Haluatko sijaisvanhemmaksi?

Pohditko ryhtyväsi sijaisvanhemmaksi lapselle tai nuorelle, joka sijoitetaan asumaan oman kodin ulkopuolelle?  

Pohditko ryhtyväsi sijaisvanhemmaksi lapselle tai nuorelle, joka sijoitetaan asumaan oman kodin ulkopuolelle?  

Sijaisvanhemmuudesta voi alkaa elämänpituinen yhteinen matka. Sijaisvanhempana et tarvitse erityistaitoja, vain halua ja kykyä elää lapsikeskeistä elämää. "Ihmeellisen ihanaa arkimeininkiä", kuten eräs nuori kuvasi sijaisperhettään. 

Sijaisperheeksi sopii sinkku, pariskunta tai useamman perheenjäsenen perhe, jossa kaikki haluavat ottaa sijoitetun lapsen tasavertaiseksi perheenjäseneksi.  

Sijaisvanhemman ei tarvitse olla kokenut kasvattaja. Meistä hyvä vanhemmuus tarkoittaa lapseen kiintymistä, toimivia rutiineja, kuuntelemista ja turvallista kasvuympäristöä. Riittää, että välität, myös huonoina päivinä. 

Etsimme jokaiselle lapselle juuri hänelle sopivan sijaisperheen. Lapsi kasvaa sijaisperheen jäsenenä ja säilyttää samalla yhteyden syntymäperheeseensä.  

Sijaisperhe voi asua myös muualla kuin Helsingissä, 150 kilometrin läheisyys Helsinkiin riittää. Sijoitettavat lapset ovat helsinkiläisiä. 

Sijaisvanhempana saat tueksesi moniammatillisen tiimimme.  Meillä on paljon osaamista ja pitkä kokemus sijoitettujen lasten ja sijaisvanhempien toiveista ja tarpeista. 

Usein kysyttyjä kysymyksiä sijaisperheenä toimimisesta

Sijaisvanhempi eli perhehoitaja hoitaa ja kasvattaa kotiinsa sijoitettua lasta. Sijaisvanhempi tarjoaa lapselle kodin, perheen ja paikan sydämessään. 

Monenlaiset perheet sopivat sijaisperheeksi: sinkut, yksinhuoltajat, pariskunnat, nais- ja miesparit, useamman perheenjäsenen perheet jne., kunhan perheen tilanne on vakaa ja asiat kunnossa. 

Perhehoitaja voi käydä työssä kodin ulkopuolella. Tosin lapsen muuttaessa perheeseen edellytämme, että toinen vanhemmista jää kotiin joksikin aikaa. 

Ei tarvitse. Kaikilla sijaisvanhemmuutta harkitsevilla on oikeus saada tehtävään noin puoli vuotta kestävä ennakkovalmennus. 

Kyllä. Sijaisvanhemmalle maksetaan hoitopalkkio. Lisäksi hän saa lapsen kuluihin tarkoitetun kulukorvauksen ja lapsilisän. 

Kyseessä ei ole työsuhde, vaan toimeksiantosopimussuhde. Hoitopalkkiosta kertyy eläkettä. 

Ei sido. Voit tulla valmennukseen avoimin mielin pohtimaan, onko sijaisvanhemmuus sinulle sopiva vanhemmuuden muoto. 

Järjestämme useita valmennusryhmiä vuodessa, kokoamme ryhmiä jatkuvasti. Lisäksi järjestämme perhekohtaisia valmennuksia. 

Valmennus on sinulle maksuton. 

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/sijaisperheet.