Badvattnets kvalitet och blågröna alger
Kvaliteten på badvattnet övervakas under badsäsongen.
Se information om blågröna alger på Utemotionskartan (3.6.–11.8.)(Länk leder till extern tjänst)
Se resultaten från undersökningar om badvattenkvaliteten sommaren 2025 (pdf)
Se kontrollplanen 2025 för när vattenprover tas från respektive strand (pdf)
Varför kan det finnas badrestriktioner på badstränder?
Sommaren 2024 avrådde miljötjänsterna från bad vid badstränderna längs Vanda å vid kraftigt regn
Sommaren 2024 avrådde Helsingfors stads miljötjänster från bad vid Lillforsens, Baggböle och Staffansslättens badstränder vid kraftigt regn. Man har konstaterat att vattenkvaliteten vid dessa badstränder längs Vanda å försämras tillfälligt vid kraftigt regn på grund av strömmande yt- och dagvatten. Regn i hela Vanda ås avrinningsområde påverkar vattenkvaliteten vid badstränderna vid ån. De tillfälliga badrestriktionerna är avsedda att skydda badgästerna från potentiella hälsorisker. Mer information om riskerna med vattenkvaliteten vid Lillforsens badstrand finns på Lillforsens badstrands profil (pdf) .
Vattenkvaliteten vid Marudds badstrand har förbättrats
Vid Marudds badstrand har det tidigare år förekommit badrestriktioner på grund av dålig vattenkvalitet, men enligt en mer omfattande uppföljning under badsäsongerna 2023 och 2024 har vattenkvaliteten förbättrats, och för närvarande finns inga badrestriktioner som är fortlöpande eller i kraft hela badsäsongen.
För att förbättra vattenkvaliteten gjorde man utredningar och vidtog korrigerande åtgärder tillsammans med flera aktörer: Vid den närliggande Svartbäcken öster om Ring I hittades en korskoppling av en fastighets dag- och avloppsvattenrör, som åtgärdades. Dessutom sanerades avloppsledningen längs bäcken. Dagvattenbrunnen vid badstranden har tömts och rengjorts, och förändringar i arrangemangen för dagvatten planeras i Maruddsområdet. Vattenkvaliteten vid Marudds badstrand undersöktes intensifierat sommaren 2024 som ett samarbetsprojekt med Helsingfors universitets avdelning för livsmedelshygien och miljöhälsa. En nyhetsartikel om saken (på finska) finns här:
Marjaniemen uimarannan vedenlaatu parantunut | Helsingfors stad
.
Kraftigt regn kan ändå tillfälligt försämra dagvattenkvaliteten i stadsområdet. Mer information om riskerna med vattenkvaliteten vid Marudds badstrand finns på
Marudds badstrands profil (pdf)
.
Den kommunala hälsoskyddsmyndigheten bedömer och klassificerar kvaliteten på badvattnet vid varje badstrand på grundval av resultaten av kontrollundersökningar efter badsäsongens slut. Klassificeringen görs endast för allmänna badstränder, dvs. EU-stränder, där det beräknade antalet badande under badsäsongen är minst 100 per dag. För små allmänna badstränder görs ingen klassificering. Av stränderna längs Vanda å är det till exempel bara Lillforsen som är en så kallad EU-strand, och den har klassificerats som bra efter badsäsongen 2024. De åtgärder som vidtagits i avrinningsområdet vid Marudds badstrand har minskat risken för förorening av badvattnet så mycket att tidigare års resultat inte beaktas i klassificeringen av vattenkvaliteten, utan klassificeringen efter badsäsongen 2024 kunde göras endast utifrån resultaten från badsäsongen 2024. Marudds badstrand har klassificerats som tillfredsställande. Du kan hitta de senaste klassificeringarna här:
Badvattenklassificering och -profiler | Helsingfors stad
Om det uppstår en tillfällig förorening vid en badstrand på grund av kraftigt regn eller av någon annan orsak, publiceras information om det separat på den här webbplatsen, på webbplatserna hel.fi/badstrander och ulkoliikunta.fi samt genom ett meddelande på badstranden.
Gör så här när det finns blågröna alger i vattnet
Vid stränderna finns det blågröna alger som kan vara giftiga nästan varje sommar. Mängden blågröna alger ökar vanligtvis i juli när vattnet värms upp och algläget kan förändras mycket snabbt.
Man kan känna igen blågröna alger av den gröna färgen på vattnet och de gröna algränder som syns vid stranden. En liten mängd blågröna alger syns i vattnet som små stickor och flingor.
Gör så här när det finns blågröna alger i vattnet:
- Undvik att bada.
- Låt inte små barn eller sällskapsdjur i vattnet. Se till att barn eller sällskapsdjur inte dricker vatten med blågröna alger.
- Använd inte vatten med blågröna alger som tvätt- eller bastuvatten.
- Om du simmar eller badar i vatten där det finns blågröna alger, skölj omedelbart din hud med rent vatten.
Hygien på badstranden
Man kan bli sjuk på badstranden om en person med magsjukdom sprider till exempel norovirus. Gå inte till stranden om du har symtom på magsjukdom eller förkylning.
God hygien är också viktigt på stranden. Tvätta eller desinficera händerna efter toalettbesök. Barnets blöja får inte bytas eller rumpan tvättas i badvattnet.
Bada inte om du har sår eller andra hål i hudens yta. Bakterier kommer in i badarens kropp genom trasig hud och kan orsaka infektion. Att gå till badvattnet rekommenderas inte för personer som har en hudinfektion, eftersom bakterierna kan sprida sig i badvattnet.
Anmäl om olägenhet i badvatten
Om du misstänker att badvattnet har orsakat en sjukdom eller en olägenhet kan du göra en anmälan i tjänsten Ilppa.
Anmälningar som skickas via Ilppa behandlas inte dagligen. I händelse av en akut nödsituation, rapportera den till badvakten eller ring nödnumret 112.
Anmäl om olägenhet i badvatten i tjänsten Ilppa(Länk leder till extern tjänst)
Observera att algobservationer inte ska rapporteras via Ilppa. Algobservationer kan rapporteras i karttjänsten vesi.fi.
Rapportera en algobservation i karttjänsten Vesi.fi(Länk leder till extern tjänst)