Badvattnets kvalitet och blågröna alger

Miljötjänsterna övervakar hygienen och vattenkvaliteten vid 25 offentliga stränder i Helsingfors under badsäsongen den 15 juni–31 augusti. Kontrollera badrestriktioner och de aktuella resultaten från badvattenundersökningar på denna sida. Information om blågröna alger finns online på Utemotionskartan.

På den här sidan

Varför finns det badrestriktioner för badstränder?

I 2023 rekommenderade Helsingfors miljötjänster att man undviker bad vid Stora Kallviks, Marudds och Rastböle badstränder, vars badvatten som utifrån provresultaten har klassificerats som dåligt. I vattenprov som tagits från badstränderna har man tidvis upptäckt förhöjda halter av tarmbakterier.

På grundval av provresultaten av badvattnet har badvattnets kvalitet vid badstränderna i Kallvik, Marudd, Rastböle och Lillforsen klassificerats som dålig år 2023. Klassificeringen bestäms enligt det logaritmiska medelvärdet på provresultaten från fyra föregående badsäsonger. Om badvattnet har klassificerats som dåligt ska den kommunala hälsoskyddsmyndigheten ge en anvisning om att undvika badande, eller badandet måste förbjudas vid badstranden i fråga antingen under en viss tid eller permanent, minst under en badsäsong. 

Den kommunala hälsoskyddsmyndigheten bedömer och klassificerar badvattnets kvalitet vid varje badstrand på grundval av provresultaten efter att badsäsongen är över. Klassificering görs endast för de allmänna badstränderna, med andra ord så kallade EU-badstränder som under badsäsongen bedöms besökas av 100 simmare per dag. För små allmänna badstränder görs ingen klassificering. 

Gör så här när det finns blågröna alger i vattnet

Vid stränderna finns det blågröna alger som kan vara giftiga nästan varje sommar. Mängden blågröna alger ökar vanligtvis i juli när vattnet värms upp och algläget kan förändras mycket snabbt.

Man kan känna igen blågröna alger av den gröna färgen på vattnet och de gröna algränder som syns vid stranden. En liten mängd blågröna alger syns i vattnet som små stickor och flingor.

Gör så här när det finns blågröna alger i vattnet:

  • Undvik att bada.
  • Låt inte små barn eller sällskapsdjur i vattnet. Se till att barn eller sällskapsdjur inte dricker vatten med blågröna alger.
  • Använd inte vatten med blågröna alger som tvätt- eller bastuvatten.
  • Om du simmar eller badar i vatten där det finns blågröna alger, skölj omedelbart din hud med rent vatten.

Hygien på badstranden

Man kan bli sjuk på badstranden om en person med magsjukdom sprider till exempel norovirus. Gå inte till stranden om du har symtom på magsjukdom eller förkylning.

God hygien är också viktigt på stranden. Tvätta eller desinficera händerna efter toalettbesök. Barnets blöja får inte bytas eller rumpan tvättas i badvattnet.

Bada inte om du har sår eller andra hål i hudens yta. Bakterier kommer in i badarens kropp genom trasig hud och kan orsaka infektion. Att gå till badvattnet rekommenderas inte för personer som har en hudinfektion, eftersom bakterierna kan sprida sig i badvattnet.

Anmäl om olägenhet i badvatten

Om du misstänker att badvattnet har orsakat en sjukdom eller en olägenhet kan du göra en anmälan i tjänsten Ilppa.

Anmälningar som skickas via Ilppa behandlas inte dagligen. I händelse av en akut nödsituation, rapportera den till badvakten eller ring nödnumret 112.

Anmäl om olägenhet i badvatten i tjänsten Ilppa(Länk leder till extern tjänst)

Observera att algobservationer inte ska rapporteras via Ilppa. Algobservationer kan rapporteras i karttjänsten vesi.fi.

Rapportera en algobservation i karttjänsten Vesi.fi(Länk leder till extern tjänst)

 

Den här sidan hittar du också på adressen hel.fi/simvatten.