Äitiysneuvolapalvelut

Äitiysneuvolassa tapaat terveydenhoitajan ja lääkärin yhteensä noin 12 kertaa raskautesi aikana.

Äitiysneuvolassa tuemme odottavan äidin, sikiön ja vastasyntyneen terveyttä ja hyvinvointia. Autamme vanhempia valmistautumaan synnytykseen ja vanhemmuuteen sekä edistämme ja ylläpidämme koko perheen terveyttä ja hyvinvointia.

Tarjoamme sinulle raskautesi aikana noin 10 tapaamista terveydenhoitajan ja kaksi tapaamista lääkärin kanssa. Käyntien määrä voi vaihdella yksilöllisten tarpeidesi mukaan. Voitte päättää perheen kesken, keitä vastaanotoilla on lisäksesi mukana.

Terveydenhoitajan tekemissä terveystarkastuksissa seuraamme ja tutkimme verenpainettasi, hemoglobiinia, painoa, mahdollista turvotusta ja sokerin ja proteiinin esiintymistä virtsassa sekä sikiön asentoa, sydänääniä ja liikkeitä. Keskustelemme sinun ja koko perheen hyvinvoinnista ja mahdollisista huolista.

Lääkärintarkastuksessa selvitämme sairauksia, lääkityksiä tai muita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa raskauden kulkuun. Ylimääräiset lääkärintarkastukset ovat mahdollisia, jos sinulla on esimerkiksi jokin pitkäaikainen sairaus.

Palvelu on maksutonta.

Asioi verkossa

Asiointi Maisassa

Linkki avautuu uuteen välilehteen.

Kysy chatissa

Neuvolan chattipalvelu (Sotebotti Hester)

Sotebotti Hester palvelee sinua 24/7. Löydät Sotebotin sivun oikeasta alakulmasta. Sieltä pääset keskustelemaan tarvittaessa myös terveydenhoitajan kanssa livechatissa.

Avoinna ma-pe 08-14

Soita

Neuvolan keskitetty puhelinpalvelu (takaisinsoittopalvelu toimii klo 8-16)

Avoinna ma-pe 08-14
Puhelun hinta: normaali puhelumaksu

Terveydenhoitajan vastaanotot raskauden aikana

Voit varata ajan neuvolaan heti positiivisen raskaustestin tehtyäsi. Ensimmäisellä käynnillä terveydenhoitaja keskustelee kanssasi terveydestäsi ja raskauteen liittyvistä asioista. 

Lue lisää ensikäynnistä täältä

Tähän ajanjaksoon kuuluu laaja terveystarkastus, joka sisältää myös lääkärintarkastuksen. 

Keskustelemme syntyvän lapsen terveyteen sekä koko perheen hyvinvointiin liittyvistä teemoista esitietolomakkeen ja voimavaralomakkeen pohjalta. Voit täyttää lomakkeet Maisassa tai paikan päällä neuvolassa. 

Ohjaamme sinut varaamaan ajan perhevalmennukseen ja fysioterapiaryhmään.  

Tällä ajanjaksolla tarkastelemme sinun ja sikiön terveyttä sekä koko perheen hyvinvointia. 

Ohjaamme sinut sokerirasituskokeeseen, joka tehdään raskausviikoilla 24–26. Mittaamme hemoglobiinisi. 

Kun olet käynyt terveystarkastuksessa neuvolassa ennen 18. raskausviikon päättymistä, saat todistuksen raskaudesta. Tarvitset todistusta hakiessasi äitiysavustusta Kelalta. Teemme tällä käynnillä raskaustodistuksen Apotti-järjestelmään, josta voimme luvallasi välittää sen Kelaan. 

Jos et ole lapsen isän kanssa avioliitossa lapsen syntyessä tai saatte naisparina lapsen hedelmöityshoidon avulla, kysymme halukkuudestanne vanhemmuuden tunnustamiseen raskauden aikana. Tunnustaminen on mahdollista tehdä raskausviikoilla 30–32, jos molemmat vanhemmat ovat tuolloin läsnä neuvolassa.

Lue lisää vanhemmuuden tunnustamisesta

Tämä käynti on tarkoitettu ensisynnyttäjille. 

Keskustelemme kanssasi elämäntilanteestasi, mielialastasi ja mahdollisista huolista. 

