
Vad kan du uppleva i Kronberget och Kronbergsträsket?
Du kan promenera längs flis- och sandbelagda stigar i Kronberget. Längs en stig som går över klipporna i det före detta villaområdet finns sex skyltar med information om områdets historia.
Kronbergsträsket är ett naturskyddsområde. Det finns en lättframkomlig stig med spångar som går nästan hela vägen runt träsket. Genom att hålla dig till de markerade rutterna skyddar du den värdefulla naturen mot slitage.
Friluftsrutterna i Kronberget är inte tillgänglighetsanpassade.
Friluftsrutterna i Kronberget på Servicekartan(Länk leder till extern tjänst)
Picknickställen
Området kring Kronbergsträsket är ett utmärkt picknickställe. Du kan pausa och äta din matsäck sittande på en av bänkarna intill havslandskapet. I norra delen av området finns en utsiktsplats med en bordsgrupp. Från klipporna har du vacker utsikt mot Brändö, Blåbärslandet och Högholmen.
I Kronbergsträsket finns det rymliga utsiktsplatser på västra och östra sidan av träsket. På den västra utsiktsplatsen finns det rum även för en större grupp att sitta samtidigt.
Matplatser och kaféer
De närmaste restaurangerna ligger på den södra sidan av området i närheten av Hundholmsvägen.
Utekök med tak och eldplatser
Det finns inga utekök med tak eller eldplatser i Kronbergsområdet. Att göra upp eld är tillåtet endast på officiella eldplatser, varav de närmaste finns i Turholmsparken och på Stansviks gård.
Turholms gårds grillplats på Servicekartan(Länk leder till extern tjänst)
Stansviks gårds grillplats på Servicekartan(Länk leder till extern tjänst)
WC
Där Skärgårdsflottsgatan gör en krök, intill Kronbergets oljecistern 468, finns en sommartoalett, som vanligtvis är på plats från våren till sen höst.
De närmaste WC:na finns i anslutning till restaurangtjänsterna på Hundholmsvägen.


Historia som villaområde
Vid sekelskiftet 1800–1900 byggdes ett villaområde i Kronberget som fungerade som sommarresidens för förmögna stadsbor. I dag finns det nästan inga villor kvar. Den sista villan i Kronberget, Villa Hällebo, totalförstördes i en anlagd brand 2021. På Hålviksvägen finns dock Villa Idman kvar som Johan Cygnaeus lät bygga.
Du kan lära dig mer om villaområdets historia med hjälp av skyltarna i området.
Karta: Rester efter villaperioden i Kronberget (jpg)
Kronbergets klippor och oljecistern
I Kronberget finns klippor som reser sig till en höjd av 30 meter, och dessa är en viktig geologisk plats och ett landskapsmässigt värdefullt klippområde. Från klipporna har du en vidsträckt utsikt över Kronbergsfjärden, från Drumsö via Hanaholmen och Skatudden mot Sveaborg och det öppna havet.
Oljecisternen på toppen av en klippa är ett minne av Degerö oljehamn som tidigare fanns i området. År 1955 var hamnen den största i Helsingfors. Verksamheten lades ned 2010. Förutom den vackra utsikten kan du beundra den ömtåliga vegetationen som växer på de karga klipporna.
Kronbergsbron
Från klipporna i sydvästra delen av Kronberget kan du följa hur bygget av Kronbergsbron framskrider. Genom bron öppnas en ny spårvagnsförbindelse mellan centrum och Degerö. Enligt uppskattning kommer trafik att inledas 2027.

