Tehtävänämme on avustaa vanhempia pääsemään sopimukseen ja laatia vanhempien sopimista asioista täytäntöönpanokelpoisia asiakirjoja.
Lastenvalvojan tehtävänä on myös vahvistaa sopimus, mikäli se on lapsen edun mukainen.
Lasten huoltoon, asumiseen, tapaamisoikeuteen ja elatukseen liittyvissä asioissa asianosaisia ja sopijapuolia ovat vanhemmat. Emme määrää sopimusten sisällöstä vaan sopimusneuvottelut käydään sopijapuolten, siis vanhempien, kesken. Tästä syystä vanhemmille varataan yhteinen aika ja neuvottelut käydään molempien vanhempien läsnä ollessa.
Jos vanhemmat eivät asu yhdessä, tulee vanhempien sopia siitä, kumman vanhemman luona lapsi asuu, kuinka lapsi tapaa sitä vanhempaa, jonka luona lapsi ei asu ja kuinka vanhemmat vastaavat lapsensa elatuksesta. Lastenvalvojan vahvistama sopimus lapsen huollosta, asumisesta ja tapaamisoikeudesta vastaa tuomioistuimen päätöstä ja on sellaisenaan täytäntöönpanokelpoinen. Maksamaton elatusapu, joka perustuu lastenvalvojan vahvistamaan sopimukseen, voidaan periä ulosottoteitse.
Mikäli vanhemmat kaipaavat ulkopuolista apua pohtiessaan kuinka sopisivat näistä lasta koskevista asioista, voivat vanhemmat asioida myös perheasioiden sovittelijan luona ennen lastenvalvojan tapaamista.
Jos vanhemmat eivät pääse keskenään sovintoon lapsen huoltoa, asumista, tapaamisoikeutta tai elatusta koskevassa asiassa, vanhemmat voivat viedä asian käräjäoikeuden ratkaistavaksi.
Soita
Ajanvaraus
Voit varata ajan lastenvalvojalle takaisinsoittopalvelumme avulla. Soita meille maanantaista torstaihin kello 9.00-10.00 ja jätä meille soittopyyntö.
Tavoittelemme sinua kahdesti soittopyynnön jättämisen jälkeen. Pyrimme ottamaan sinuun yhteyttä seuraavan viiden arkipäivän aikana.
Voit perua varatun ajan laittamalla tekstiviestin numeroon 050 402 0084. Ilmoita viestissä oma nimesi, varatun ajan tarkka ajankohta sekä lastenvalvojan nimi, jolle aikasi oli varattu. Peruutuksen tulkitaan koskevan molempia vanhempia.
Ajan perumisnumerossa ei ole muuta palvelua. Mikäli haluat varata uuden ajan, soita uudelleen ajanvaraukseen.
Voitte varata meille ensin konsultaatioajan
Voitte varata meille 45 minuutin puhelinkonsultaatioajan, jos teille ei ole aikaisemmin laadittu virallisia lasten huoltoon, asumiseen, tapaamisoikeuteen tai elatukseen liittyviä sopimuksia. Konsultaatiota annetaan tilanteissa, jos:
- harkitsette eroa,
- olette jo tehneet päätöksen erosta, tai
- erostanne on jo aikaa, mutta ette ole vielä laatineet virallisia sopimuksia.
Konsultaatiossa kartoitamme perheenne tilannetta, kerromme teille sopimuksista ja ohjaamme teitä palveluidemme pariin. Konsultaatioajalla emme tee sopimuksia.
Konsultaatioajan jälkeen lastenvalvoja voi varata teille 1,5 tunnin ajan sopimusten tekoa varten. Aika voi olla lähi- tai etätapaaminen. Konsultaatioajan jälkeen teidät voidaan ohjata myös muihin palveluihin tai voitte jäädä vielä miettimään tilannetta.
