Takvedaholmen

Takvedaholmen ligger i Östra Helsingfors, söder om Rastböle i Kallviken. Öns natur är parkliknande skog och stenig kust.
Malkasaari ilmasta käsin kuvattuna.
Bild: 110th Street Productions

Vad kan du uppleva på Takvedaholmen?

Takvedaholmen ligger i östra Helsingfors, väster om Kallviksudden och söder om Havs-Rastböle. Ön ligger en relativt kort och skyddad paddling eller roddbåtstur från Nordsjö.  

Sjötrafikförbindelser 

Det finns ingen regelbunden vattentransport till ön.

Gästbåtsbrygga 

På norra stranden av ön finns en utflyktsbrygga med ett dussin bojplatser. Övernattning på ön är avgiftsfri. 

Takvedaholmens brygga, läge på kartan(Länk leder till extern tjänst)

Övriga landstignings- och förtöjningsplatser 

De låga stränderna är lämpliga för kajakpaddlare, särskilt i norra delen av ön finns skyddade sand- och grusstränder.

Det finns en stig med jordbotten runt ön, vars längd är cirka 900 meter. Från gästbåtsbryggan och matlagningsplatsen finns en ordentlig stig till bastun.   

 

Matlagningsplatser och eldstäder  

Det finns en stor matlagningsplats med rökkanal på ön. Dessutom har en öppen eldstad byggts i närheten av matlagningsplatsen. Det är förbjudet att göra upp eld någon annanstans i terrängen. Det finns ingen ved på ön, ta med egen ved för brasan. Se varningarna på Meteorologiska institutets webbplats(Länk leder till extern tjänst). Städa noga efter dig och ta med ditt skräp tillbaka till fastlandet. Vid varning för skogs- eller gräsbrand bör eld endast göras upp på matlagningsplatsen med försiktighet. 

Takvedaholmens matlagningsplats, läge på kartan  (Länk leder till extern tjänst)

WC 

Det finns en utomhustoalett nära matlagningsplatsen. 

 

Malkasaaren keittokatos ja retkipöytä.
Bild: Mira Lainiola

Takvedaholmen har en sandstrand lämplig för bad och gott om picknickplatser, och naturen på ön är skogbevuxen. Promenera runt ön och njut av den vackra naturen. Det finns en grillplats på ön, en toalett och en båtbrygga

Inkvartering

Takvedaholmen har en sandstrand lämplig för bad och gott om picknickplatser, och naturen på ön är skogbevuxen. Promenera runt ön och njut av den vackra naturen. Det finns en grillplats på ön, en toalett och en båtbrygga. 

Bastu

Takvedaholmens bastu är för nävarande ur bruk. 

Takvedaholmens historia 

Det har inte funnits någon permanent bosättning på Takvedaholmen. Öns namn Takveda hänvisar till det faktum att timmer en gång hämtades från ön.   

Det fanns i tiderna två villor på Takvedaholmen. Den tidigare huvudbyggnaden på Takvedaholmen från 1910-talet, Stora villan, revs i slutet av 1960-talet. Öns nuvarande grilltak är byggt ovanpå stenfoten till den rivna villan. Förutom stenfoten har andra gamla stenkonstruktioner relaterade till huvudbyggnaden, såsom staketet som omger gården, trappor och asfalterade gångar bevarats: en del av stenmuren i den centrala delen av ön gränsade till trädgårdsområdet, och det fanns en ångbåtsbrygga vid stenhögen på södra stranden. I terrängen kan du fortfarande se typiska villaväxter, såsom syrenplanteringar, ärtbuskar, perenner och lökblommor.   

Huvudbyggnadens par var Lilla Villa, som hyrdes ut efter kriget för en sommar i taget. Villan med sadeltak som färdigställdes uppskattningsvis 1933 finns  fortfarande på ön, men har förfallit utan något användningsändamål och med fönstren täckta. Det finns en bastubyggnad på öns norra strand, som representerar en nationalromantisk stil.  

Takvedaholmen blev Helsingfors stads egendom 1965, när den blev en utflyktsholme. Takvedaholmen har tidigare varit en mycket populär campingholme. Långvarig camping orsakade slitage och oönskade fenomen på ön, så permanent camping anknytande konstruktioner förbjöds 2014.  

