Kalvholmen

Kalvholmen ligger i Kronbergsfjärden, på västra sidan av Sandhamn. På ön samsas stadsbornas rekreationsleverne med sommargästernas stugliv.
Perhe kävelee kalliopolkua
Bild: Teemu Saloriutta

Vad kan du uppleva på Kalvholmen?

Kalvholmen ligger i Kronbergsfjärden, på västra sidan av Sandhamn cirka 15 minuters sjöresa från Salutorget

Sjötrafikförbindelser 

Det finns ingen regelbunden sjötrafik till Kalvholmen. 

Gästbåtsbrygga 

Gästbåtsbryggan på öns östra sida har bomplatser. 

Övriga landstignings- och förtöjningsplatser 

Förutom gästbåtsbryggan finns det inga andra säkra landningsplatser på ön. Huvudbryggans boj- och bomplatser är endast tillgängliga för dem som har reserverat platserna. 

Det finns två rutter med informationstavlor på Kalvholmen: den cirka en kilometer långa huvudrutten som presenterar historiska platser och huvudsakligen cirklar den centrala delen av ön samt Hälsostigen som följer kusten i den västra delen av ön. Hälsostigens längd är mindre än en kilometer, men terrängen är svårframkomlig längs en smal stig och inkluderar små uppförsbackar. 

Det finns en informationstavla med karta och skyltar på ön. Stigen är markerad i de steniga områdena med vita pålar och pilmarkeringar. 

Mobilguidning för Kalvholmens rutter (Länk leder till extern tjänst)

 

Puinen levähdyspaikka meren äärellä kalliolla
Bild: Mira Lainiola

Matlagningsplatser och eldstäder  

Det finns en grillplats bredvid sjötrafikplattformen samt ett soptak.   

Andra rastplatser 

Mellan Kommendanthuset och den gamla iskällaren finns en rastplattform med sittplatser. Du kan också beundra havsutsikten från rastplatsen med tak på öns västra strand.

WC

Det finns 4 toaletter på ön.
Bredvid sjötrafikbryggan finns en toalett som underhålls av staden och en soptunna för dem som är på utflykt.
Resten av toaletterna underhålls av stugägarna, men de kan också användas av utflyktsdeltagare. 

 

Nainen kaivaa eväitä repusta katoksellisessa taukomajassa
Bild: Mira Lainiola

Kalvholmen är inte en av Helsingfors mest kända öar. Det är en lugn ö att besöka, men där finns mycket att se. Öns mobila naturstigar tar dig till öns attraktioner: prova ekot av en gammal oljebehållare, besök ruinerna av den gamla muren och förundras över ruinerade byggnader från den ryska tiden.

Badstrand

Det finns ingen badstrand på Kalvholmen. 

Övernattning 

Tältning är inte tillåtet på Kalvholmen. 

Bastuön 

I norra delen av Kalvholmen finns Bastuön, där en privat företagare har verksamhet. Det finns två rökbastur på ön som kan hyras.
Bastuön(Länk leder till extern tjänst)

 

Retkeilijä kulkee polulla kohti vanhaa öljysäiliötä
Bild: Mira Lainiola

Fagerö historia 

Åren 1853–1918 kontrollerades Kalvholmen av den ryska armén. Kalvholmens tegelbyggnader och stenstrukturer går tillbaka till Krimkrigets tider (1853–1856). Till minne av den tiden har många växter överlevt på ön, som anses vara ryska nykomlingar.  

Det ryska krigsmateriel som blev kvar i Kalvholmens lager överfördes till den finska statens kontroll år 1918. Ön förstördes grundligt av en explosion den 8 februari 1919 när en stor naftatank exploderade och fattade eld, och därefter exploderade ammunition från öns ammunitionslager. Explosionen hördes så långt bort som Tallinn och Heinola. Träbyggnaderna på Kalvholmen förstördes helt i explosionen. Vaktmännens hus i tegel kollapsade också.  

Sedan 1946 har Kalvholmen inrymt som bäst 176 sommarstugor för försvarsmaktens personal och medlemmar i olika fackföreningar. Helsingfors stad förvärvade Kalvholmen år 1963. Idag finns det 51 sommarstugor som mestadels är belägna i de norra och östra delarna av ön. 

Bastuön 

I norra delen av Kalvholmen finns Bastuön, där en privat företagare har verksamhet. Det finns två rökbastur på ön som kan hyras.
Bastuön(Länk leder till extern tjänst)

 

Kalvholmen är en klippig ö som är lätt att utforska längs markerade stigar. Vidsträckta havslandskap öppnar sig från de rastplatser som byggts på klipporna. I tallskogarna på ön finns det ganska smala stigar. Det finns inga naturskyddsområden på ön.  

I den centrala delen av Kalvholmens västra del finns värdefull ängsvegetation. Även om klipporna har knappt med näringsämnen, kommer näringsämnen från gamla ryska byggnader och invasiva arter sannolikt att bidra till att skapa ett fint och varierat ängs- och bergflora. Gulmåra, som klassas som en sårbar art, har också hittats i området.  

Kalvön har också fladdermusområden, särskilt matplatser. Arter som observerats inkluderar nordfladdermusen, mustaschfladdermusen och trollpipistrell.  

Webbplatsen Citynature presenterar naturen på Kalvholmen 

Läs mer om naturen och historian.  

Destinationssida för Kalvholmen(Länk leder till extern tjänst)

Artobservationer på Kalvholmen   

Med hjälp av appen iNaturalist kan du enkelt spara artobservationer på din telefon. Du får hjälp med att identifiera arterna från artificiell intelligens och appens andra användare. Bekräftade observationer sparas i Finlands Artdatacenter och betjänar forskare, myndigheter och naturentusiaster.  

Artobservationer på Kalvholmen (inaturalist.laji.fi)  (Länk leder till extern tjänst)

Artobservationer på Kalvholmen (laji.fi)  (Länk leder till extern tjänst)

Hakkeella vahvistettu metsäpolku koivujen lomassa
Bild: Teemu Saloriutta
Kalliokielo marjoineen
Bild: Mira Lainiola

Kalvholmen är en naturdestination med klippig och ojämn terräng. Det finns trappor längs öns stigar, som går också längs klipporna. Några av stigarna har förstärkts med träflis. Ön är inte ett tillgängligt utflyktsmål och är inte lämplig för rullstolar eller barnvagnar.  

Tillgänglighetsinformationen för tjänsterna på Kalvholmen är fortfarande bristfälliga. När informationen har kartlagts kommer du att hitta en länk till tillgänglighetsinformationen här.

Kalvholmen på kartan

Vasikkasaaren palvelut kartalla. - Öppna kartan i större format(Länk leder till extern tjänst)
Vasikkasaaren entinen öljysäiliö erottuu hyvin ilmasta käsin
Bild: Teemu Saloriutta

Gör en virtuell rundtur på Kalvholmen 

Lär känna Kalvholmens landskap och destinationer i förväg med en virtuell rundtur. Kalvholmen är en mindre känd och lugn utflyktsö som ändå erbjuder mycket att upptäcka. 

Öppna virtuell rundtur(Länk leder till extern tjänst)

Bilder från Kalvholmen

Metsäpolku Vasikkasaaressa.
Bild: Maarit Hohteri
Kivikkoinen ranta Vasikkasaarella
Bild: Maarit Hohteri
Maitohorsmia komendantin talon edustalla Vasikkasaaressa.
Bild: Teemu Saloriutta
Vasikkasaaren kallioinen ranta.
Bild: Teemu Saloriutta