Tältning

Tältning är ett trevligt och lugnt sätt att tillbringa tid i naturen. När man rör sig i naturen kan man förutom i ett tält även sova till exempel i en hängmatta. Läs på den här sidan vad du bör tänka på när du planerar tältning.
Tentsile-tältning på Skanslandet. Bild: Jussi Hellsten
Tentsile-tältning på Skanslandet. Bild: Jussi Hellsten

Tältning och allemansrätt 

Kortvarig tältning eller annan kortvarig övernattning i naturen hör till allemansrätten. När du övernattar i stadens närnatur ska du respektera naturen och ta hänsyn till andra friluftare. Tältningen får inte orsaka markägaren eller naturen olägenheter. Om du till exempel sover i en hängmatta ska du skydda trädstammarna med så kallade trädkramare.
Allemansrätten ger dock inte rätt att tälta till exempel i naturskyddsområden, vid simstränder eller på områden med sommarstugor.  På områden med sommarstugor, till exempel på Stenudden och Hamnholmen, finns det så tätt med stugor att man inte kan tälta utan att störa sommargästerna. Även i andra naturobjekt kan tältningen begränsas så att den inte sliter på naturen eller stör andra friluftare.  
 

Läs mer om allemansrätten(Länk leder till extern tjänst)

Top 5 för tältning i huvudstadsregionens skärgård

Fagerö är en populär plats för tältning.  Bild: Helsingin kaupunki
Fagerö är en populär plats för tältning. Bild: Helsingin kaupunki

Se även Föreningen Nylands friluftsområdens top 5 för tältning. I huvudstadsregionen kan du tälta i nationalparkerna i Noux(Länk leder till extern tjänst) och Sibbo storskog(Länk leder till extern tjänst).

Vanliga frågor om tältning

På friluftsområden får man tälta kortvarigt med allemansrätt så att man inte stör naturen och andra friluftare. Tältning är förbjuden i omedelbar närhet av vindskydd, eldplatser och stugor. Syftet med förbudet är att säkerställa att alla som vill kan använda rastplatserna.  Beakta när du planerar tältning att endast en del av friluftsområdena har tjänster för övernattning. Det är viktigt att du ser till att det inte blir något skräp eller andra spår av övernattningen i naturen. Observera att det inte hör till allemansrätten att göra upp eld och att eld får göras upp endast på officiella byggda eldplatser. 

Fagerö och Rönnskär är Helsingfors stads friluftsöar där tältning är avgiftsbelagd. De är också officiella campingområden där tältningen styrs till vissa områden som är reserverade för tältning och där tältare erbjuds olika tjänster, såsom utedass, soptunnor och ved. Utanför säsongen, vanligtvis 15.9–1.5, har tjänsterna på dessa öar vinteruppehåll och då kan man tälta avgiftsfritt. 

Kortvarig tältning är tillåten, men den får inte störa andra friluftare, de som har stugor på öar eller naturen. Observera att det endast är tillåtet att göra upp eld i kokskjul som är byggda för ändamålet. Då ska man ha ved med sig. Den enklaste lösningen är oftast att laga mat med ett eget stormkök. Om det inte finns sophämtning ska man ta soporna med sig till fastlandet.  

Hundar eller andra sällskapsdjur får inte släppas fria ut i naturen. Fåglarnas häckningsfrid ska respekteras, liksom friden på eventuella stugors eller villors gårdar. På Helsingfors stads öar och rekreationsområden rör du dig alltid på eget ansvar. Lämplig utrustning, försiktighet och sunt förnuft är det bästa sällskapet på en öresa. 
 

Det är mycket dyrt att leverera ved till skärgården. Dessutom används mycket ved och ved stjäls, därför kan man inte garantera dess tillräcklighet. Ett nyligen påfyllt vedförråd kan vara tomt redan nästa dag. På Rönnskär, Fagerö och Lilla Lekholmen finns ved, och förbrukningen övervakas av den ansvariga för skötseln av ön.  

Enligt den allmänna tolkningen handlar det om att tälta en eller två nätter.