Det finns inga naturskyddsområden på Takvedaholmen Stränderna på Takvedaholmen är öppna, delvis steniga, men också med sandbotten. Skogarna är mestadels torra moskogar. Bredvid matlagningsplatsen finns en smågräsäng klassificerad som en extremt hotad livsmiljö. De klippiga ängsstränderna på södra sidan klassificeras som naturtyper som ska övervakas. 

De norra stränderna på Takvedaholmen och omgivningarna kring matlagningsplatsen är ett viktigt fladdermusområde. De arter av fladdermöss som finns på Takvedaholmen inkluderar nordfladdermus, mustaschfladdermus, vattenfladdermus och trollpipistrell. 

Se Takvedaholmen hotade och viktiga naturtyper och viktiga fladdermusområden på kartan(Länk leder till extern tjänst) 

Häckningsperioden för fåglar som häckar i skärgården är som aktivast från april till slutet av juni. Rör dig med respekt för häckningsfriden längs stigarna på Takvedaholmen och håll ett ordentligt avstånd till fåglarna. 

Artobservationer på Takvedaholmen  

Med hjälp av appen iNaturalist kan du enkelt spara artobservationer på din telefon. Du får hjälp med att identifiera arterna från artificiell intelligens och appens andra användare. Bekräftade observationer sparas i Finlands Artdatacenter och betjänar forskare, myndigheter och naturentusiaster. 

Artobservationer på Takvedaholmen (iNaturalist.laji.fi) (Länk leder till extern tjänst) (Länk leder till extern tjänst)

Artobservationer på Takvedaholmen (laji.fi) (Länk leder till extern tjänst)

  • Vid vandring, vänligen föredra de vägar och stigar som är markerade på kartan för att förhindra slitage. Håll tillräckligt avstånd till fåglar och andra djur. Respektera andras lugn och öupplevelser, även på natten. Tystnad råder på området kl. 23–7. 
  • Kortvarig camping är tillåtet på den här ön. Vattnet i öns brunn är inte drickbart, så ta med egen vattenflaska och matsäck. 
  • Observera att det endast är tillåtet att göra upp eld vid matlagningsplatsen och grillplatsen som är markerad på kartan. Grillplatsen används inte vid skogs- eller gräsbrandvarning. Kontrollera gällande varningar på Meteorologiska institutets webbplats(Länk leder till extern tjänst)
  • Att ta ved från naturen är inte en del av allemansrätten. När du lämnar ön ska du sortera soporna på ön eller ta dem till fastlandet för att återvinnas. 

Att observera i denna destination 

Hundar ska alltid vara kopplade. Kontrollera varningarna på Meteorologiska institutets webbplats(Länk leder till extern tjänst) innan du gör upp eld och respektera fåglarnas häckningsfrid.  

Allmänna regler

Följ allemansrätten och ordningsreglerna i alla friluftsområden och rör dig ansvarsfullt i naturen: 

Det finns inga konstruktioner som stöder tillgänglighet på Takvedaholmen. Stigarna har markbotten. 

Tillgänglighetsinformationen för tjänsterna på Takvedaholmen är fortfarande bristfälliga. 
När informationen har kartlagts kommer du att hitta en länk till tillgänglighetsinformationen här. 

Tjänsterna på Takvedaholmen på kartan

På Takvedaholmen finns ett matlagningstak med rökkanal och en byggd eldstad och en utomhustoalett i samband med dessa. Det finns en gästbåtsbrygga på öns norra strand. 

Utskrivbar turistkarta för Takvedaholmen (PDF, inte tillgänglig)(Länk leder till extern tjänst)

Saaren palvelut kartalla. - Öppna kartan i större format(Länk leder till extern tjänst)

Bilder från Takvedaholmen

Rantamaisema Malkasaaresta.
Bild: Mira Lainiola
Kanadanhanhi varvikossa Malkasaaressa.
Bild: Mira Lainiola
Malkasaaren laituri mereltä päin kuvattuna.
Bild: Mira Lainiola
Malkasaari kuvattuna ilmasta. Saaren keskellä näkyy rakennus.
Bild: 110th Street Productions