Terveellisen ruokavalion kulmakivenä on säännöllinen syöminen. Lautasmalli auttaa koostamaan monipuolisia aterioita.
Monipuolinen ruokavalio sisältää
- runsaasti erivärisiä kasviksia, hedelmiä ja marjoja
- täysjyväviljaa
- pehmeää rasvaa: kasviöljyjä, margariineja, pähkinöitä sekä 2–3 kertaa viikossa kalaa
- maitovalmisteita tai vitaminoituja kasvijuomia ja -jogurtteja
- sopivasti kanaa, lihaa tai kasvikunnan proteiininlähteitä (palkokasvit, soijatuotteet sekä muut kasviproteiinilähteet).
Raskaana oleville suositellaan D-vitamiini- ja foolihappolisää.
Raskausaikana on hyvä tarkastella koko perheen elintapoja ja ruokavaliota. Tasainen ruokarytmi, monipuoliset ateriat, ruoan laittaminen ja syöminen yhdessä sekä ruoasta nauttiminen edistävät lasten terveellisten ruokatottumusten kehittymistä.
Voit tutustua Ruokaviraston ajankohtaisiin elintarvikkeiden turvallisen käytön suosituksiin raskaana oleville Elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeet -sivuston taulukosta.
Siirry Ruokaviraston elintarvikkeiden käyttösuosituksiin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)