Kronbergsträsket är ett litet vildmarksliknande träsk, vilket är sällsynt i Helsingfors. Vattenområdet omges av momyrar och frodiga örtkärr, naturtyper som är starkt hotade i södra Finland. Träsket och dess närmaste omgivning är en viktig fortplantningsplats för grodor och kärrtrollsländor. I juni–augusti kan du se nordnäckrosens vackra vita blommor flyta på ytan i träsket. I skymningen flyger vattenfladdermöss över den spegelblanka vattenytan och fångar nattsländor.
Naturen vid träsket och dess omgivning är mycket känslig. I naturskyddsområdet är det tillåtet att röra sig endast på de rutter som är utmärkta på kartan.
Friluftsrutterna i Kronberget på Servicekartan(Länk leder till extern tjänst)
Naturskyddsområden
I Kronberget finns det två områden som är skyddade enligt naturvårdslagen: Kronbergsträskets naturskyddsområde samt Kronbergets lindskog som är en skyddad naturtyp.
För att skydda naturen har användningen av områdena begränsats genom fridlysningsbestämmelser som är baserade på lagen. Läs mer om begränsningarna i avsnittet Regler och rekommendationer.
Skyddsområden på kartan(Länk leder till extern tjänst)
Artobservationer i Kronberget
Med hjälp av applikationen iNaturalist kan du enkelt lagra artobservationer på din telefon. Du får hjälp med att identifiera arterna av artificiell intelligens och appens andra användare. Bekräftade observationer lagras i Finlands Artdatacenter och betjänar forskare, myndigheter och naturentusiaster.
Artobservationer i Kronberget i iNaturalist (på finska)(Länk leder till extern tjänst)
Artobservationer i Kronberget på Laji.fi(Länk leder till extern tjänst)


Regler och bestämmelser för naturskyddsområdena
I Kronberget finns det två områden som är skyddade enligt naturvårdslagen: Kronbergsträskets naturskyddsområde samt Kronbergets lindskog som är en skyddad naturtyp.
Skyddsområden på kartan (Länk leder till extern tjänst)
Följ följande regler i Kronbergsträskets naturskyddsområde
- Rör dig inte utanför de markerade rutterna. Det är tillåtet att röra sig endast på stigen med spångar som går runt träsket och på friluftsvägarna.
- Håll hundar, katter och andra husdjur kopplade.
- Det är förbjudet att göra upp eld, grilla, tälta och campa.
- Skada inte växter, svampar eller lavar.
- Rör dig inte med motorfordon. Du kan röra dig med ett elassisterat hjälpmedel på friluftsvägarna i området (gäller personer med nedsatt funktionsförmåga).
- Cykla inte utanför friluftsspåret på östra sidan av träsket.
- Stör inte vilda djur och förstör inte bon. Det är förbjudet att fiska vid träsket.
Se alla fridlysningsbestämmelser för naturskyddsområdena
- Skyddsbeslut om Kronbergsträsket (pdf, på finska, inte tillgänglig)(Länk leder till extern tjänst)
- Genom att hålla dig till huvudrutterna bidrar du också till att skydda lundskogen, som är en skyddad naturtyp, mot slitage.
Allmänna regler
Följ allemansrätten och ordningsreglerna i alla friluftsområden och rör dig ansvarsfullt i naturen:
Du kan ta dig till Kronbergsträsket längs friluftsvägar från tre håll: från sydost och norr längs Zatopekinsuora och från söder längs Yksisarvisen polku. Det finns höjdskillnader och ojämn terräng på rutterna som leder till träsket. På västra sidan av träsket finns två trappor som leder upp på en klippa. Trapporna förbinder rutterna som går runt träsket med de flisbelagda stigarna längs stranden.
Runt träsket går en lättframkomlig rutt med spångar som är 650 meter lång. Vid den norra delen av träsket finns en smalare stig.
Ett parkeringsområde som är tillgängligt via Silvergruvsvägen färdigställs i södra änden av Huvudvägen under 2025.
Tjänsterna i Kronberget och Kronbergsträsket på kartan
I Kronbergsområdet finns det friluftsleder med skyltar med information om områdets historia och naturskyddsområdet. Det finns sittplatser vid träsket och på utsiktsplatserna på klipporna.
Orientergingstavla: Kronbergets närrekreationsområde (pdf, int tillgänglig)