Isonniitynkadun ryhmäkoti

Isonniitynkadun ryhmäkoti Kumpulassa tarjoaa yksilöllistä autettua asumista sekä kattavaa hoitoa ja huolenpitoa kehitysvammaisille helsinkiläisille. 
Kuva: Juha Myllymäki

Ryhmäkodissamme on neljä erillistä kotia kahdessa kerroksessa. Kodeissa on 5-6 asuntoa, joissa jokaisessa on oma huone ja wc. Jokaisessa kodissa on myös yhteinen olohuone ja keittiö/ruokailutila. Yhteensä asuinpaikkoja on 22.

Ryhmäkodissa on yhteiset viihtyisät, virikkeelliset ja esteettömät yhteistilat sekä saunatila. Pihapiiri on esteetön, ja omalle rauhalliselle sisäpihalle pääsee sisältä helposti.

Päivätoiminnan ohjaaja suunnittelee yhdessä hoitajien kanssa yksilöllistä toimintaa asukkaillemme.

Kolme kotia on suunnattu aikuisille ja yksi lapsille. Kahden asukaspaikan lasten koti tarjoaa myös ympärivuorokautista tilapäishoitoa vaikeasti kehitysvammaisille kotona asuville lapsille.

Pystymme tarjoamaan lähes sairaalatasoista sairaanhoitoa sekä saattohoitoa.

Yhteystietomme:

Palveluyksikön päällikkö: Tanja Lankinen p. 09 3107 4295, tanja.lankinen@hel.fi

Vastaava hoitaja: Minna Komppa p. 09 3104 9132

Koti A: p. 09 3104 9044 (lapset)
Koti B: p. 09 3104 9045
Koti C: p. 09 3104 9046
Koti D: p. 09 3104 9048

Yhteystiedot

Isonniitynkatu 4, 00610 Helsinki Näytä esteettömyystiedot Näytä sijainti palvelukartalla
suomi
PL 8540, 00099 Helsingin kaupunki
Kuva: Juha Myllymäki
Kuva: Juha Myllymäki

Millaista ryhmäkodissamme on asua?

Isonniitynkadun ryhmäkoti tarjoaa asumispalveluita, virikkeellistä elämänsisältöä sekä kaikenkattavaa hoitoa ja tukea kehitysvammaisille helsinkiläisille.  

Neljässä erillisessä kodissamme on asuinpaikkoja yhteensä 22. Näistä kolme on suunnattu aikuisille ja yksi koti lapsille.

Lasten kodin kaksi paikkaa tarjoaa ympärivuorokautista tilapäishoitoa vaikeasti kehitysvammaisille, kotona asuville lapsille.  

Kaikissa kodeissa pystymme tarjoamaan lähes sairaalatasoista sairaanhoitoa sekä saattohoitoa.

Ryhmäkoti on valmistunut 2013, ja se on suunniteltu erityisesti vaikeimmin kehitysvammaisten asukkaiden tarpeita ajatellen. Tilat ovat avarat, ja niissä on helppo käyttää erilaisia apuvälineitä (mm. hoitosängyllä pääsee lähes joka paikkaan).

Ryhmäkodin kodit sijaitsevat kahdessa kerroksessa. Alakerrassa on viriketiloja kaikkien asukkaiden käyttöön. Käytössämme on takkahuone esimerkiksi musiikin kuunteluun tai vaikkapa hierontatuolissa rentoutumiseen. Sateenkaarihuoneessa puolestaan voimme vaikka jumpata. Kauneudenhoitohuoneessa voi käydä kaunistautumassa tai komistautumassa, ja saunatila poreammeineen lämpiää useita kertoja viikossa.  Viherhuoneessa voi istuskella kasvien keskellä ja vuodenaikojen mukaan vaihtuvia teemoja katsellen tai kuunnella levyltä vaikka linnun laulua.

Pihapiirimme on esteetön ja helposti päivittäin käytettävissä. Terasseilta ja parvekkeilta on esteetön näköyhteys sisätiloihin.  

Millaista arki meillä on?

Asukkaiden ikä ei määritä virikkeiden ja levon tarvetta, vaan huomioimme tarpeet yksilöllisesti. Asukkaamme eivät ole aktiivisia toimijoita vaan aktiivisia osallistujia ja seuraajia.

