Toiminnansuunnittelija Mika Porvari kehittää sosiaalipalveluja

Mika Porvari, 32,  kokoaa ja seuraa tilastoja esimerkiksi nuorten palveluista ja aikuissosiaalityöstä.
Mika Porvari
Bild: Jaana Ahlblad

Kehittämisen paloa 

”Kaikenlainen kehittäminen on lähellä sydäntäni. Sitä tässä yksikössä ja tehtävässä saa ilokseni tehdä paljon. Tykkään myös siitä, että saan itse rytmittää työni.  

Tiesin jo nuorena, tarkalleen ottaen oman rippileirini jälkeen, että haluan kouluttautua kirkon nuorisotyön ohjaajaksi. Samassa yhteydessä opiskelin sosionomiksi. Toimittuani kahdeksan vuotta seurakunnan vapaaehtoistehtävissä halusin jatkaa eteenpäin.  

Muutin siviilipalveluksen myötä Porista Helsinkiin. Näin ilmoituksen aikuissosiaalityön paikasta Itä-Helsingissä, mutta olin kuullut, että alueella oli hiukan huono maine. Kolme tuntia ennen hakuajan päättymistä totesin, että selvitän asian itse. Tein hakemuksen, pääsin haastatteluun ja sain määräaikaisen paikan.  

Olihan se hyppy melkein tuntemattomaan. Olin tottunut järjestämään rippileirejä, ja nyt kaikki asiakkaat olivat vanhempia kuin minä. Tuntui aluksi oudolta neuvoa heitä esimerkiksi rahankäytössä, mutta harppaus uuteen kannatti monin tavoin.

Kokoan ja seuraan tilastoja, hankin tietoa ja teen analyysejä.

Silloinen esihenkilöni puski minua jatkamaan opintojani. Kun pääsin opiskelemaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa, hän tuki siinä, että pystyin osallistumaan lähiopetuspäiviin. Samoin teki seuraava esihenkilö, jonka tiimiin siirryin organisaatiomuutoksen myötä.  

Kun valmistuin, hain noin vuoden ajan koulutustani vastaavaa työtä. Lopulta tulin valituksi nykyiseen työpaikkaani.  

Nykyisessä tehtävässäni toiminnansuunnittelijana tuotan erilaisia asiantuntijapalveluja toimialan ylimmälle johdolle. Tehtäväkenttääni kuuluvat nuorten palvelut ja aikuissosiaalityö, joten aiemmasta työkokemuksesta on paljon hyötyä. 

Työni on todella monipuolista. Käytännössä olen paljon tekemisissä tilastojen kanssa, erityisesti suoritteiden. Suorite voi olla esimerkiksi aikuissosiaalityössä tehty asiakaskäynti. Kokoan ja seuraan tilastoja, hankin tietoa ja teen analyysejä.

Olen mukana erilaisissa asiantuntijaryhmissä, lausuntojen valmistelussa sekä strategia- ja talousprosesseissa. Työhöni liittyy myös kouluttamista ja työpajojen fasilitointia. Me toiminnansuunnittelijat olemme vähän joka paikassa, jos niin voi sanoa. Työnkuva voi vaihdella johdon tarpeiden sekä oman osaamisen ja kiinnostusten kohteiden mukaan.

Meillä on ihmisiä erilaisista koulutustaustoista. Se on yksi vahvuuksistamme.

Olen viihtynyt kaikissa kaupungin työpaikoissa tosi hyvin. Jokaisessa yksikössä on ollut vahva kehittämisen palo, mutta nykyisessä se on erityisen vahva. Kehittämiseen annetaan myös melko vapaat kädet. Tykkään ottaa haltuun uusia, työn tekemistä helpottavia digialustoja ja sovelluksia.  

Olen myös mukana Stadin esihenkilöksi -koulutuksessa. 

Mielestäni työilmapiiri on meillä hyvä ja epäkohtiin tartutaan riittävällä tavalla. Tähänkin työhön luonnollisesti liittyy kehittämistarpeita, mutta ne ovat usein osa isompaa kokonaisuutta, johon ei aina voi itse täysin vaikuttaa.   

Olen iloinen siitä, että Helsinki on löytänyt ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet sosionomit muun muassa kehittämistyön resurssiksi, vaikka tutkinto on suht' tuore. Talouden ja toiminnan suunnitteluyksikössä on ihmisiä erilaisista koulutustaustoista. Se on yksi meidän vahvuuksistamme.”