Näin valmistaudutte lastenvalvojan tapaamiseen
-
Keskustelkaa ensin keskenänne sovittavista asioista
Lastenvalvojan tehtävänä on laatia teille täytäntöönpanokelpoinen sopimus lasten huoltoa, asumista, tapaamisoikeutta ja elatusta koskevista asioista.
Sopimuksen teko on helpompaa, jos olette keskustelleet asioista etukäteen ennen kun tulette tekemään sopimusta lastenvalvojalle. Voitte käyttää keskustelunne tukena STM:n verkkosivujen vanhemmuussuunnitelmaa.
Tutustu vanhemmuussuunnitelmaan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
-
Elatussopimusneuvotteluun valmistautuminen
Valmistautukaa elatussopimusneuvotteluun täyttämällä oheinen varallisuusselvitys ja tuomalla se ja alla listatut tositteet mukaan lastenvalvojan tapaamiselle.
Jos toimit yrittäjänä, toimita tositteet asiaa hoitavalle lastenvalvojalle suojatulla sähköpostilla viimeistään viikkoa ennen tapaamista. Voit lähettää suojattua sähköpostia täältä: https://securemail.hel.fi/(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Tositteet:
- täytetty varallisuusselvityslomake. Lataa ja tulosta varallisuusselvityslomake tästä
- voimassa oleva elatussopimus tai käräjäoikeuden elatusapupäätös
- viimeisin esitäytetty veroilmoitus sekä viimeisin verotuspäätös
- ajantasainen selvitys kuluvan vuoden palkkatuloista ja edellisen vuoden koko palkkakertymästä erittelyineen
- tositteet muista mahdollisista tuloista ja palkkioista
- päätös ja maksuilmoitus eläketulosta
- päätös ja maksuilmoitus sosiaalisista etuuksista (esim. asumistuki, opintotuki, työttömyyspäiväraha, Kelan etuudet, toimeentulotuki)
- todistus opiskelun kestosta ja päätös opintotuesta sekä tosite maksettavasta opintolainan määrästä, lyhennyksistä ja korosta
- tositteet vakituisen asunnon asumiskustannuksista (vuokrasopimus / tosite asuntolainasta, kokonaisvelan määrästä, lainan lyhennyksistä ja yhtiövastikkeesta, vesi-, sähkö- ja kotivakuutuslaskut)
- selvitys työmatkakuluista
- tositteet lapsen harrastuskustannuksista, päivähoitomaksuista ja terveysvakuutuksesta
Yrittäjien osalta tarvitaan lisäksi:
- kaupparekisteriote ja listaus henkilöön liittyvistä yrityksistä, yhtiösopimus/yhtiöjärjestys ja osakasluettelo
- muutos- ja lopettamisilmoitus mikäli yritystoiminta hiljattain päättynyt
- yrityksen tilikohtainen tuloslaskelma ja tase viimeksi päättyneeltä ja kuluvalta tilikaudelta. Todistuksesta tulee selvitä yrittäjän palkkatulojen lisäksi kaikki luontaisedut ja kulukorvaukset yrityksestä. Mikäli yrityksellä ei ole vielä täyttä vuotta takana, tarvitaan tilikohtainen tuloslaskelma ja tase niin pitkältä ajalta kuin mahdollista.
- kirjanpitäjän todistus yksityisottojen määrästä
- yhtiökokouksen päätös osingonjaosta
Lastenvalvoja voi tarvittaessa tarkistaa vanhempien palkka- ja etuustiedot tulorekisteristä.
-
Perheasioiden sovittelija auttaa teitä tarvittaessa sovintoon pääsemisessä
Jos teidän on vaikea päästä sopuun asioista, voitte asioida perheasioiden sovittelijan luona ennen lastenvalvojalle hakeutumista. Perheasioiden sovittelussa saatte maksutta ohjausta ja neuvontaa lasten huoltoon ja tapaamisoikeuteen liittyvien ristiriitojen ratkaisemiseksi.