Outamon lastenkoti

Outamon lastenkoti sijaitsee Lohjalla noin tunnin matkan päässä Helsingistä.
Kuva: Kaisa Sunimento

Outamon lastenkodissa asuu 14-17-vuotiaita helsinkiläisiä nuoria.

Outamon lastenkoti sijaitsee viihtyisässä kartanoympäristössä. Lastenkotimme on kuin pieni kylä, jossa kotiosastot sijaitsevat noin 200 metrin päässä toisistaan ja jonka keskellä on Outamon koulu.

Tavoitteemme Outamossa on saavuttaa lapsen luottamus. Lapsen läheiset ovat meille ensiarvoisen tärkeitä.

Lastenkodin johtaja Rolf Widercrantz, p. 050 572 1391

Toimistosihteeri Merja Sorsa p. 040 516 2546

Kotiosasto Nelonen
Henkilökunta p. 09 3107 3157
Vastaava ohjaaja p. 050 5721344
sähköposti: nelonen.outamo@hel.fi

Kotiosasto Noko
Henkilökunta p. 040 6494768
Johtava ohjaaja p. 040 6494948
sähköposti: noko.outamo@hel.fi

Kotiosasto Pähkinä
Henkilökunta p. 050 572 1383
Johtava ohjaaja p. 050 5721343
sähköposti: pahkina.outamo@hel.fi

Yhteystiedot

Karkalintie 148, 08100 Lohja Näytä sijainti palvelukartalla
suomi
Kuva: Kaisa Sunimento
Kuva: Kaisa Sunimento

Tutustu tarkemmin Outamon lastenkotiin

Jokainen lapsi on ainutlaatuinen. Tavoitteemme Outamossa on saavuttaa lapsen luottamus. Aikuiset ovat aina läsnä Outamossa lasten elämän monissa mahdollisuuksissa ja haasteissa, iloissa ja suruissa.  

Asetamme turvallisen elämän tavoitteet yhdessä lapsen, huoltajien ja sosiaalityöntekijöiden kanssa. Teemme suunnitelmia ja arvioimme yhdessä, miten edistämme lapsen hyvinvointia mahdollisimman hyvin. Kokoonnumme säännöllisesti keskustelemaan lapsen läheisten ihmisten kanssa. 

Tuemme lapsia suorittamaan peruskoulun sekä valmistautumaan jatko-opintoihin. Outamossa on oma, Helsingin kaupungin ylläpitämä koulu. 

Harjoittelemme arkielämän taitoja vaiheittain. Itsenäisyys ja vastuu lisääntyvät sitä mukaa, kun itsestä huolehtimisen taidot karttuvat. 

Jokaisella lapsella on kaksi omaohjaajaa, joilla on erityinen velvollisuus huolehtia lapsen hyvinvoinnista. Omaohjaajat huolehtivat lapsen oman mielipiteen huomioimisesta. Koko osaston työryhmä vastaa lapsen hoidosta ja kasvatuksesta.  

Outamossa jokaisella lapsella on oma huone. Lasten kotiosastot ja koulu ovat uusia ja viihtyisiä. Outamon vanhoissa rakennuksissa on harrastetiloja, kuten bändikämppä, äänitysstudio, kuntosali ja nuorisotila monine pelimahdollisuuksineen.  

Meillä on myös veneitä, kanootteja ja mönkijöitä sekä frisbeegolfrata ja kiipeilyseinä. Lisäksi Outamon ulkopuoliset harrastukset, kuten ratsastus, ovat lapsille mahdollisia. 

Helsinki on omistanut Outamon yli 110 vuotta. Sanontamme kuuluu, että "Outamo on snadisti stadi". 

Lastenkodin lapset muodostavat myös oman yhteisönsä, jossa opetellaan yhteiseloa. Kotiosastoilla pidetään viikoittain yhteisökokous, jossa lapset arvioivat, miten tulevat toimeen toisensa ja aikuisten kanssa. Lapset voivat myös tehdä aloitteita, joita pitäsi Outamossa huomioida. Lapset voivat antaa palautetta kohtelusta yhteisökokouksessa sekä yksilöllisesti lastenkodin henkilökunnalle tai sosiaalityöntekijälle.  

Outamo vastaa lapsen elämiseen liittyvistä kustannuksista. Ruoan, perushygieniatuotteiden ja mahdollisten terveydenhoitokulujen lisäksi kustannamme tarvittavat vaatteet ja tuemme harrastuksia. Lapselle maksetaan käyttörahaa, jonka hän saa käyttää haluamallaan tavalla.  

Lastenkodissa voidaan yksilöllisin perustein vaatiessa käyttää rajoitustoimenpiteitä, jos lastenkodin toimintatavat ja sopimukset yksinään eivät riitä takaamaan lapsen tai muiden turvallisuutta. Rajoitustoimenpiteet eivät ole koskaan rangaistus, vaan keino pysäyttää lapsi yhdessä pohtimaan, miten voimme parhaiten tukea kasvua ja kehitystä. 

Rajoitustoimenpiteistä teemme aina erillisen kirjallisen päätöksen. Ennen rajoitustoimenpiteitä selvitämme lapsen ja huoltajien mielipiteen asiasta. Päätöksestä voi valittaa. 

Tutustu Outamon lastenkodin Hyvän kohtelun suunnitelmaan

Läheiset ovat meille ensiarvoisen tärkeitä.  

Haluamme tukea lapsen ja hänen läheistensä välistä yhteyttä. Lasten läheiset voivat käydä ja yöpyä Outamossa sovitusti. Lapset käyvät mahdollisuuksien mukaan Helsingissä kotiharjoitteluissa viikonloppuisin ja loma-aikaan. Sovimme kotiharjoitteluista yhdessä lapsen läheisten ja sosiaalityöntekijän kanssa.  

Tuemme kotiharjoittelujen onnistumista monin tavoin. Outamolaiset työskentelevät myös Helsingissä, ja pidämme yhteyttä lapseen ja huoltajiin harjoittelujen aikana.  

Outamo on väliaikaista ja läheiset ikuisia. Toivomme, että haastavissakin tilanteissa olemme kaikkien luottamuksen arvoisia. 

Outamon lastenkodissa työskentelee sosionomeja, sairaanhoitajia, lähihoitajia ja yhteisöpedagogeja. Työtämme tukevat Outamon psykologi, koulun henkilöstö ja Outamossa säännölliset käyvät lääkärit.  

Meillä työskentelevät myös omat ruokahuollon ja laitoshuollon ammattilaiset.  

Teemme yhteistyötä monien eri tahojen kanssa. Outamo sijaitsee HUS-alueella, joten tieto lasten terveydellisestä tilanteesta pysyy samoissa käsissä kuin Helsingissä. 

Kuva: Kaisa Sunimento
Kuva: Kaisa Sunimento

Sijainti

Karkalintie 148, 08100 Lohja
Sijainti kartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)