Fölisön

Fölisön ligger i västra Helsingfors söder om Mejlans. Det är en populär utomhuspark med ett friluftsmuseum som är känt bland alla finländare. Det finns tillträde till ön längs promenadbron under hela året.
Vanhan puinen silta, jossa on portit päissä. Muutama henkilö on menossa sillalle.
Bild: Sakke Somerma

Vad kan du uppleva på Fölisön?

Det finns sandvägar på ön, längs vilka du kan gå på olika delar av ön.  

Fölisöns natur är skogbevuxen med klippiga backar, fuktiga sänkor och lundar. Djuren på ön är vana vid människor, men den södra stranden är skyddad som ett utfodringsområde för fågelungar. Fölisöns yta är cirka 46 ha. 

En rundtur på Fölisön

Ta en tur runt Fölisön, precis som president Kekkonen på sin tid gjorde varje morgon. Längs rutten finns trappor, men det finns möjlighet att gå runt dem. Rutten är cirka 3,1 kilometer lång. 

Fölisöns rundtur, mobilkarta(Länk leder till extern tjänst)

Grillplats

Du kan grilla din egen mat på Festplatsens gemensamma grillplats, dit vi regelbundet hämtar ved (kom ihåg egna tändstickor). Lusthuset med skyddstak bredvid grillplatsen kan användas av besökare.  

Medan varning för skogsbrand gäller är grillning förbjudet och staden hämtar ingen ved till platsen. Aktuella varningar finns på Meteorologiska institutets  (Länk leder till extern tjänst)webbplats. Det är inte tillåtet att använda egen grill och göra upp eld på Fölisön. 

WC 

Det finns en offentlig toalett på fastlandet vid Fölisöbron på adressen Fölisövägen 15. Toalett finns också i närheten av badhuset. 

Fölisöns allmänna toalett, läge på kartan(Länk leder till extern tjänst)

Café Mieritz och Festplanens kiosk

Beläget bredvid Fölisöns vita träbro finns Skogsvaktarens hus, byggt 1890, planerad av arkitekten Frithiof Mieritz. I denna charmiga lilla villa i norsk stil kan du nu njuta av Café Mieritz delikatesser. 

Festplanens gula kiosk betjänar kunder på veckosluten.

Café och kiosk(Länk leder till extern tjänst)

Fölisöns badhus

Det finns ingen badövervakning på Fölisöns badstrand. Stranden är en nudiststrand med separata, inhägnade områden för kvinnor och män. Badhuset används gemensamt på onsdagar och söndagar och då ska man ha baddräkt. Badhuset är gratis och det finns ett omklädningsskydd, en utomhusdusch, toalett och kiosk.
Fölisöns badhus, läge på kartan(Länk leder till extern tjänst)

På utemotionskartan hittar du aktuell information om strändernas tillstånd, blågröna alger och vattentemperatur i huvudstadsregionen under sommarsäsongen.
Utemotionskarta(Länk leder till extern tjänst)
 
På sommaren kan du också ta ett dopp i havet från Fölisöns klippiga sandstrand som ligger bredvid badhuset.
Under vintersäsongen fungerar badhuset som en vinterbadplats, som underhålls av Seurasaaren uimarit ry.
Seurasaaren uimarit (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Fölisöns friluftsmuseum

Fölisöns friluftsmuseum är öppet från mitten av maj till mitten av september. Museet grundades 1909 och består av 88 byggnader som är typiska för olika landskap från slutet av 1600-talet till 1900-talet.
Fölisöns friluftsmuseum(Länk leder till extern tjänst)

Nudiststrand 

På Fölisön ligger en av Helsingfors två naturiststränder. Fölisöns nudiststrand har inhägnade områden för kvinnor och män separat. Tillträde till stranden är gratis. Badhuset används gemensamt på onsdagar och söndagar då man ska ha baddräkt. 

Fölisöns historia

Fölisön är en populär utomhuspark med ett friluftsmuseum som är känt bland alla finländare. Helsingfors stad köpte Fölisön, som tidigare varit betesmark för korna på Mejlans gård, på 1870-talet. År 1889 grundade ett utskänkningsbolag en folkpark på ön, fem år efter att en dylik öppnats på Högholmen. Folkparken var en utflyktsplats för stadens fattiga, där man kunde lata sig, övernatta och göra upp eld, vilket inte gick för sig i herrskapsfolkets parker. På området byggdes ett nätverk av vägar, en ångbåtsbrygga, en nykterhetsrestaurang, brunnar, trappor och utsiktsplatser samt två dansbanor. Helsingforsborna bekantade sig med flera nyheter, såsom fotografering, glassförsäljning och fyrverkerier just på Fölisön. Till en början kunde man endast besöka ön med ångbåt, bron blev klar år 1892. Byggnaderna ritades av arkitekten Frithiof Mieritz.  Friluftsmuseet, som visar finländska träbyggnader, grundades på 1910-talet. 

