Kirjastot

Helsingissä kirjasto on lähellä! 38 kirjastoa ja 2 kirjastoautoa tarjoavat tarinoita, tapahtumia, tiloja ja kohtaamisia. Tervetuloa kirjastoon.

Nainen lukee kirjaa Maunulan kirjaston kirjahyllyjen välissä.
Helsingin kaupunginkirjasto toimii tiiviissä yhteistyössä Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastojen kanssa. Kirjastoilla on yhteinen kirjastokortti ja noin kolmen miljoonan teoksen kokoelma. Voit lainata aineistoa mistä tahansa Helmet-kirjastosta.

Tällä sivulla

Kirjastot Helsingissä

Kirjasto on kaikille avoin tiedon ja tarinoiden talo, josta voit lainata mm. kirjoja, lehtiä, elokuvia, musiikkia, liikuntavälineitä sekä e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä. Voit nauttia niistä maksutta joko kirjaston viihtyisissä tiloissa tai lainaamalla teoksia kotiisi. Kirjasto tarjoaa asiakkaiden käyttöön asiakastietokoneita ja varattavia tiloja. Kirjastoissa järjestetään myös paljon tapahtumia.

Helsingissä kirjasto on lähelläsi, sillä kaupungissa on yhteensä 38 kirjastoa ja 2 kirjastoautoa. Lisäksi kirjastotoimintaa on viidessä palvelukeskuksessa. Kotipalvelun asiakkaat saavat luettavaa kotiovelle saakka.  

Lisätietoja kirjastossa asioimisesta, kirjastokortista, kirjastojen palveluista ja tapahtumista sekä lukuvinkkejä ja ajankohtaisia uutisia löydät Helmet-verkkokirjastosta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Verkkokirjastossa voit hakea aineistoja, tehdä varauksia ja uusia lainoja, maksaa kirjastomaksuja, kysyä neuvoa chatissa sekä päivittää asiakastietoja.  

Helsingin kaupunginkirjaston johdon yhteystiedot löydät tältä verkkosivulta

Helsingin kirjastot kartalla

Löydä oma lähikirjastosi!

Karttaupotuksessa esitetään Helsingin kaupungin kirjastot. - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tietoa kirjastosta

Tutustu kirjaston monipuolisiin palveluihin.

Helmet-kirjastojen asiakkaana voit käyttää digitaalisia aineistoja eli e-kirjoja, e-äänikirjoja, e-lehtiä, musiikkipalveluita ja verkkokursseja maksutta. E-kirjasto on aina mukanasi, missä ikinä oletkin. Kotimaiset e-sanomalehdet tosin ovat luettavissa ainoastaan kirjastojen seinien sisäpuolella. 

Lue lisää E-kirjastosta täältä verkkosivuilta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kirjaston ryhmätiloissa voit työskennellä tai järjestää esimerkiksi tapaamisen. Kirjastossa on myös soittohuoneita ja studioita. Niissä voit tehdä esimerkiksi musiikkia, valokuvata ja editoida videoita. 

Kirjastojen tiloja voi varata Varaamosta. Osa tiloista on maksuttomia ja osa maksullisia. Varaamosta löytyvät ajantasaiset tiedot tilojen koosta ja teknisestä varustelusta sekä hinnastot. 

Lue lisää Varaamosta täältä verkkosivulta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kirjojen ja lehtien lisäksi kirjastosta löytyy esineitä. Voit lainata kotiin esimerkiksi pelejä, soittimia, työkaluja ja liikuntavälineitä.

Kirjastossa on myös erilaisia laitteita, joita asiakkaat voivat käyttää paikan päällä kirjastossa. Tällaisia ovat esimerkiksi ompelukone, saumuri, 3D-tulostin ja laserleikkuri. 

Lue lisää lainattavista välineistä tältä verkosivulta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kirjastoissa voit järjestää myös tapahtumia ja näyttelyitä. Keskustakirjasto Oodissa on vuokrattavissa isompiinkin yleisötapahtumiin soveltuvat Maijansali ja Kino Regina. Lähes kaikissa kirjastoissa on vaihtuvaa näyttelytoimintaa. Lisätietoa oman näyttelyn järjestämiseen saa suoraan lähikirjaston henkilökunnalta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Vuokrattavista tapahtumatiloista saa lisätietoa Varaamosta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Kirjastot järjestävät paljon tapahtumia yhteistyössä eri tahojen kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä lähikirjastoosi, jos sinulla on sinne sopiva tapahtumaidea. 

Tarvitsetko apua erilaisten laitteiden, ohjelmien ja verkkopalveluiden käytössä?

Digitukea voi saada suoraan kirjastosta kysymällä tai erikseen järjestetyissä tapahtumissa. Jokaisessa kirjastossa annetaan digitukea.

Jos kirjastossa käyminen on sinulle vaikeaa, voit hakea joustoasiakkuutta. Silloin voit valtuuttaa ystävän, sukulaisen tai muun läheisen asioimaan kirjastossa puolestasi.  

Jos et terveydentilastasi johtuen pääse käymään kirjastossa, voit saada kirjastolainat kotiisi maksutta. Kysy lisää kirjaston kotipalvelusta puhelimitse 09 3108 5214 (ma–pe klo 12–15) tai sähköpostilla kotikirjasto@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Lue lisää kotipalvelusta ja joustoasiakkuudesta tältä verkkosivulta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lukuvalmentaja Junior -palvelu on tarkoitettu lasten ja nuorten lukuharrastuksen tukemiseen. Palvelu on ilmainen ja voit valita valmennuksen tilauksen yhteydessä itsellesi sopivan valmennusmuodon kahdesta vaihtoehdosta.

Valmentaja kokoaa toiveidesi pohjalta kirjalistan ja lähettää sen sinulle sähköpostilla. Voit valita 5, 10 tai 15 kirjan valmennuksen. Palvelu on saatavilla suomen kielellä.

Lukuvalmentaja voi koota toiveidesi pohjalta myös kirjakassin, jonka voit lainata mukaasi kirjastosta. Kirjakassipalvelu on saatavilla Itäkeskuksen, Jätkäsaaren, Kallion, Kannelmäen, Lauttasaaren, Malmin, Oodin, Oulunkylän, Pasilan, Puistolan, Rikhardinkadun, Suomenlinnan, Tapanilan, Töölön, Viikin ja Vuosaaren kirjastoissa. Voit valita 5 tai 10 kirjan kassin. Kirjakassipalvelu on saatavilla sekä suomen että ruotsin kielellä.

Varaa itsellesi valmennus vastaamalla aloituskyselyyn(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Halutessasi voit laittaa meille myös sähköpostia osoitteeseen lukuvalmentaja@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman).  

Jotta voimme tarjota kaikille kiinnostuneille valmennuksen, voi yksi henkilö saada vuoden aikana korkeintaan kaksi valmennusta.  

Voit tarkastaa rekisteriselosteesta, millä tavalla käsittelemme palvelussa kerättyjä tietoja.