Salmi friluftsområde

Salmi är ett populärt friluftsområde i Vichtis kommun. Dess areal är cirka 860 hektar. Salmi ligger norr om Noux nationalpark, 37 kilometer från Helsingfors längs Vichtisvägen.
Kolme henkilöä kävelemässä reput selässä hiekkatiellä.
Bild: Konsta Linkola

Friluftsområdets tjänster på kartan

Området har flera skyltade leder, rast- och matställen, en stuga, en badplats, ett område för tält och andra vandringstjänster.

Friluftsområdets tjänster på kartan - Öppna kartan i större format(Länk leder till extern tjänst)

Beskrivning av friluftsområdet 

Utomhusområdet har 3 matlagningsplatser och 2 eldplatser. Det är förbjudet att göra upp eld på andra ställen.  

Området har 2 lekplatser och ett nätverk med fasta kontroller som är lämpligt för att träna på både vandringsorientering och tävlingsorientering. 

Fritidsfiske kan utövas i sjöarna Salmijärvi, i Poikkipuolinen och i Iso-Parikas och Vähä-Parikas, där det finns en vild fiskpopulation med yngelplantering. 

Det finns 24 km skyltade vandringsleder, som har en beläggning med stenmjöl och som också är lämpliga för cykel- och rullstolsanvändning. På vintern är lederna 3 km, 4 km, 6 km och 10 km (traditionell /fri stil) som spår. 

Karta över Salmi friluftsområde (pdf, inte tillgänglig, på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Camping

I närheten av huvudbyggnaden i friluftsområdet i Salmi finns en husvagnspark med 95 säsongsplatser med el (ingen korttidsboende). Du kan fråga Rastila Camping Helsinki om säsongsplatser och -reservationer per telefon 09 310 78517 eller per rastilacamping@hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post) 

I området finns tvättmöjligheter och caféet Pohjoinen Pirtti. 

Du kan fråga om tältmöjligheter och annat från caféet Pohjoinen Pirtti. Caféet Pohjoinen Pirtti (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Naturstigar

Det finns tre naturstigar i Salmi: Kartanotontun kierros för barn, den korta Paavon polku och den långa Tapion taival. 

Kartanotontun kierros

Kartanotontun kierros är 1,5 km lång och markerad med orange. Den går igenom många olika slags naturtyper och i varje naturtyp bor ett sagoväsen. Längs färden finns även platser för lek, en badstrand och en korvgrillningsplats.  Stigen slutar vid lekplatsen bakom friluftsstugan. 

Paavon polku

Paavon polku (1,6 km) är markerad med blått. Den går längs stranden, ängar och i skogslandskap. Rastplats vid Lammasniemi. Paavon polku riktar sig till skolbarn, familjer och äldre. Den är relativt kort och lätt och är också lämplig för dem som tar sig fram långsammare. 

Tapion taival

Tapion taival är ca 10 km lång och markerad med grönt. Man kan gå hela stigen eller ta en genväg vid Iso-Parikka. Tapion taival går i skogs-, myr och strandlandskap.  Lägerelds- och badplatserna finns vid Iso-Parikkas och Pikku-Parikkas stränder.  Tapion taival passar raska vandrare med god kondition i alla åldrar och den är i sin helhet lättframkomlig. 

Allmänna regler 

Följ allemansrätten och ordningsreglerna i alla friluftsområden och rör dig ansvarsfullt i naturen: 

Bilder på platsen

Ilmakuva Salmen ulkoilualueesta.
Bild: KopterCam / Helsingin kaupunki
Kolme henkilöä katsomassa opastetaulua.
Bild: Konsta Linkola
Kolme henkilöä ulkoilualueen keittokatoksessa, kaksi juo vettä ja yksi nostaa puista tulipaikkaan.
Bild: Konsta Linkola
Ilmakuva Salmen ulkoilualueen vesistöstä.
Bild: KopterCam / Helsingin kaupunki