Kotihoito

Kotihoidolla tarkoitetaan kotisairaanhoidon ja kotipalvelun muodostamaa kokonaisuutta. Iästäsi riippumatta voit hakea kotihoitoa olemalla yhteydessä Seniori-infoon. Voit hakea konkreettista apua ja tukea kotiin myös Lapsiperheiden kotipalvelusta.

Kotihoito auttaa sinua päivittäisissä toimissa kuten sängystä nousemisessa, wc-käynneissä, peseytymisessä, pukeutumisessa ja syömisessä. Avustamme sinua myös lääkehoidossa. 

Seuraamme kotikäynneillä terveydentilaasi. Kotihoitoon voi kuulua myös lääkärin määräämää sairaanhoitoa, jos et voi käyttää muita terveyden- ja sairaanhoidon palveluja. 

Voimme järjestää säännöllistä kotihoitoa tarvittaessa päivittäin, myös yöaikaan. Osa kotihoidosta voi olla etähoitoa, jossa otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tai tablettitietokoneella. Etäyhteydellä voimme esimerkiksi tarkastaa vointisi ja muistuttaa sinua tärkeistä asioista. 

Päivittäisestä hoidostasi vastaavat lähihoitajat, terveydenhoitajat ja sairaanhoitajat. Hyvinvoinnistasi huolehtivat myös kodinhoitajat, kotiavustajat sekä fysio- ja toimintaterapeutit. Voit saada myös henkilökohtaista huolenpitoa täydentäviä tukipalveluja, kuten ateriapalvelun. 

Teemme henkilökohtaisen hoito- ja palvelusuunnitelman. Kotihoito voi olla myös tilapäistä, esimerkiksi sairaudesta toipumisen ajan. 

Kotihoito ja sen tukipalvelut ovat sinulle maksullisia. Voit saada kotihoitoa kaupungin tuottamana palveluna tai ostopalveluna, jolloin olemme ostaneet palvelun yksityiseltä yritykseltä. Vaihtoehtoisesti voimme antaa sinulle palvelusetelin, jolla voit itse hankkia palvelun hyväksymiltämme yrityksiltä. 

Jos haluat hakea kotihoitoa, ota yhteyttä Seniori-infoon, vaikka olet alle 65-vuotias. Jos perheeseesi kuuluu alaikäinen lapsi, voit hakea kotipalvelua myös Lapsiperheiden kotipalvelusta. 

Tilapäisen ja säännöllisen kotihoidon hakeminen

Voit saada tilapäistä kotihoitoa, jos toimintakykysi heikkenee hetkellisesti. Erityislapsiperheet voivat saada tilapäistä kotipalvelua myös muissa kuormittavissa elämäntilanteissa. 

Voit saada tilapäistä eli lyhytaikaista kotihoitoa esimerkiksi silloin, kun sairastut tai toivut leikkauksesta tai kun toimintakykysi jostain muusta syystä tilapäisesti heikkenee. Tilapäinen kotihoito kestää korkeintaan kaksi kuukautta. 

Palveluun voi kuulua esimerkiksi vointisi seurantaa ja haavanhoitoa sekä ruokailusta ja peseytymisestä huolehtimista. 

Kotikäyntien määrä vaihtelee tilanteen mukaan. Tilapäiseen kotihoitoon voi yhdistää tukipalveluja, kuten ateriapalvelun. 

Hae palvelua ottamalla yhteyttä Seniori-infoon. 

Katso Seniori-infon yhteystiedot 

Jos perheessä on erityislapsi, voitte saada myös käytännön apua ja tukea kotiin myös lapsiperheiden kotipalvelusta. 

Siirry sivulle Lapsiperheiden kotipalvelu 

Voimme myöntää säännöllistä kotihoitoa sinulle,  

  • jos toimintakykysi on selvästi alentunut etkä selviydy säännöllisistä päivittäisistä perustoiminnoista itsenäisesti omaisten tai muiden auttajien avulla  

  • tarvitset sairaanhoitoa, mutta et fyysisten, sosiaalisten tai psyykkisten rajoitteiden vuoksi pysty käyttämään terveysaseman tai yksityisen yrityksen tarjoamia palveluja edes avustettuna  

  • jos omaishoitajasi tarvitsee tukea jaksamiseensa. 

Myönnämme kotihoitoa palvelutarpeen arvioinnin perusteella. 

Toimi näin, jos haluat hakea kotihoidon palvelua: 

Jos sinulle on jo nimetty omatyöntekijä kaupungin vammaispalveluista, ole häneen yhteydessä. Hän on yhteydessä kotihoitoon puolestasi.  

Katso vammaissosiaalityön työntekijöiden yhteystiedot 

Jos sinulla ei ole nimettyä omatyöntekijää, ota yhteyttä Seniori-infoon.   

Katso Seniori-infon yhteystiedot 

Jos perheessä on erityislapsi, voitte saada myös käytännön apua ja tukea kotiin myös lapsiperheiden kotipalvelusta. 

Siirry sivulle Lapsiperheiden kotipalvelu 

Muut kotona asumista tukevat palvelut

 

Voit saada henkilökohtaista huolenpitoa täydentäviä tukipalveluja. Tukipalveluja voit saada, vaikka et olisikaan kotihoidon asiakas. Palvelut ovat maksullisia. Osa palveluista on tulosidonnaisia. 

Löydät palveluiden hinnastot senioripalveluiden maksujen alta. 

Katso senioripalveluiden maksut

Ateriapalvelussa kotiisi kuljetetaan valmiita, ravitsemukseltaan tasapainoisia aterioita, jotka voit itse lämmittää. Huolehdimme myös erityisruokavalioista.  

