynen om den mat du säljer eller serverar misstänks ha orsakat matförgiftning, en allergisk reaktion eller någon annan olägenhet.
Förpackningspåskrifterna är viktiga för att konsumenten ska få information om innehållet i ett livsmedel. Därför är de obligatoriska på livsmedelsförpackningar. Information måste uppges också för oförpackade livsmedel.