Tilkan ryhmäkoti

Tilkan ryhmäkodin asiakkaat ovat kehitysvammaisia aikuisia, jotka tarvitsevat tukea ja ohjausta päivittäisissä toiminnoissaan.

Tilkan ryhmäkoti sijaitsee Pikku-Huopalahdessa, kävelymatkan päässä raitiovaunu- ja linja-autopysäkeistä. Keskustaan ja muiden palveluiden pariin on hyvät kulkuyhteydet.

Tarjoamme Tilkan ryhmäkodissa ohjattua ja tuettua asumispalvelua aikuisille kehitysvammaisille asukkaille. Ryhmäkodissa on 37 pitkäaikaisasukasta kolmessa asumisryhmässä. Yhdessä ryhmässä on tuetun asumisen lisäksi viisi tilapäisen hoidon paikkaa, jonka asiakaskunta vaihtelee jonkin verran.

Henkilökuntamme on paikalla ympärivuorokauden.

Tilkan ryhmäkoti sopii sinulle, jos suoriudut melko itsenäisesti päivittäisistä toiminnoistasi, mutta tarvitset säännöllistä arjen apua ja tukea sekä ohjausta arjessasi.

Henkilökuntamme huolehtii perusterveydenhuolto- sekä erikoissairaanhuoltokäynneistäsi. Yhteystietomme:

Palveluyksikön päällikkö: Sonja Manu-Rajala, 09 310 32483

Valkaman asumisryhmä: 09 310 41743 Pisaran asumisryhmä: 09 310 74014 Vellamon asumisryhmä: 09 310 42730

Yhteystiedot

Tilkankatu 1 A, 00300 Helsinki Näytä esteettömyystiedot Näytä sijainti palvelukartalla
suomi
PL 30811, 00099 Helsingin kaupunki
Kuva: Juha Myllymäki
Kuva: Juha Myllymäki

Millaista Tilkan ryhmäkodissa on asua?

Tilkan toimintaperiaatteena on omatoimisuuden tukeminen, yksilöllisyyden kunnioittaminen ja itsemääräämisoikeus. Otamme kaikessa toiminnassa huomioon asukkaiden yksilölliset tarpeet.

Asuntomme ovat yksiöitä tai kaksioita, ja jokaisella asukkaallamme on oma asunto. Asunnot ovat esteettömiä, ja jokaisessa asunnossa on oma wc-kylpyhuone. Asunnoissa on myös keittiövarustukset ja osassa asunnoista lisäksi oma parveke.  

Vellamon ja Pisaran asumisryhmän asunnoissa on lisäksi oma keittiö, olohuone/ruokailutila ja kodinhoitohuone.

Valkaman asumisryhmän yhteydessä on viisipaikkainen lyhytaikaishoivan yksikkö, jossa on yhteinen keittiö, kodinhoitohuone ja keittiö/ruokailutila.  

Alakerrassa sijaitsee ruokasali sekä pyykkitupa, pyörävarasto ja saunaosasto.  

Voit sisustaa ja kalustaa oman asuntosi oman mielesi mukaan omilla huonekaluilla ja kutsua vieraita luoksesi.

Millainen arki meillä on?

Arkisin osa asukkaistamme käy töissä, työtoiminnoissa ja koulussa. Arki-iltaisin ryhmäkodin yhteiset oleskelutilat ovat kovassa käytössä. Siellä sinä ja muut asukkaamme voitte jutustella, pelata pelejä, askarrella tai katsoa televisiota.

Vellamossa ja Pisarassa yhteiset keittiötilat on tarkoitettu ruuan tekemiseen. Voit osallistua ruuanlaittoon ja kattamiseen sekä muuhun kodinhoitoon omien kykyjen ja innostuksesi mukaan.  

Lounas ja päivällinen on tarjolla alakerran ruokasalissa maanantaista perjantaihin. Muuten Tilkan ryhmäkodin asukkaat syövät omissa asumisryhmissään tai asunnoissaan.  

Tilkan yhteinen sauna lämpiää joka lauantai, tarvittaessa muulloinkin.  

Ryhmäkodin ympäristö on luonnonläheinen, joten sinun on mahdollisuus hyödyntää itsenäisesti tai yhdessä muiden asukkaiden kanssa alueen hyviä ulkoilureittejä.

