Hermannin ryhmäkoti

Hermannin ryhmäkoti tarjoaa asumispalveluita vammaisille helsinkiläisille ja sijaitsee Hermannin kaupunginosassa, hyvien kulkuyhteyksien varrella.
Kuva: Juha Myllymäki

Hermannin ryhmäkoti sijaitsee Hermannin kaupunginosassa hyvien kulkuyhteyksien varrella, joten pääset kätevästi opettelemaan itsenäisiä taitoja myös ryhmäkodin ulkopuolella. Kalasataman palvelut, kuten terveysasema ja kauppakeskus Redi, ovat kävelymatkan päässä ryhmäkodista.

Ryhmäkoti sijaitsee HOASin opiskelija-asuntojen kanssa samassa kerrostalossa mutta omalla sisäänkäynnillä. Asuntoja ryhmäkodissamme on 12, ja ne sijaitsevat kolmessa kerroksessa.

Henkilökuntamme on paikalla arkisin 6.30-21.30 ja viikonloppuisin 7-21.30. Meillä ei ole yövalvontaa, mutta tarvittaessa saat yöhoitajaan yhteyden.

Meillä on 6 työntekijää: kehitysvammaohjaaja, sosionomi sekä lähihoitajia. Yhteystiedot:

Palveluyksikön päällikkö: Tiina Nordin, 09 3107 3386 Henkilökunta: 09 3104 5033 Sähköposti: hermanni.ryhmakoti@hel.fi

Yhteystiedot

Haukilahdenkuja 15 A 1, 00580 Helsinki Näytä esteettömyystiedot Näytä sijainti palvelukartalla
suomi
PL 8770, 00099 Helsingin kaupunki

Millaista Hermannin ryhmäkodissa on asua? 

Itsenäiseen elämään opastaminen ja siinä tukeminen ovat ohjauksessamme tärkeimpiä tavoitteita. Saat vastuuta oman elämäsi suunnittelussa ja toteutuksessa.  

Ohjaajat ohjaavat, tukevat ja kannustavat sinua kodinaskareissa, itsestä huolehtimisessa, asioinnissa, sosiaalisten suhteiden ylläpidossa ja luomisessa sekä mielekkään tekemisen löytämisessä. Yhteistyö omaistesi kanssa on tärkeässä roolissa.  

Asut omassa vuokra-asunnossa, jonka varustuksiin kuuluu 1–2 huonetta, minikeittiö ja kylpyhuone. Ryhmäkodin alakerrassa on lisäksi yhteinen keittiö, toisessa kerroksessa ohjaajien toimisto ja kolmannessa kerroksessa yhteiset oleskelutilat. Lisäksi 6. kerroksessa on sauna, jota voit myös varata.

Terveydenhuollon palvelut saamme Kehitysvammapoliklinikalta ja Kalasataman terveysasemalta.

Millainen arki meillä on?

Arkipäivisin osa asukkaistamme osallistuu työtoimintaan tai työskentelee Hermannin ryhmäkodin ulkopuolella.  

Arki-iltaisin ryhmäkodin oleskelutilat ovat kovassa käytössä. Siellä sinä ja muut asukkaamme voitte jutustella, pelata pelejä, askarrella tai katsoa televisiota.

Meillä on yhteisiä retkiä ja elokuvahetkiä. Kannustamme osallistumaan aktiivisesti yhteisiin toimintoihin myös ryhmäkodin ulkopuolella. Meillä saat osallistua vapaa-ajan toiminnan suunnitteluun yhdessä muiden asukkaiden kanssa. Juhlimme syntymäpäiviä ja juhlapäiviä, järjestämme peli- ja musailtoja sekä askarteluhetkiä. Pidämme myös säännöllisesti asukaskokouksia.  

Henkilöstö

Meillä on motivoitunut ja osaava henkilökunta, joka huomioi mielenkiinnon kohteesi ja tarpeesi. Tarkoituksenamme on tukea ja auttaa sinua elämään omannäköistä elämää ja tekemään itsenäisiä päätöksiä.  

Henkilökuntamme on paikalla arkisin 6.30–21.30 ja viikonloppuisin 7–21.30 ohjaamassa sinua ja muita asukkaita arjen toiminnoissasi.

Yöaikaan meillä ei ole henkilöstöä paikan päällä, mutta saat tarvittaessa yöhoitajan kiinni puhelimitse.

Tukkutorin ja Teurastamon naapurissa

Koillisessa kantakaupungissa sijaitseva Hermanni on saanut nimensä 1800-luvun loppupuolella vaikuttaneen vapaaherra Herman Standertskjöld-Nordenstamin mukaan. Alueelle rakennettiin vuosisadan vaihteessa puutaloja, joissa perheet asuivat ahtaasti ja tekivät ruokansa kaakeliuuneissa. Puutaloista ei ole monta jäljellä.

Betonisen ja tiilisen ulkomuotonsa alue sai 1950- ja 1960-luvuilla. Nykyään uudisrakentaminen on vilkasta etenkin Etelä-Hermannissa ja sen läheisillä entisillä teollisuusalueilla.  

Hermanniin kuuluva Tukkutorin alue käsittää paitsi tukkukauppojen keskittymän, myös Teurastamon alueen, josta löytyy lukuisia ravintoloita ja oma tislaamo. Muita alueen maamerkkejä ovat entisessä jätteenpolttolaitoksessa toimiva Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus ja Helsingin vankila. 

Sijainti

Haukilahdenkuja 15 A 1, 00580 Helsinki
Sijainti kartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Reitti pääsisäänkäynnille

  • Saattoliikenteen pysähtymispaikka sijaitsee sisäänkäynnin läheisyydessä (etäisyys enintään 5 metriä), josta sisäänkäynnille pääsee siirtymään sujuvasti.
  • Kulkureitti sisäänkäynnille on tasainen ja riittävän leveä sekä valaistu.
  • Kulkureitillä on vähintään 4 porrasaskelmaa, jossa on käsijohteet molemmilla puolilla.
  • Kulkureitillä on yli 6 m pitkä luiska, jossa on välitasanne, jossa on käsijohteet toisella puolella.

Pääsisäänkäynti

  • Sisäänkäynti on vaikeasti hahmotettava.
  • Sisäänkäynnin ovet erottuvat selkeästi. Oven ulkopuolella on riittävästi vapaata tilaa liikkumiselle esim. pyörätuolin kanssa. Ovi on raskas tai muuten vaikeasti avattavissa.
  • Sisäänkäynnin yhteydessä on yli 2 cm korkeita kynnyksiä.

Sisätilat

  • Toimipisteessä on 3 kerrosta.
  • Tilassa on vaikeasti havaittava hissi, johon mahtuu pyörätuoli ja jonka ovi aukeaa automaattisesti. Hissin kerrosnumerot ovat sormin tunnusteltavissa. Uloskäyntikerroksen painike erottuu muista. (Esteettömän hissin vähimmäismitat ovat leveys 1,1 m ja syvyys 1,4 m.)
  • Tilassa on yli 2 cm korkeita kynnyksiä.
  • Tilan keskeisillä kulkureiteillä on alle 6 m pitkä luiska, jossa on käsijohteet molemmilla puolilla.
  • Sisätilojen ovet erottuvat selkeästi. Lasiovissa on kontrastimerkinnät.