Vandring

Ta en guidad tur eller bekanta dig med Helsingfors natur på egen hand. Upptäck huvudstadsregionens naturcentrum, rutter och naturstigar samt fågeltorn och kokplatser under tak. Se också våra anvisningar för ansvarsfull vandring. 

Retkeilijät istuvat riippualustalla ja katselevat merelle.
Bild: Jussi Hellsten / Helsinki Partners

Camping och övernattning i friluftsområden

Kortvarig camping är en allemansrätt. Camping får dock inte skada naturen eller störa invånarna. Du kan till exempel campa i friluftsområden där campingen styrs till områden som tål den konsumtion som camping medför.  

Inte ens kortvarig camping är tillåten överallt. Du får till exempel inte campa i naturskyddsområden eller på badstränder i Helsingfors. Häckande fåglar är särskilt känsliga för störningar. Observera att göra upp eld eller samla mossa och vedväxter hör inte till allemansrätten(Länk leder till extern tjänst)

Lintubongari kiikaroi lintutornista avoimelle ruovikkoiselle vesialueelle
Bild: Mira Lainiola

Naturskyddsområden i Helsingfors

Naturskyddsområdena i Helsingfors är stadens naturpärlor och de allra finaste platserna. Det finns naturskyddsområden i många frilufts- och naturområden och på många öar.  Innan du vandrar i naturskyddsområdet ska du bekanta dig med områdets regler och anvisningar. Till exempel är det alltid förbjudet att campa och göra upp eld i Helsingfors naturskyddsområden. Ansvarsfull vandring och att hålla sig på de markerade stigarna är ett enkelt sätt att skydda även känsliga naturskyddsområden.  

Bekanta dig med naturskyddsområdena i Helsingfors

Håll dig på stigen – vandra ansvarsfullt

Den här sidan hittar du också på adressen hel.fi/vandring