Kotien juhlat, ympäristön tapahtumat ja henkilökohtaisesti suunnitellut päivätoiminnat luovat sisältöä asukkaidemme elämään. Yhteistyö ja toiminnan suunnittelu perheiden, omaisten ja ystävien kanssa on tärkeässä osassa toiminnassamme.

Siivous- ja ruokapalvelut tulevat talon ulkopuolelta, joten henkilökuntamme pääsee keskittymään asukkaisiimme.  

Jokaisessa kodissamme on 5–6 asuntoa sekä kodin yhteiset tilat, olohuone ja keittiö/ruokatila sekä terassi tai parveke. Jokaisella asukkaalla on oma asunto, joka tarkoittaa omaa huonetta (n. 22 neliötä) ja saniteettitiloja (8 neliötä).

Asunnoissa on katossa nostolaitteet, joilla asukkaan siirtely vuoteesta pyörätuoliin sujuu turvallisesti ja ergonomisesti. Asunnoissamme on varauduttu myös asukkaiden sairaanhoidollisiin (esim. lisähapen saanti vaivattomasti). Jokaisella asukkaalla on hydraulinen hoitosänky.

Päivittäisiä apuvälineitä hankitaan asukkaiden tarpeiden mukaisesti.

Henkilöstö

Työntekijämme tukevat ja avustavat asukkaitamme omannäköisessä ja aktiivisessa elämässä tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Aidosti läsnä oleva henkilökunta pystyy tulkitsemaan puhumattomienkin asukkaiden tarpeita ja mieltymyksiä. Tärkeänä toiminnan painopisteenämme on mielekkään elämänsisällön luominen asukkaillemme.  

Kodissamme työskentelee moniammatillinen työyhteisö (sairaanhoitajia, lähihoitajia, kehitysvammahoitajia) ja saamme lääkäri-, fysioterapia-, puheterapia- ja muut palvelut kehitysvammapoliklinikalta, joka sijaitsee ryhmäkodin läheisyydessä. 

Henkilökuntamme on käynyt vuorovaikutusta- ja multisensorista toimintaa tukevia koulutuksia. Kaikilla on voimassa oleva ensiapukoulutus.  

Joka kodissa on pääsääntöisesti kaksi hoitajaa sekä aamu- että iltavuorossa. Yöllä ryhmäkodissa on kolme hoitajaa.

Hoitajat ovat paikalla ympäri vuorokauden siten, että joka kodissa on vähintään kaksi hoitajaa sekä aamu- että iltavuorossa. Yöllä koko ryhmäkodissa on kolme hoitajaa.  

Kuva: M. Sommers
Kuva: Tanja Lankinen

Sijainti

Isonniitynkatu 4, 00610 Helsinki
Sijainti kartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Reitti pääsisäänkäynnille

  • Ainoa esteetön autopaikka sijaitsee ulkona alle 10 m sisäänkäynnistä. Pysäköintiruudun leveys on vähintään 3,6 m.
  • Saattoliikenteen pysähtymispaikka sijaitsee sisäänkäynnin läheisyydessä (etäisyys enintään 5 metriä), josta sisäänkäynnille pääsee siirtymään sujuvasti.
  • Kulkureitti sisäänkäynnille on tasainen ja riittävän leveä sekä valaistu.
  • Kulkureitillä on jyrkkä mäki.

Pääsisäänkäynti

  • Sisäänkäynti erottuu selkeästi ja on valaistu. Sisäänkäynnin yläpuolella on katos.
  • Sisäänkäynnin ovet erottuvat selkeästi. Oven ulkopuolella on riittävästi vapaata tilaa liikkumiselle esim. pyörätuolin kanssa. Ovi vaatii ovipuhelimen kayttöä, jonka jälkeen aukeaa automaattisesti.

Sisätilat

  • Toimipisteessä on 2 kerrosta.
  • Tilassa on hissi, johon mahtuu pyörätuoli ja jonka ovi aukeaa automaattisesti. Hissin kerrosnumerot ovat sormin tunnusteltavissa. Uloskäyntikerroksen painike erottuu muista. (Esteettömän hissin vähimmäismitat ovat leveys 1,1 m ja syvyys 1,4 m.)
  • Sisätilojen ovet erottuvat selkeästi.
  • Toimipisteessä on esteetön wc samassa kerroksessa kuin sisäänkäynti.