Omaishoitajana jaksaminen

On hyvin tärkeää, että omaishoitajana pidät huolta hyvinvoinnistasi ja jaksamisesta. Tästä huolimatta saatat välillä kuormittua läheisen hoitovastuun takia.

Hyödynnä vapaahetket

Omaishoidon tuki sisältää omaishoitajan rahallisen palkkion ja lakisääteiset vapaapäivät. Pidä huolta, että käytät vapaapäiväsi, jotka sinulle taataan omaishoidon tuella. Näin voit pitää huolta omasta jaksamisestasi.

Käyttämällä vapaitasi teet myös läheisellesi tärkeän palveluksen. Tilapäishoito kun on hyvää harjoittelua läheisellesi mahdollista itsenäistymistä varten.

Lue omaishoidettavien hoitovaihtoehdoista vapaapäivien aikana

Voimme tukea tarvittaessa jaksamistasi järjestämällä hoidettavallesi harkinnanvaraista hoitoa palveluasumisen yksiköissä.

Lue lisää omaishoitajan harkinnanvaraisista vapaista

Tiesithän, että vaikka toimit omaishoitajana, aikuinen omaishoidettavasi voi osallistua esimerkiksi vammaisten päivätoimintaan.

Tutustu päivätoimintaan

Pidä itsestäsi huolta

Omaa jaksamista voi ylläpitää myös liikunnalla. Omaishoitajana pääset maksutta Helsingin kaupungin uimahalleihin, liikuntahalleihin, kunto- ja voimailusaleille, maauimaloihin sekä liikuntakursseille. Omaishoitajat voivat osallistua maksutta myös kaupungin järjestämille liikuntakursseille ja muuhun ohjattuun liikuntaan.

Lue lisää omaishoitajan maksuttomista liikuntapalveluista

Omaishoitajaliiton sivulta löydät vinkkejä ja harjoituksia jaksamisen tueksi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Myös vertaistuki voi auttaa jaksamista. Joskus voi olla helpompi jakaa kokemuksiaan ja tuntemuksiaan sellaisten henkilöiden kanssa, jotka elävät samankaltaisessa elämäntilanteessa. Esimerkiksi Suomen Punainen Risti, Kehitysvammatuki 57 ry, omaishoitajayhdistykset ja Kela järjestävät erilaisia kursseja, tapahtumia ja keskustelutilaisuuksia omaishoitajille.

Lue lisää Kelan omaishoitajan kuntoutuskursseista(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Voit myös hakea omaishoitajille suunnattuja tuettuja kylpylä- ja kuntoutuskeskuslomia. 

Tutustu lomatarjontaan Omaishoitajaliiton sivuilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Osaa päästää irti

On tärkeää, että tunnistat voimiesi loppumisen ajoissa ja osaat hakea apua läheisesi hoitoon ja omaan jaksamiseesi. Muista, että omaishoitajuudesta on myös mahdollista luopua.

Lue lisää omaishoitajasopimuksen irtisanomisesta Suomi.fi-sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Omaiselle läheisen siirtyminen kodin ulkopuoliseen hoitoon voi olla raskas prosessi ja herättää monenlaisia tunteita. Omaishoitajana edelleen ry on laatinut oppaan, jossa käsitellään näitä asioita. 

Tutustu Omaisena edelleen oppaaseen, joka on tarkoitettu kodin ulkopuolisessa hoidossa olevien omaisille (pdf)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)