Valinnanvapaus

Sinulla on oikeus valita, mistä terveydenhuollon toimipaikasta saat palvelua.
Kuva: Virpi Velin

Terveydenhuoltolain mukaisesti sinulla on oikeus valita kiireettömän hoidon hoitopaikkasi kaikista Suomen julkisista terveysasemista ja sairaaloista.

Oma terveysasemasi on ensisijaisesti oman asuinalueesi terveysasema, mutta voit vaihtaa terveysasemaa Helsingin sisällä tai valita sen toiselta hyvinvointialueelta. Voit vaihtaa myös neuvolaa Helsingin sisällä. Jos valitset terveysaseman toiselta hyvinvointialueelta, valinta sisältää kaikki perusterveydenhuoltoon kuuluvat palvelut, kuten neuvolapalvelut, hammashoidon, kuntoutuspalvelut, hoitotarvikejakelun ja lyhytaikaisen hoidon terveyskeskussairaalassa.

Erikoissairaanhoidon yksikön voit valita yhdessä lääkärisi kanssa.

Jos haluat vaihtaa terveysasemaa Helsingin sisällä, ota yhteyttä valitsemallesi uudelle terveysasemalle, kun seuraavan kerran käytät terveysaseman palveluja. Suullinen ilmoitus puhelimitse tai paikan päällä riittää. 

Jos haluat vaihtaa neuvolaa Helsingin sisällä, ota asia puheeksi neuvolassa tai kun varaat aikaa valitsemaasi neuvolaan. Ilmoita valinnasta oheisella lomakkeella. Samalla lomakkeella voit ilmoittaa neuvolan terveydenhoitajan valinnasta.

Täytä ilmoitus neuvolan valinnasta (pdf)

Voit valita uuden terveysaseman myös Helsingin ulkopuolelta. Saat valitsemaltasi hyvinvointialueelta muutkin perusterveydenhuoltoon kuuluvat palvelut, kuten neuvolapalvelut, hammashoidon, kuntoutuspalvelut, hoitotarvikejakelun ja lyhytaikaisen hoidon terveyskeskussairaalassa. Valintasi on voimassa vähintään vuoden.

Ilmoita vaihdosta kirjallisesti sekä nykyiselle että uudelle terveysasemalle. Katso tarkemmat ohjeet sen hyvinvointialueen verkkosivuilta, jonka terveysaseman asiakkaaksi siirryt. Voit käyttää uutta terveysasemaa noin kolmen viikon kuluttua ilmoituksestasi.

Jos asut muualla kuin Helsingissä ja haluat vaihtaa terveysasemasi Helsinkiin, ilmoita siitä alla olevalla lomakkeella.
Valinta sisältää kaikki perusterveydenhuoltoon kuuluvat palvelut, kuten neuvolapalvelut, hammashoidon, kuntoutuspalvelut, hoitotarvikejakelun ja lyhytaikaisen hoidon terveyskeskussairaalassa.

Valintasi on voimassa vähintään vuoden. Lähetä lomake sekä nykyiselle että uudelle terveysasemallesi.

Täytä ilmoitus terveysaseman valinnasta (pdf)

 

Jos lääkäri tai hammaslääkäri toteaa sinun tarvitsevan tutkimuksia tai hoitoa erikoissairaanhoidossa, voitte yhdessä päättää, mihin julkiseen sairaalaan tai poliklinikalle lähete lähetetään.

Kela korvaa matkakulusi niiden kustannusten mukaan, jotka aiheutuisivat matkasta lähimpään yliopistosairaalaan.

Erikoissairaanhoidon hoitopaikan valinta koskee kiireetöntä hoitoa. Kiireellisissä tapauksissa saat hoitoa aina lähimmästä päivystyspisteestä.