18-vuotiaana moni asia muuttuu

Kun täytät 18 vuotta, vanhempiesi edunvalvonta päättyy. Samoin pankkitilisi käyttöoikeus siirtyy sinulle. Täytettyäsi 18 vuotta sinua palvellaan vammaispalveluissa aikuisten puolella. Täysi-ikäisyys terveyspalveluissa tarkoittaa sitä, että useimmat terveyspalvelut ovat nyt sinulle maksullisia.

Vanhempien edunvalvonta päättyy

Kun täytät 18-vuotta, vanhempasi ei ole enää automaattisesti edunvalvojasi. Jos et kykene itse hoitamaan vaikkapa terveys- tai talousasioitasi, voit valtuuttaa läheisesi hoitamaan niitä. Jos et kykene tekemään valtuutusta, tarvitset edunvalvojan. Usein edunvalvojana toimii läheinen ja yleinen edunvalvoja on viimesijainen vaihtoehto.

Muista tehdä puolesta asioinnin valtuutukset tai hakea edunvalvontaa hyvissä ajoin ennen täysi-ikäisyyttä. Näin asioiden hoitoon ei tule katkoksia.

Puolesta asiointi erilaisissa palveluissa

Puolesta-asioinnilla tarkoitetaan, että valtuutat jonkun toisen hoitamaan asioitasi. Läheisesi voi auttaa sinua esimerkiksi Kelan etuuksien hakemisessa tai terveysasioiden hoidossa.

Lue lisää puolesta asioinnista Kelan palveluissa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lue puolesta asioinnista Maisassa ja OmaKannassa

Kun täytät 18 vuotta, pankkitilisi käyttöoikeus siirtyy sinulle. Mikäli et kuitenkaan kykene käyttämään pankkipalveluita, vanhemmat voivat jatkaa raha-asioittesi hoitamista, jos annat heille valtakirjan puolesta asiointiin. 

Lue lisää pankki-asioista FINEn sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(luku 5)

Edunvalvonta

Aina vammainen henkilö ei kykene antamaan läheiselleen valtuutusta etuuksien hakemiseen, pankki-asioiden hoitamiseen tai sopimuksien tekemiseen. Puolesta asiointi edellyttää, että valtuutuksen antaja kykenee tekemään valtakirjan ja ymmärtää sen merkityksen. 

Jos valtakirjan tekeminen ei ole mahdollista, raha-asioiden hoitoon tarvitaan edunvalvoja. Edunvalvojana voi toimia läheinen henkilö tai yleinen edunvalvoja. 

Lue lisää edunvalvonnasta Digi- ja väestötietoviraston sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Edunvalvonta-asioiden kuntoon saattamisessa voi mennä monta kuukautta, joten asiaa kannattaa lähteä edistämään hyvissä ajoin, ennen kuin nuori täyttää 18-vuotta.

Tuettu päätöksenteko

Jokaisella ihmisellä on oikeus määrätä omasta elämästään ja tehdä valintoja. Vaikka sinulla olisi edunvalvoja, voit silti osallistua päätöksentekoon itseäsi koskevissa asioissa. Sinulla on myös oikeus saada tukea päätöksentekoon. 

Lue lisää tuetusta päätöksen teosta Verneri.netistä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Muutoksia vammais- ja terveyspalveluissa

Kun täytät 18-vuotta, siirryt vammaispalveluissa lasten puolelta aikuisten puolelle. Samalla tutut sosiaalityöntekijät ja ohjaajat vaihtuvat uusiin. Aikuisten vammaispalveluiden toimipisteet sijaitsevat Kalliossa, Vuosaaressa ja Ala-Malmin torilla. Ruotsinkielinen vammaispalvelu on keskitetty Kallioon.

Katso asiointipaikkasi kaupungin vammaissosiaalityöstä

Jos omaisesi on aikaisemmin saanut omaishoidon tukea, myös sitä on haettava uudestaan aikuisten puolelta. Omaishoidon työntekijät muistuttavat tästä sinua.

Täysi-ikäisyys tarkoittaa myös sitä, että monet alaikäisille maksuttomat terveydenhuollon palvelut tulevat nyt maksullisiksi.

Tutustu maksuihin ja maksuhuojennuksiin kaupungin sivuilla