Vastaava ohjaaja Veera Sillanpää tuo hyvinvointia ikäihmisten arkeen

Veera Sillanpää, 36, työskentelee Roihuvuoren seniorikeskuksessa.
Veera Sillanpää
Kuva: Jaana Ahlblad

Ihminen ensin

”Tykkään siitä, että minua aidosti kuunnellaan. Saan tehdä töitä koko persoonallani ja osaamisellani.

Toimin vastaavana ohjaajana Roihuvuoren seniorikeskuksessa. Seniorikeskus tarjoaa muun muassa pitkäaikaista ja lyhytaikaista asumispalvelua, kuntoutusta ja monipuolista päivätoimintaa. Työkenttääni kuuluu pääasiassa palvelukeskustoiminta, joka on tarkoitettu kotona asuville ikäihmisille.

Kotona asuva ikäihminen voi tulla meille vaikka vain lukemaan päivän lehdet, hänen ei tarvitse osallistua mihinkään mutta toivotamme hänet aina tervetulleeksi tutustumaan erilaisiin ryhmiin. Yksin ei tarvitse jäädä.

Tulin Helsingin kaupungille vuonna 2014, kun aloitin toimintaterapeuttina Töölön seniorikeskuksessa. Viihdyin alusta asti hyvin, tunsin oloni luontevaksi ikäihmisten kanssa. Kaksi vuotta myöhemmin hain Laajasaloon silloiseen Rudolfin palvelukeskukseen, jonne haettiin toimintaterapeuttia, jonka osaamista voitaisiin hyödyntää kotona asumista tukevissa palveluissa. Sillä tiellä olen ja oikealta tuntuu.

Meillä uskalletaan myös puuttua epäkohtiin.

Olemme miettineet arvojamme huolellisesti koko idän palvelualueella. Täällä arvot eivät ole sanahelinää, vaan ne on avattu ymmärrettäviksi ja arjessa toteutettaviksi ohjeiksi. Tärkein arvomme on ihmislähtöisyys, se koskee suhtautumista niin asukkaisiin ja asiakkaisiin kuin henkilöstöön. Ihminen ensin.

Meillä uskalletaan myös puuttua epäkohtiin. Ilmapiiri on avoin ja keskusteleva.

Panostamme kulttuuriseen vanhustyöhön, sillä hoivan ja huolenpidon lisäksi ikäihmisen arkeen kuuluu muita hyvinvointia tukevia palasia. Yhteiset kahvihetket ja kävely kauniilla sisäpihalla ovat tärkeä osa arkea. Vuoden mittaan vietämme myös monia isompia juhlia.

Inspiroivinta minusta on se, kun joku keksii kiinnostavan idean esimerkiksi kotona asuvien ikäihmisten hyväksi ja muut innostuvat siitä. Nautin siitä, että olemme samalla asialla ja voimme jakaa innostuksen.

Palvelukeskuksen toimintaan kuuluva verkostomainen työskentely tuo minulle suurta iloa. On hienoa saada miettiä esimerkiksi koulun, päiväkodin, seurakunnan tai vaikkapa kaupan kanssa, mitä voisimme yhdessä tehdä alueemme ikäihmisten hyväksi.

Olen itse mielelläni monessa mukana ja tässä työssä pääsee kehittämään myös kaupunkitasoisesti, jos niin haluaa.

Inspiroivinta on, kun joku keksii kiinnostavan idean ja muut innostuvat.

Tällä hetkellä uusien työntekijöiden saamisessa sote-alalle on haasteita, jotka näkyvät joka puolella. Meidän pitää miettiä yhdessä keinoja, joilla työntekijät voitaisiin sitouttaa paremmin. Myös rekrytointiprosessia pitäisi kehittää esimerkiksi pyrkimällä vahvempaan yhteistyöhön oppilaitosten kanssa. Ihmisille pitäisi välittää tunne, että he ovat erittäin tervetulleita meille. Meidän tehtävämme on varmistaa perehdytys ja ihmisten osaamisen hyödyntäminen.

Jos mietit, tulisitko työkaveriksi meille tai johonkin toiseen seniorikeskukseen, niin kannustan ehdottomasti kokeilemaan. Pääset näkemään moniulotteista ja monisävyistä vanhustyötä kaikkine puolinensa. Saat työskennellä osaavassa porukassa, jossa arvostetaan sitä, että tuot esiin osaamistasi ja innostustasi.”