Kavereiden vaikutus jo alakoululaisten ruokailuvalintoihin on suuri. Kun lapset näkevät, että kaveri valitsee kasvisruokaa, houkuttelee se heitäkin maistamaan. Ahola kiittelee myös sitä, miten kouluissa on kaksi pääruokavaihtoehtoa joka päivä tarjolla.
–Monipuolinen tarjonta mahdollistaa sen, että uuttakin ruokaa voi kokeilla ja maistaa hieman, Ahola summaa.
Kohti kestävää ruokajärjestelmää
Marraskuussa 2024 julkaistussa kansallisten ravitsemussuositusten uusimmassa päivityksessä ohjataan ruoankäyttöä kohti terveyden ja ympäristön kannalta kestävämpää kokonaisuutta.
Suositeltua punaisen lihan käyttömäärää vähennetään aiemmasta 500 grammasta 350 grammaan viikossa ja lihajalosteiden, kuten nakkien ja leikkeleiden käyttöä neuvotaan välttämään. Sen sijaan suunnataan kohti kasvipohjaisempaa ruokavaliota, jossa yhä isompaa osaa näyttelevät erilaiset kasvikset ja palkokasvit.
– Ruokalistasuunnittelussa noudatamme voimassa olevia asiakasryhmäkohtaisia ruokailusuosituksia, kuten kouluruokasuositusta. Kun asiakasryhmäkohtaisia suosituksia päivitetään väestöntason suosituksen pohjalta, tulevat mahdolliset muutokset näkymään myös kouluruossa. Olemme etupainotteisesti kuitenkin jo usean vuoden ajan vähentäneet punaisen lihan käyttöä ja palkokasveja tarjoamme säännöllisesti, kertoo ravitsemusasiantuntija Tarja Heikkinen Palvelukeskus Helsingistä.