Meillä pidetään säännöllisesti asukaskokouksia, joissa käymme läpi ajankohtaisia asioita ja suunnittelemme vapaa-ajan toimintaa. Otamme huomioon juhlapyhät arjen toiminnoissa ja pidämme teemapäiviä.

Retkeilemme säännöllisesti ja kesäisin hyödynnämme Tilkan ryhmäkodin sisäpihaa, jossa vietämme myös grilli-iltoja.  

Henkilöstö

Meillä on ammattitaitoinen ja motivoitunut henkilökunta, joka huomioi mielenkiinnon kohteesi ja tarpeesi. Tarkoituksenamme on tukea ja auttaa sinua elämään omannäköistä elämää ja tekemään itsenäisiä päätöksiä.

Meillä työskentelee lähihoitajia, sairaanhoitajia ja kotihuollon ohjaaja. Henkilökunta on paikalla ympärivuorokauden vuoden jokaisena päivänä.  

Pääset osallistumaan mahdollisuuksiesi mukaan erilaisille retkille, kulttuuritoimintaan tai vaikkapa tukiasukaskahville.  

Ympäristö on luonnonläheinen. Asukkaamme voivat hyödyntää yhdessä tai omassa rauhassa alueen hyviä ulkoilureittejä.  

Sijainti

Tilkankatu 1 A, 00300 Helsinki
Sijainti kartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Reitti pääsisäänkäynnille

  • Saattoliikenteen pysähtymispaikka sijaitsee sisäänkäynnin läheisyydessä (etäisyys enintään 5 metriä), josta sisäänkäynnille pääsee siirtymään sujuvasti.
  • Saattoliikenne tapahtuu Tilkan ryhmäkodin pääovelta ,sekä sisäpihan puolelta . Kulkuluiskat sijaitsee sisäpihan ja pääoven yhteydessä.
  • Kulkureitti sisäänkäynnille on tasainen ja riittävän leveä.
  • Kulkureitillä on 3 peräkkäistä porrasaskelmaa.
  • Kulkureitillä on yli 6 m pitkä luiska, jossa ei ole välitasannetta, jossa on käsijohteet molemmilla puolilla.

Pääsisäänkäynti

  • Sisäänkäynti erottuu selkeästi. Sisäänkäynnin yläpuolella on katos.
  • Sisäänkäynnin yhteydessä on 1 porrasaskelma.
  • Sisäänkäynnin yhteydessä on alle 6 m pitkä luiska.
  • Sisäänkäynnin ovet erottuvat selkeästi. Oven ulkopuolella on riittävästi vapaata tilaa liikkumiselle esim. pyörätuolin kanssa. Ovi aukeaa kulunvalvonta-avaimella.

Sisäänkäynti "vaihtoehtoinen sisäänkäynti"

  • Sisäänkäynti erottuu selkeästi ja on valaistu. Sisäänkäynnin yläpuolella on katos.
  • Sisäänkäynnin yhteydessä on 3 peräkkäistä porrasaskelmaa.
  • Sisäänkäynnin yhteydessä on yli 6 m pitkä luiska, jossa ei ole välitasannetta, jossa on käsijohteet molemmilla puolilla.
  • Sisäänkäynnin ovet erottuvat selkeästi. Oven ulkopuolella on riittävästi vapaata tilaa liikkumiselle esim. pyörätuolin kanssa. Ovi aukeaa kulunvalvonta-avaimella.

Sisätilat

  • Toimipisteessä on 6 kerrosta.
  • Tilassa on hissi, johon mahtuu pyörätuoli ja jonka ovi aukeaa automaattisesti. Hissin kerrosnumerot eivät ole sormin tunnusteltavissa. Uloskäyntikerroksen painike erottuu muista. (Esteettömän hissin vähimmäismitat ovat leveys 1,1 m ja syvyys 1,4 m.)
  • Tilassa on käytetty liikkumista ohjaavaa pintamateriaalia.
  • Sisätilojen ovet erottuvat selkeästi.
  • Toimipisteessä on esteetön wc samassa kerroksessa kuin sisäänkäynti.