Tilkan ryhmäkoti

Tarjoamme asumispalveluita vammaisille helsinkiläisille.

Tilkan ryhmäkodissa on kolme asumisryhmää: Valkama, Pisara ja Vellamo. Niissä asuu yhteensä 37 kehitysvammaista helsinkiläistä. 

Lisäksi talossamme asuvat vanhusasukkaat saavat tarvitsemansa palvelut alueen kotihoidolta. 

Osa asukkaistamme käy töissä ja työtoiminnoissa.  

Tarjoamme Tilkassa myös tilapäishoitoa. 

Henkilökuntamme on paikalla ympäri vuorokauden. Työvuorossa on yleensä kerrallaan yksi ohjaaja jokaisessa asumisryhmässä paitsi öisin, jolloin vuorossa on yksi hoitaja koko talossa. 

Henkilökuntaan kuuluu 13 ohjaajaa tai hoitajaa, keittäjä ja vastaava ohjaaja. 

Yhteystietomme:

Johtava ohjaaja: p. 09 3103 2483. 
Henkilökunta: p. 09 3104 1743

Valkama: 09 3104 1743 
Pisara: 09 3107 4014 
Vellamo: 09 3104 2730 

Yhteystiedot

Tilkankatu 1 A, 00300 Helsinki Näytä esteettömyystiedot Näytä sijainti palvelukartalla
suomi
PL 30811, 00099 Helsingin kaupunki
Kuva: Juha Myllymäki
Kuva: Juha Myllymäki

 Millaista Tilkan ryhmäkodissa on asua?  

Tilkan toimintaperiaatteena on omatoimisuuden tukeminen, yksilöllisyyden kunnioitus ja itsemääräämisoikeus.   

Henkilökuntamme järjestää mahdollisuuksien mukaan erilaisia virikkeitä asukkaillemme. Esimerkiksi kesällä pelaamme ulkopelejä pihallamme ja grillaamme grillikatoksessa.  

Syömme päivällistä iltaisin yhteisessä oleskelutilassa. Arkisin syömme päivällistä alakerran ruokasalissa, pyhinä ja viikonloppuisin puolestaan kerroksissa.  Viikonloppuisin henkilökuntamme valmistaa ruoan itse, jolloin pääset osallistumaan ruoanvalmistukseen halutessasi.   

Sauna talon ensimmäisessä kerroksessa on kaikkien talon asukkaiden käytössä. Saunan vieressä on kerhotila, jossa voit oleilla yhdessä muiden kanssa.  Talon ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee myös yhteinen pesutupa, joka on kaikkien talon asukkaiden käytössä.  Jokaisessa asumisryhmässä on lisäksi oma kodinhoitohuone.  

Talon ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee ruokasali, jossa talon oma keittäjä tarjoaa asukkaille arkisin lounaan klo 11.30–12.30.   Lounaan lisäksi myös päivällinen on tarjolla asukkaillemme yhteisessä ruokasalissa.  Tukiasukkaamme valmistavat itse oman päivällisensä.  

Millainen on Valkaman asumisryhmä?

Valkaman asumisryhmä sijaitsee talon toisessa kerroksessa ja tarjoaa tukiasumisen lisäksi tilapäishoitoa.   Valkaman asumisryhmän palveluihin kuuluu 16 tukiasuntoa toisessa, viidennessä ja kuudennessa kerroksessa.  Ryhmäkodissa ja osassa tukiasuntoja on myös parvekkeet.  

Ryhmäkodin asukkaat asuvat kolmannessa ja neljännessä kerroksessa. Tilapäishoidon viisi asukaspaikkaa sijaitsevat toisessa kerroksessa.  Jokaisessa kerroksessa käytössäsi on yhteinen keittiö ja oleskelutila televisioineen.  

Pidät huolta oman huoneesi sekä yhteisten tilojen siivouksesta, mutta saat tarvittaessa tukea ohjaajiltamme.  

Millainen on Pisaran asumisryhmä?

Pisaran ryhmäkoti sijaitsee talon kolmannessa kerroksessa.  

Pisarassa on yhdeksän ryhmämuotoista palveluasumisen paikkaa. Jokaisella asukkaallamme on oma asunto kylpyhuoneineen ja keittiövarustuksineen.  

