Helsingfors är världens mest hållbara resmål år 2024 enligt Global Destination Sustainability Index.
Vi utvecklar Helsingfors till världens mest hållbara och smartaste turistmål.
På det internationella planet är Helsingfors en föregångare och problemlösare när det gäller hållbarhet inom turist- och evenemangsbranscherna.
Den goda livets Helsingfors
Man kan leva ett gott liv i Helsingfors sett från många olika perspektiv. Både lokalinvånare och besökare kan njuta av renheten, funktionaliteten och säkerheten i Helsingfors.
Helsinki – It's a good life
I många internationella rankinglistor placerar sig Finland fint i toppen.
Utveckling av hållbar turism
Utveckling av turistföretags hållbarhet
Helsingfors stödjer turistföretag på många olika sätt för att främja hållbarhet. Kolla in guiderna och annat relaterat stödmaterial på vår sida Turismens hållbarhet för företag.
Helsingfors principer för hållbar turism
Helsingfors har fastställt principerna för hållbar turism (eng. policy) som styr all utveckling av turismen vid staden. Bekanta dig med Helsingfors principer för hållbar turism (pdf, på engelska).
Hållbarhet i Helsingfors handlingsprogram för turism och evenemang
Helsingfors handlingsprogram för turism och evenemang 2022–2026 (pdf, på engelska) är indelat i huvudmål och av dessa är punkt B särskilt kopplad till hållbarhet. Punkten omfattar följande delmål:
B.1. Miljöns hållbarhet och koldioxidneutralitet som spjutspetsområde inom utvecklingen
B.2. Helsingforsborna, inkludering samt social och kulturell hållbarhet i centrum för utvecklingen
B.3. Helsingfors ligger globalt sett i framkant av hållbarhet, vilket verifieras med index och certifieringar
B.4. Tillgången på kunnig arbetskraft är et livsvillkor för sektorerna
B.5. Satsningar på heltäckande säkerhet är en grundläggande förutsättning för dragningskraften.
Helsingfors turismens kolavtrycket och klimatvägkarta
Utsläppen från turismen i Helsingfors(Länk leder till extern tjänst) (på finska) beräknades våren 2023 för första gången tillsammans med 14 andra kommuner i Nyland. Kalkylen genomfördes av projektet Carbon Neutral Experience. Bekanta dig med resultaten från kalkylen (pdf). Utifrån resultaten av kalkylen skapades en klimatvägkarta för turismen i Helsingfors för åren 2023–2036 (pdf, på finska). Beredskaps- och anpassningsplan 2024 för klimatförändringar inom turism och evenemang i Helsingfors, som komplementerar planen för klimatvägkartan (pdf, på finska).
Program för cirkulär ekonomi inom turism och evenemang
I åtgärd 23 i Helsingfors vägkarta för cirkulär ekonomi och delningsekonomi (pdf, på finska) ingår ett program för cirkulär ekonomi inom turism och evenemang som omfattar sju helheter. Programmet utarbetades i juni 2023.
Hantering av antalet besökare
Helsingfors har som mål att vara världens mest hållbara resmål. Samtidigt är målet att avsevärt öka antalet besökare. De här målen kan uppnås samtidigt genom att utveckla hållbar turism på ett övergripande sätt tillsammans med hela ekosystemet för turismen. En av nyckelfaktorerna för att uppnå den här balansen är att hantera antalet besökare, både på stadsnivå och för specifika områden med högt tryck. Hantering av antalet besökare i Helsingfors (Helsinki Visitor Pressure – Analysis and Management Plan 2024–2026, på engelska).
Helsingforsbornas delaktighet i utvecklingen av turismen
Enligt handlingsprogrammet för turism och evenemang 2022–2026 (på engelska) ska all utveckling utgå från Helsingforsbornas välfärd. Helsingfors har en handlingsplan för delaktiggörande av invånarna för åren 2022–2024 (på finska). Enheten för turism och destinationstjänster i Helsingfors följer upp Helsingforsbornas synpunkter på turismens verkningar på staden med en undersökning som görs vartannat år. Den senaste undersökningen gjordes i februari 2023 (år 2019, år 2021(Länk leder till extern tjänst), på finska). Dessutom frågar Helsingfors med hjälp av en enkät till lokalborna om deras utvecklingsidéer. Staden ordnar också hörandemöten och informerar aktivt om det aktuella läget och kommande projekt inom turismen. I delaktighetsrapporten som utarbetas årligen beskrivs resultatet av olika undersökningar och enkäter och åtgärder som de gett upphov till mer i detalj: se rapporterna för 2024 och 2023 (både på finska). Se även inspelningen av delaktighetsevenemanget 2024(Länk leder till extern tjänst) (på finska).
Inkludering i turism och evenemang
Enligt Helsingfors handlingsprogram för turism och evenemang 2022–2026 är Helsingforsborna, inkludering samt den sociala och kulturella hållbarheten i centrum för utvecklingen. Våren 2023 färdigställdes en omfattande nulägesanalys av inkludering inom turism och evenemang i Helsingfors (på engelska), som också innehåller stegmärken för utveckling av inkluderingen i framtiden.
Certifieringar och index
Turismens hållbarhet måste främjas trovärdigt, mätbart och jämförbart. Möjligheterna till gröntvätt måste aktivt minskas och i detta vill Helsingfors föregå som exempel. I oktober 2024 Helsingfors rankades som nummer ett i det internationella Global Destination Sustainability Index(Länk leder till extern tjänst) som mäter resmåls hållbarhet. Staden eftersträvar en Green Destinations-certifiering(Länk leder till extern tjänst) under år 2024 samt märkningen Sustainable Travel Finland(Länk leder till extern tjänst) före år 2025. Respons på implementering eller innehåll av certifieringar kan skickas via detta formulär(Länk leder till extern tjänst).
Ekokompassi-certifikat
Helsingfors stadskansli (dit också turism och destinationstjänster hör) beviljades den 12.5.2023 ett Ekokompassi-certifikat för hantering och utvecking av miljöfrågor enligt Ekokompassi-miljöhanteringsystemet.
LEED Gold Certificate 2022
Kontorsbyggnaden för enheten för Helsingfors turism och destinationstjänster på Folkskolegatan 3 har i november 2022 nått LEED Gold-certifikatet (klassificeringsverktyget LEED v4 Core&Shell). Folkskolegatan 3 strävar dessutom efter att vara så ansvarsfull som möjligt i fråga om energianvändningen: såväl fastighetselen, fjärrvärmen som fjärrkylan är koldioxidfria.
Vad gör Helsingfors för att främja turismens hållbarhet?
Experten på turismens hållbarhet
Jukka Punamäki
specialplanerare, turism
+358 44 713 1753(Link startar ett telefonsamtal)
jukka.punamaki@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)