Tällä käynnillä keskustelemme muun muassa imetyksestä, vauvan hoidosta ja hoitotarvikkeista sekä erilaisista lapsiperheiden palveluista. 

Annamme sinulle tarvittaessa anti-D-immunoglobuliinisuojauksen. Lue lisää vitamiinisuositukisista (Terveyskylä)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Otamme tällä käynnillä vastaan vanhemmuuden tunnustamisen. Tarvitsemme tunnustamista varten molempien vanhempien henkilöllisyystodistukset. Lue lisää vanhemmuuden tunnustamisesta kohdasta Raskausviikot 22–24. 

Raskausviikoilla 37–41 teemme terveystarkastuksen kahden viikon välein, ellei kanssasi ole toisin sovittu tai synnytys ei käynnisty aiemmin.   

Keskustelemme voinnistasi ja synnytykseen liittyvistä asioista. Mittaamme hemoglobiinisi. 

Kun raskaus on kestänyt noin 10 päivää yli lasketun ajan, voit varata ajan äitiyspoliklinikalle tai synnyttäjien vastaanotolle yliaikaisuuskontrolliin. 

Lue lisää loppuraskauden seurannasta ja synnytyksen käynnistyksestä (HUS)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lääkärin vastaanotot raskauden aikana

Keskustelemme kanssasi siitä, miten raskauden alkuvaihe on sujunut ja onko sinulla esimerkiksi kroonisia sairauksia tai lääkityksiä, jotka voivat vaikuttaa raskauden kulkuun.  

Tarkastelemme synnytykseen liittyviä asioita. 

Lääkäri voi tarvittaessa tehdä gynekologisen tutkimuksen, jos sinulla esimerkiksi on ollut supistuksia. 

Ultraäänitutkimukset ja kromosomipoikkeavuuksien seulonta

Saat lähetteen tutkimuksiin ensikäynnillä neuvolassa. Tutkimukset ovat sinulle vapaaehtoisia ja maksuttomia. 

Varhaisraskauden ultraäänitutkimuksessa nähdään sikiön sydämen syke, sikiöiden lukumäärä sekä raskauden kesto. 

Lue lisää varhaisraskauden ultraäänitutkimuksesta (HUS)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Rakenneultraäänitutkimuksessa nähdään sikiön rakenne, sikiön koko, lapsiveden määrä ja istukan sijainti.  

Lue lisää rakenneultraäänitutkimuksesta (HUS)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kromosomipoikkeavuuksia (Downin syndrooma ja Edwardsin syndrooma) seulotaan verinäytteellä ja ultraäänitutkimuksella. 

Lue lisää kromosomipoikkeavuuksien seulonnasta (HUS)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Synnytyksen jälkeen

Jos olet ensisynnyttäjä, terveydenhoitaja tulee kotikäynnille viikon kuluessa siitä, kun olet kotiutunut synnytyssairaalasta. Uudelleensynnyttäjät tapaamme neuvolassa tai tarvittaessa kotikäynnillä. 

Keskustelemme sinun ja vauvan voinnista sekä raskauteen ja synnytykseen liittyvistä kokemuksista. Tutkimme fyysistä toipumistasi muun muassa tarkastamalla kohdun supistumisen ja rintojen terveyden. Poistamme mahdolliset keisarileikkauksen ompeleet tai hakaset.  

Tutkimme vauvan. Ohjaamme imetyksessä ja vauvan hoidossa. Saatte perheellenne sopivia ohjeita ja neuvontaa. 

Saat myös ensimmäisen vastaanottoajan vauvalle lastenneuvolaan.

Jälkitarkastus on 5–12 viikkoa synnytyksen jälkeen.  

Keskustelemme sinun ja koko perheen voinnista. Selvitämme fyysistä toipumistasi synnytyksestä. Lisäksi suunnittelemme kanssasi sopivan raskaudenehkäisyn. 

Jälkitarkastus tapahtuu Ruoholahden jälkitarkastusyksikössä, jossa työskentelee jälkitarkastuksiin erikoistuneita terveydenhoitajia ja kätilöitä. Jos tarvitset lääkärintarkastusta, jälkitarkastus tehdään omassa neuvolassasi. Lääkärintarkastuksen tarpeen arvioi terveydenhoitaja. 

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/äitiysneuvolapalvelut.