Asuntomme ovat yksiöitä tai kaksioita. Pääset sisustamaan huoneesi omilla huonekaluillasi. Osassa asunnoista on oma parveke.  

Tiloihimme kuuluu lisäksi yhteinen keittiö ja oleskelutila parvekkeineen. Voit viettää aikaa yhdessä muiden kanssa ja vaikka katsella elokuvia.

Millainen on Vellamon asumisryhmä?

Vellamo sijaitsee talon neljännessä kerroksessa. Vellamossa on yhdeksän ryhmämuotoisen palveluasumisen paikkaa. Jokaisella asukkaalla on oma asunto kylpyhuoneineen ja keittiöineen.  

Asunnot ovat yksiöitä tai kaksioita, ja pääset sisustamaan huoneen omilla huonekaluillasi.  Osassa asunnoista on oma parveke. Tiloihin kuuluvat myös ryhmäkodin puolella yhteinen keittiö ja oleskelutila parvekkeineen.  

Asumisryhmän palveluiden piiriin kuuluu neljä tukiasukasta, jotka asuvat viidennessä kerroksessa. He saavat tukea omaan kotiinsa.  

Pääset osallistumaan mahdollisuuksiesi mukaan erilaisille retkille, kulttuuritoimintaan tai vaikkapa tukiasukaskahville.  

Ympäristö on luonnonläheinen. Asukkaamme voivat hyödyntää yhdessä tai omassa rauhassa alueen hyviä ulkoilureittejä.  

Sijainti

Tilkankatu 1 A, 00300 Helsinki
Sijainti kartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Reitti pääsisäänkäynnille

 • Saattoliikenteen pysähtymispaikka sijaitsee sisäänkäynnin läheisyydessä (etäisyys enintään 5 metriä), josta sisäänkäynnille pääsee siirtymään sujuvasti.
 • Saattoliikenne tapahtuu Tilkan ryhmäkodin pääovelta ,sekä sisäpihan puolelta . Kulkuluiskat sijaitsee sisäpihan ja pääoven yhteydessä.
 • Kulkureitti sisäänkäynnille on tasainen ja riittävän leveä.
 • Kulkureitillä on 3 peräkkäistä porrasaskelmaa.
 • Kulkureitillä on yli 6 m pitkä luiska, jossa ei ole välitasannetta, jossa on käsijohteet molemmilla puolilla.

Pääsisäänkäynti

 • Sisäänkäynti erottuu selkeästi. Sisäänkäynnin yläpuolella on katos.
 • Sisäänkäynnin yhteydessä on 1 porrasaskelma.
 • Sisäänkäynnin yhteydessä on alle 6 m pitkä luiska.
 • Sisäänkäynnin ovet erottuvat selkeästi. Oven ulkopuolella on riittävästi vapaata tilaa liikkumiselle esim. pyörätuolin kanssa. Ovi aukeaa kulunvalvonta-avaimella.

Sisäänkäynti "vaihtoehtoinen sisäänkäynti"

 • Sisäänkäynti erottuu selkeästi ja on valaistu. Sisäänkäynnin yläpuolella on katos.
 • Sisäänkäynnin yhteydessä on 3 peräkkäistä porrasaskelmaa.
 • Sisäänkäynnin yhteydessä on yli 6 m pitkä luiska, jossa ei ole välitasannetta, jossa on käsijohteet molemmilla puolilla.
 • Sisäänkäynnin ovet erottuvat selkeästi. Oven ulkopuolella on riittävästi vapaata tilaa liikkumiselle esim. pyörätuolin kanssa. Ovi aukeaa kulunvalvonta-avaimella.

Sisätilat

 • Toimipisteessä on 6 kerrosta.
 • Tilassa on hissi, johon mahtuu pyörätuoli ja jonka ovi aukeaa automaattisesti. Hissin kerrosnumerot eivät ole sormin tunnusteltavissa. Uloskäyntikerroksen painike erottuu muista. (Esteettömän hissin vähimmäismitat ovat leveys 1,1 m ja syvyys 1,4 m.)
 • Tilassa on käytetty liikkumista ohjaavaa pintamateriaalia.
 • Sisätilojen ovet erottuvat selkeästi.
 • Toimipisteessä on esteetön wc samassa kerroksessa kuin sisäänkäynti.