Helsingin Matkapalvelussa on ruuhkaa matkatilauksissa uuden kuljetuspalvelujärjestelmän käyttöönoton vuoksi.
Katso ohjeet, miten toimia, jos joudut jonottamaan asiakaspalveluun puhelimitse yli 15 minuuttia tai kuljetuksesi on yli 15 minuuttia myöhässä. 

Kuljetuspalvelu

Voit hakea kuljetuspalvelua, jos et voi käyttää joukkoliikennettä vamman tai sairauden vuoksi.

Kuljetuspalvelumme on tarkoitettu vammaisille helsinkiläisille, joille julkisen joukkoliikenteen käyttö tuottaa kohtuuttomia vaikeuksia. Myönnämme tukea työ- ja opiskelumatkoihisi sekä asiointi- ja vapaa-ajan matkoihisi. Terveydenhoitomatkoihin emme sitä myönnä, sillä Kela korvaa sairausvakuutuksen perusteella lääkärissä ja tutkimuksissa käynnit.

Voit hakea kuljetuspalvelua täyttämällä kuljetuspalveluhakemuslomakkeen. Hakemuksen liitteeksi tarvitset lääkärintodistuksen, jossa lääkäri on arvioinut tuen tarpeesi.

Lähetä hakemus oman asuinalueesi vammaissosiaalityön toimipisteen kuljetuspalvelun sosiaaliohjaajalle. 

Me arvioimme tilanteesi ja päätämme palvelun saamisesta. Jos saat myönteisen päätöksen, saat käyttöösi maksukortin, jolla voit matkustaa pääsääntöisesti Helsingissä ja lähikunnissa taksilla. Maksat itse matkoista ainoastaan omavastuuosuuden.

Voit kysyä maksukorteista ja palvelustamme toimistosihteereiltämme arkisin klo 8.15-16 numerosta 09 310 23100. 

Usein kysyttyä kuljetuspalvelusta

Olemme koonneet alle vastauksia kuljetuspalveluista usein kysyttyihin kysymyksiin. Pääset katsomaan vastauksia klikkaamalla kysymyksiä.

Kuljetuspalvelumme on tarkoitettu vammaisille helsinkiläisille, joille julkisten joukkoliikennevälineiden käyttö tuottaa vamman tai sairauden vuoksi pitkäaikaisesti kohtuuttoman suuria vaikeuksia.  

Kuljetustuki on puolestaan tarkoitettu pääosin vanhuksille, joilla toimintakyvyn heikkeneminen estää julkisten joukkoliikennevälineiden käytön. Vanhusten kuljetustukeen vaikuttavat tulot ja varallisuus, vammaisten henkilöiden kuljetuspalveluun tulot ja varallisuus eivät sen sijaan vaikuta. 

Lue kuljetustuesta senioripalveluiden sivuilta

Hae sitä kuljetuspalveluhakemuslomakkeella. Liitteeksi tarvitset lääkärinlausunnon sekä mahdollisesti selvitykset työssäkäynnistäsi ja opiskelusta.  

Katso kuljetuspalvelun hakemisen ohjeet

Kyllä, voit ottaa yhteyttä puhelimitse vammaisneuvontaan tai asuinalueesi kuljetuspalvelun sosiaaliohjaajaan. Tarvittaessa voit sopia kuljetuspalvelun sosiaaliohjaajan kanssa tapaamisen, jolloin voitte täyttää yhdessä kirjallisen hakemuksen. 

Katso vammaisneuvonnan yhteystiedot

Katso kuljetuspalveluiden sosiaaliohjaajien yhteystiedot

Myönteisen päätöksen jälkeen korvaamme työ- ja opiskelumatkasi päätöksen mukaisesti. Tämän lisäksi myönnämme sinulle yhdensuuntaisia asiointi- ja vapaa-ajan matkoja.   

Et voi. Kela korvaa sairausvakuutuksen perusteella matkasi lääkäriin sekä lääkärin määräämin tutkimuksiin ja hoitoihin.  

Lisätietoa matkakorvauksista saat Kelan sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)  

Et voi. Pääsääntöisesti sinun tulee tilata kaikki maksukortilla maksettavat matkat Helsingin Matkapalvelun välityskeskuksesta.  Välityskeskuksessa on tiedot sinun henkilökohtaisista erityistarpeistasi. Myös autot on varusteltu tarpeidesi vaatimalla tavalla.   

Katso Helsingin Matkapalvelun ohjeet matkojen tilaamiseen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Vain poikkeustapauksissa voit tilata taksin muualta tai ottaa tolpalta.   

Lue lisää poikkeustapauksista Helsingin Matkapalvelun sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Mikäli tarvitset apua päästäksesi kotoa kuljetuspalveluautoon sekä autosta kohteeseen ja takaisin, kuljetuspalvelupäätökseen sisällytetään tällöin kuljettajan antama apu. Kuljettajan antamalla avulla tarkoitetaan avustamista liikkumisessa esimerkiksi rakennuksen hississä, portaikossa tai käytävätiloissa.  

Lue lisää avustamisesta Helsingin Matkapalvelu -sivulta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Mikäli sinulle on myönnetty kuljetuspalvelu, sinulla on oikeus kuljetuspalveluun myös muualla Suomessa. Sinun täytyy hakea matkaoikeutta hyvissä ajoin etukäteen kuljetuspalvelun sosiaaliohjaajalta. Hakemuksesta tulee ilmetä, miten kauan ja millä paikkakunnalla sinun on tarkoitus oleskella ja miten pitkistä matkoista on kyse. 

Kuljetuspalvelun maksukorttia ei voi käyttää muualla kuin Helsingin Matkapalvelun alueella. Matkat korvataan asianmukaisesti täytettyjä kuitteja vastaan. Korvaussummasta vähennetään matkojen omavastuuosuus.   

Kuljetuspalvelumatkojen omavastuuosuudet muuttuvat HSL:n vastaavien lippujen hintojen muutosten mukaisesti ja vastaavat aina voimassa olevaa HSL:n vastaavan lipun hintaa.  

Katso omavastuiden hinnat ja maksamiskäytännöt Helsingin Matkapalveluiden sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Jos sinulla on kysyttävää saamastasi laskusta, ota yhteyttä taloushallintopalvelun asiakaspalveluun. Katso yhteystiedot alla olevasta linkistä.

Siirry taloushallintopalvelujen sivuille

Palvelupisteet

Eteläinen vammaissosiaalityö

Osoite: Toinen linja 4 A, 00530 Helsinki

Itäinen vammaissosiaalityö

Osoite: Kahvikuja 3, 00980 Helsinki

Läntinen ja pohjoinen vammaissosiaalityö

Osoite: Ala-Malmin tori 2, 5 ja 7. krs, 00700 Helsinki