Helsingfors stad får erkännande för främjande av matkultur

Årets Kock-akademin har beviljat Helsingfors stad ett erkännande för stadens fina arbete inom matkultur. Erkännandet, som nu delats ut för första gången, gavs till Helsingfors under Årets kock-tävlingens 30-årsjubileumsfest den 25 oktober 2025.
Apulaispormestari Maarit Vierunen Vuoden kokki 30 vuotta -juhlassa
Erkännandet, som delades ut av Årets kock-akademin, togs emot av biträdande borgmästare Maarit Vierunen. Erkännandet består av verket av konstnären Mari Paikkari. Bild: Jaana Kouvalainen

Årets Kock-akademin har beviljat Helsingfors stad ett erkännande för stadens arbete inom matkultur. Erkännandet, som nu delats ut för första gången, gavs till Helsingfors under Årets kock-tävlingens 30-årsjubileumsfest den 25 oktober 2025.

– Staden har arbetat målmedvetet för att främja matkulturen i Helsingfors och stödja lokala aktörer. Det här erkännandet visar att vårt arbete har uppmärksammats och uppskattas, säger biträdande borgmästare Maarit Vierunen, som tog emot erkännandet.

Förra året samlade staden till exempel aktörer inom restaurang- och evenemangsbranschen för att ordna Smakernas Helsingfors-evenemang med upplevelser inom mat och dryck. Under hela året ordnades omkring 800 evenemang av fler än 200 aktörer.

Försöket med sommarterrasser har också gett inspirerande resultat. Nya initiativ för i år var terrassen på Lönnrotsskvären och sommarkvällarna på Södra esplanaden, som ordnades vid tre tillfällen. Staden har också utarbetat en plan för att utveckla torgen och fördjupat samarbetet med aktörer inom restaurangbranschen genom nätverket Helsingin tekijät. Mat och restauranger har också en framträdande plats i Helsingfors nya strategi för de kommande fyra åren.

– Matkulturen har stor betydelse för stadens identitet, gemenskap och livskraft. Vi vill stärka samarbetet med aktörer inom restaurangbranschen och skapa de bästa tänkbara förutsättningarna för en blomstrande restaurang- och matkultur i Helsingfors, framhåller Vierunen.

Priset delades ut till Helsingfors av Piero Silvani, som valts till Årets kock. Årets kock och Årets servitör utses årligen i samband med vin- och matmässan. Tävlingen Årets kock har arrangerats sedan 1995.

Rekommenderat för dig

Rekommendationer genereras automatiskt baserat på innehåll.