Lasten huoltoon, asumiseen, tapaamisoikeuteen ja elatukseen liittyvät sopimukset

Autamme vanhempia pääsemään sopimukseen ja laadimme vanhempien sopimista asioista täytäntöönpanokelpoisia asiakirjoja.

Tehtävänämme on avustaa vanhempia pääsemään sopimukseen ja laatia vanhempien sopimista asioista täytäntöönpanokelpoisia asiakirjoja.

Lastenvalvojan tehtävänä on myös vahvistaa sopimus, mikäli se on lapsen edun mukainen.

Lasten huoltoon, asumiseen, tapaamisoikeuteen ja elatukseen liittyvissä asioissa asianosaisia ja sopijapuolia ovat vanhemmat. Emme määrää sopimusten sisällöstä vaan sopimusneuvottelut käydään sopijapuolten, siis vanhempien, kesken. Tästä syystä vanhemmille varataan yhteinen aika ja neuvottelut käydään molempien vanhempien läsnä ollessa.

Jos vanhemmat eivät asu yhdessä, tulee vanhempien sopia siitä, kumman vanhemman luona lapsi asuu, kuinka lapsi tapaa sitä vanhempaa, jonka luona lapsi ei asu ja kuinka vanhemmat vastaavat lapsensa elatuksesta. Lastenvalvojan vahvistama sopimus lapsen huollosta, asumisesta ja tapaamisoikeudesta vastaa tuomioistuimen päätöstä ja on sellaisenaan täytäntöönpanokelpoinen. Maksamaton elatusapu, joka perustuu lastenvalvojan vahvistamaan sopimukseen, voidaan periä ulosottoteitse.

Mikäli vanhemmat kaipaavat ulkopuolista apua pohtiessaan kuinka sopisivat näistä lasta koskevista asioista, voivat vanhemmat asioida myös perheasioiden sovittelijan luona ennen lastenvalvojan tapaamista.

Jos vanhemmat eivät pääse keskenään sovintoon lapsen huoltoa, asumista, tapaamisoikeutta tai elatusta koskevassa asiassa, vanhemmat voivat viedä asian käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Ajanvarausnumerossa toimii takaisinsoittopalvelu

Tavoittelemme sinua kahdesti soittopyynnön jättämisen jälkeen. Pyrimme ottamaan sinuun yhteyttä seuraavan viiden arkipäivän aikana.

Näin varaat meille ajan

Voitte varata meille 45 minuutin puhelinkonsultaatioajan, jos teille ei ole aikaisemmin laadittu virallisia lasten huoltoon, asumiseen, tapaamisoikeuteen tai elatukseen liittyviä sopimuksia. Konsultaatiota annetaan tilanteissa, jos:

 • harkitsette eroa,
 • olette jo tehneet päätöksen erosta, tai
 • erostanne on jo aikaa, mutta ette ole vielä laatineet virallisia sopimuksia.

Konsultaatiossa kartoitamme perheenne tilannetta, kerromme teille sopimuksista ja ohjaamme teitä palveluidemme pariin. Konsultaatioajalla emme tee sopimuksia.

Konsultaatioajan jälkeen lastenvalvoja voi varata teille 1,5 tunnin ajan sopimusten tekoa varten. Aika voi olla lähi- tai etätapaaminen. Konsultaatioajan jälkeen teidät voidaan ohjata myös muihin palveluihin tai voitte jäädä vielä miettimään tilannetta.

Voit varata ajan lastenvalvojalle takaisinsoittopalvelumme avulla. Soita meille maanantaista torstaihin kello 9.00–10.30 ja jätä meille soittopyyntö. 

Soita 09 3104 4999(Linkki aloittaa puhelun)

Tavoittelemme sinua kahdesti soittopyynnön jättämisen jälkeen. Pyrimme ottamaan sinuun yhteyttä seuraavan viiden arkipäivän aikana. 

Ajan peruminen:

Voit perua varatun ajan laittamalla tekstiviestin numeroon 050-4020084. Numerossa ei ole muuta palvelua. Ilmoita viestissä oma nimesi, varatun ajan tarkka ajankohta sekä lastenvalvojan nimi, jolle aikasi oli varattu. Peruutuksen tulkitaan koskevan molempia vanhempia.

Mikäli haluat varata uuden ajan, soita ajanvaraukseen 09 3104 4999.

Näin valmistaudutte lastenvalvojan tapaamiseen

 1. Keskustelkaa ensin keskenänne sovittavista asioista

  Lastenvalvojan tehtävänä on laatia teille täytäntöönpanokelpoinen sopimus lasten huoltoa, asumista, tapaamisoikeutta ja elatusta koskevista asioista. 

  Sopimuksen teko on helpompaa, jos olette keskustelleet asioista etukäteen ennen kun tulette tekemään sopimusta lastenvalvojalle.  Voitte käyttää keskustelunne tukena STM:n verkkosivujen vanhemmuussuunnitelmaa.

  Tutustu vanhemmuussuunnitelmaan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 2. Perheasioiden sovittelija auttaa teitä tarvittaessa sovintoon pääsemisessä

  Jos teidän on vaikea päästä sopuun asioista, voitte asioida perheasioiden sovittelijan luona ennen lastenvalvojalle hakeutumista. Perheasioiden sovittelussa saatte maksutta ohjausta ja neuvontaa lasten huoltoon ja tapaamisoikeuteen liittyvien ristiriitojen ratkaisemiseksi.

  Katso perheasioiden sovittelun yhteystiedot

Palvelupisteet

Perheoikeudelliset asiat

Osoite: Vironkatu 2, 00170 Helsinki