Palvelua tuottavat Compass Group Finland Oy ja Palvelukeskus Helsinki, jotka toimittavat ateriat sinulle 1–2 kertaa viikossa. Vaihtoehtoisesti voit saada kotiisi pakastimen ja uunin yhdistelmän eli Menumat -ateria-automaatin. Palvelun tuottaa Menumat Oy.  

Ruokalistoillamme on 1–3 ateriavaihtoehtoa jokaiselle päivälle. Saat viikoittain listan omaan ruokavalioosi sopivista vaihtoehdoista, joista voit valita mieleisesi ateriat. Annokset sisältävät pääruoan, salaatin, täysmehun tai hedelmän sekä jälkiruoan.   

Voit saada ateriapalvelua, jos sinulla on todettu vaikea virheravitsemus tai sairaus tai olet toipilas tai sinulla on joku muu erityinen syy, jonka takia tarvitset kotiin tuotavan aterian tai erityisruokavalion.  

Ateriapalvelun maksut koostuvat aterioiden ja kuljetuksen hinnoista sekä mahdollisesta aterian lämmityksestä. Lisäksi Menumat-palvelussa on palvelumaksu. 

Lue lisää palveluntuottajien verkkosivuilta: 

Palvelukeskus Helsingin kotiateriat  (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Compass Groupin kotiateriat  (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Menumat -ateria-automaatti (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kauppapalvelussa tilaamasi ruokaostokset toimitetaan kotiovellesi. Palveluun kuuluu yksi arvonlisäveroton toimitus viikossa.  

Voit saada kauppapalvelua, jos et pysty heikentyneen toimintakykysi tai terveydentilasi takia itse tai läheisesi avulla käymään kaupassa tai et voi järjestää kauppa-asioita muulla tavoin. Kaupungin myöntämä kauppapalvelu on tarkoitettu pääsääntöisesti kotihoidon, kuntouttavan arviointiyksikön tai omaishoidon tuen asiakkaille. 

Ruokaostokset hankkii ja toimittaa Mehiläisen Kauppakassipalvelu. Palvelussa on toimitusmaksu.  

Lue lisää Mehiläisen Kauppakassipalvelusta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kauppapalvelua on saatavilla myös useilta yksityisiltä toimijoilta. 

Turvapuhelinpalveluun kuuluu turvapuhelin ja turvaranneke, joilla saat tarvittaessa apua ympäri vuorokauden. 

Voit saada turvapuhelinpalvelua, jos sinulla on esimerkiksi kaatumisriski. Palveluun voi kuulua myös ovihälytin ja GPS-paikannusranneke. 

Turvapuhelinpalvelu on tulosidonnaista eli maksut riippuvat tuloistasi tai sinun ja puolisosi tuloista. 

Katso video turvapuhelinpalvelusta (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Lue lisää turvapuhelinpalvelusta (Palvelukeskus Helsinki) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lääkeautomaatti lisää lääkkeiden käytön turvallisuutta ja auttaa varmistamaan, että otat lääkkeet oikeaan aikaan. Palvelun soveltuvuus varmistetaan aina kotihoidossa asiakaskohtaisesti. 

Lääkeautomaattipalvelu sisältyy kotihoidon hintaan. 

Katso videoesittely lääkeautomaatista  (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lue lisää lääkeautomaattipalvelusta (Palvelukeskus Helsinki) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Etähoidossa otamme sinuun yhteyttä helppokäyttöisellä tablettitietokoneella. Etähoidossa voimme esimerkiksi tarkastaa vointisi ja muistuttaa sinua tärkeistä asioista, kuten lääkkeiden ottamisesta, verensokerin mittauksesta, ruokailusta ja liikkumisesta. Etähoidossa sinulla on halutessasi mahdollisuus päästä mukaan myös etäryhmiin, kuten päivittäiseen lounasryhmään, muiden etähoidon asiakkaiden kanssa. 

Etähoitopalvelu sisältyy kotihoidon hintaan. 

Katso etähoidon videoesittely  (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lue lisää etähoitopalvelusta (Palvelukeskus Helsinki) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Päivittäisillä käynneillä varmistamme kanssasi keittiön ja wc-tilojen siisteyden. Varsinaista siivouspalvelua järjestämme palvelusetelillä. Poikkeustapauksissa voimme järjestää siivouspalvelua kaupungin hankkimana ostopalveluna.  

Voit saada siivouspalvelua, jos olet pienituloinen ja toimintakykysi on heikentynyt niin, ettet kykene siivoamaan itse tai läheisen avulla edes vähän kerrallaan tai järjestämään siivousta muulla tavoin.  

Voit saada siivouspalvelua kaksi tuntia kuukaudessa. Siivouspalvelu on tulosidonnaista palvelua.  

Voit myös ostaa siivouspalvelua itse yksityiseltä yritykseltä ja saada kotitalousvähennystä verotuksessa. Kysy lisää kotitalousvähennyksestä Seniori-infosta. 

Lue lisää kotisiivouksen palvelusetelistä (Siirryt Senioripalveluiden sivuille)

Lue lisää yksityisestä kotipalvelusta ilman arvonlisäveroa 

Lue lisää kotitalousvähennyksestä (vero.fi) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kylvetyspalvelua eli peseytymispalvelua kodin ulkopuolella voit saada tarpeen mukaan kerran viikossa tai joka toinen viikko. Palveluun saa tarvittaessa kuljetuksen.  

Voit saada kylvetyspalvelua, jos toimintakykysi on heikentynyt eikä säännöllinen peseytyminen ole mahdollista kotona edes avustettuna tai apuvälineiden avulla eikä peseytyminen ole mahdollista esimerkiksi uimahallissa.  

Maksat palvelusta käyntien ja kuljetusten mukaan.