Fölisön är känd för sina midsommarfester och hör till Helsingfors populäraste söndagsutflyktsmål. President Kekkonen brukade ta dagliga joggingturer på Fölisön under flera decennier. Ännu idag kan man se presidenter på ön. 

Kekkonens motionstrappa

Stentrappan vid öns södra spets kallas Kekkonens motionstrappa. President Urho Kekkonen bodde bredvid Fölisön på Ekudden i trettio år och joggingturen runt Fölisön var en del av hans dagliga rutin. I trappan tränade Kekkonen ansatskraft genom att hoppa alla trappsteg på en gång. 

I Kekkonens motionstrappor kan du träna ansatskraft. Kan du hoppa alla sju trappsteg på en gång? Bild: 110th Street Productions
I Kekkonens motionstrappor kan du träna ansatskraft. Kan du hoppa alla sju trappsteg på en gång? Bild: 110th Street Productions

Fölisöns naturskyddsområde 

Fölisöns södra strand med sina kobbar är ett naturskyddsområde. Det är förbjudet att ta i land och röra sig närmare än 25 meter från kobben 1.4–15.8. Läs mer om begränsningarna i avsnittet Regler och rekommendationer

Fölisöns naturskyddsområde, läge på kartan(Länk leder till extern tjänst)

Fölisöns natur är mångsidig: naturliga strandskogar, lundar med värdefull växtlighet, dammar, jämna klippor samt en havsstrandäng som är skyddad som naturtyp. På sina ställen är växtligheten mycket mångsidig, särskilt på öns sydöstra del.
 
Många fåglar trivs i det lugna friluftsområdet med sina gamla träd. Här kan man studera fåglar och ekorrar på nära håll. Fölisön är också Helsingfors mångsidigaste fladdermusområde. Fladdermössen drar nytta av såväl de skyddade jaktplatserna som de obebodda byggnaderna som erbjuder gömställen dagtid. På öns stränder och skär häckar många vattenfåglar.
 
På ön finns två fredade naturminnesmärken: Helsingforsregionens näst tjockaste oförgrenade tall, vid vars rötter det finns en myrstack som utvidgats in i dess sprickor, samt jättegrytan nära festplatsen. 

Webbplatsen Citynature presenterar naturen på Fölisön

Läs mer om naturen och historian. 

Fölisöns destinationssida (Länk leder till extern tjänst)

Regler och bestämmelser för naturskyddsområdena 

Fölisöns södra strand med sina kobbar är ett naturskyddsområde. 

Följ följande regler i Fölisöns naturskyddsområde 
  • Håll inte hundar, katter eller andra husdjur okopplade 
  • Tänd inte eld, grilla inte, tälta inte och slå inte läger  
  • Skada inte växter, svampar eller lavar 
  • Rör dig inte med motorfordon eller cykel 
  • Stör inte vilda djur och förstör inte bon  

Allmänna regler

Följ allemansrätten och ordningsreglerna i alla friluftsområden och rör dig ansvarsfullt i naturen: 

Tillgänglighetsinformationen för tjänsterna på Fölisön är fortfarande bristfälliga. När informationen har kartlagts kommer du att hitta en länk till tillgänglighetsinformationen här.

Tjänsterna på Fölisön på kartan

Fölisön har bra vandringsleder, en badstrand och en vinterbadplats, en grillplats, ett café och en kiosk.

Tjänsterna på Fölisön på kartan. - Öppna kartan i större format(Länk leder till extern tjänst)

Bilder från Fölisön

Syksyinen maisema Seurasaaresta.
Bild: Teemu Saloriutta
Maisema Seurasaaresta kesällä.
Bild: 110th Street Productions
Seurasaaren ulkomuseon rakennus talvella.
Bild: Seppo Laakso
Vuonna 1890 valmistunut Seurasaaren ravintolarakennus ilmasta kuvattuna.
Bild: 110th Street Productions