Nuoren terveydenhoito ja kehityksen seuranta

Nuoren kehitystä seurataan kouluterveydenhuollossa sekä mahdollisesti myös kehitysvammapoliklinikalla. Jossain tilanteissa voit tarvita hoitoa ja kuntoutusta myös erikoissairaanhoidossa.

Kehityksen seuranta ja terveydenhoito

Kasvuasi seurataan kouluterveydenhuollossa. Jos sairastut flunssaan tai saat korvatulehduksen, saat hoitoa terveysasemalta. Kaupungilla on myös erilaisia kuntoutuspalveluita. 

Tutustu kouluterveydenhuollon palveluihimme 

Tutustu terveysasemiimme

Tutustu kuntoutus- ja terapiapalveluihimme

Jossain tilanteissa voit tarvita erikoissairaanhoidon erikoisosaamista. Helsingissä Uusi lastensairaala on keskittynyt palvelemaan alle 15-vuotiaita lapsia. Kun kasvat vanhemmaksi, hoitosi siirtyy HUSin aikuispuolelle.

Tutustu Uuteen lastensairaalaan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tutustu HUSin palveluihin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsinkiläinen, jolla on kehitysvamma, siirtyy yleensä kehitysvammapoliklinikan asiakkaaksi sosiaalihuollon erityishuollon päätöksellä. Siirto tapahtuu yksilöllisesti, joskus heti syntymän jälkeen, mutta tyypillisesti ennen kouluikää.

Tutustu Kehitysvammapoliklinikkaan ja sen palveluihin 

Yksilöllistä hammashoitoa

Jos hammashoito ei onnistu tavanomaisesti omassa lähihoitolassa, Kalasataman hammashoitola tarjoaa kehitysvammaisille asiakkaille yksilöllistä hammashoitoa, joka ottaa huomioon kunkin asiakkaan erityistarpeet.

Lue lisää kehitysvammaisille ihmisille suunnatusta hammashoidosta

Seksuaalineuvonta

Seksuaalineuvonnasta saat neuvontaa ja ohjausta sukupuoleen, kehonkuvaan, seksuaaliterveyteen ja ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa. Keskustelumme ovat luottamuksellisia.

Tutustu seksuaalineuvontaan

Terveydenhoidon maksut

Alle 18-vuotiaan terveyskeskuspalvelut sekä lääkinnällisen kuntoutuksen terapiapalvelut ovat maksuttomia. Myös kouluterveydenhuolto on maksutonta.

Sairaalahoito sen sijaan on maksullista. Jos tarvitset vuoden aikana sairaanhoitoa enemmän kuin seitsemän päivää, ylimenevät päivät ovat maksuttomia. Sinun tai vanhempiesi tulee esittää selvitys aikaisemmista hoitopäivistä sairaalalle.

Lue lisää sairaanhoidon maksuista(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Terveydenhoidon maksuihin on myös mahdollista hakea huojennusta tai vapautusta, jos koet, ettei sinulla tai perheelläsi ole varaa maksaa asiakasmaksuja. 

Lue lisää huojennuksen tai vapautuksen ehdoista

Jos perheesi sosiaali- ja terveydenhuollon maksut kasvavat kohtuuttoman suureksi, myös maksukatosta voi olla apua. Maksukatto on summa, jonka korkeintaan maksat julkisista sosiaali- ja terveyspalveluista vuosittain. Tällä hetkellä maksukatto on 692 euroa vuodessa. Sinun tulee itse seurata maksukaton ylittymistä. Kun maksukattosi tulee täyteen, maksukaton piiriin kuuluvat palvelut ovat sinulle pääosin maksuttomia vuoden loppuun asti. Alle 18-vuotiaiden käyttämistä palveluista perityt maksut lasketaan yhteen hänen huoltajansa maksujen kanssa.

Lue lisää maksukatosta

Myös nuoren lääkkeillä on vuosiomavastuu eli lääkekatto. Vuosiomavastuu on korvattujen lääkekustannusten vuosittainen yläraja, jonka ylittymisen jälkeen sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Lisäkorvauksella pyritään siihen, että lääkekustannukset eivät nousisi kohtuuttoman suuriksi. 

Lue lisää lääkemaksukatosta Kelan sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)