Ugnsholmen

Ugnsholmen är en populär rekreationsö och en picknickplats framför Brunnsparken. Ugnsholmen består av den södra och norra ön som förbinds av en träbro över det smala sundet.
Uunisaari kuvattuna ilmasta käsin.
Bild: Helsingin kaupunki

Vad kan du uppleva på Ugnsholmen?

Ugnsholmen ligger i södra Helsingfors, söder om Brunnsparken cirka 2 minuters sjöresa från fastlandet. 

Sjötrafikförbindelser 

Det finns en båtförbindelse till ön från Havshamnstorget (Havsstranden 8) från april till november. Trafikeras av Aava Lines (Länk leder till extern tjänst). Färjan tar dig till Ugnsholmen och Skiffergrundet. Genom att köpa en biljett till havshamnstorgets trafik kan du resa fritt till alla öar. Båten anländer för att hämta genom att lyfta vimpeln på flaggstången. 

På Ugnsholmen finns ingen småbåtshamn eller andra platser som är säkra för att ta i land vid. På det intilliggande Skiffergrundet finns en hamn som förvaltas av Helsingfors Segelsällskap (HSS), vars gästhamnsplatser finns på pontonbryggan. 

Ön kan nås från fastlandet via en gångbro på pontoner från november till april. Gångbron tas bort runt mitten av april så att båttrafiken på Brunnsparksleden kan passera ön.  

Det finns sandvägar på ön, längs vilka du kan gå på olika delar av ön. Ön består av den norra och södra ön som separeras av ett sund, över vilket det går en träbro. Från intilliggande Skiffergrundet finns det också en gångförbindelse till Ugnsholmen. 

Eldstäder 

Vid stranden finns en byggd eldstad och ett picknickbord. Veden måste hämtas själv. Riv inte materialet från naturen. Det är inte tillåtet att göra upp eld när varning för gräs- eller skogsbrand råder. Se varningarna på Meteorologiska institutets webbplats. (Länk leder till extern tjänst)  

WC 

I anslutning till stranden finns en underhållsbyggnad med toalett och dusch (kl. 8–16) samt en stranddusch. 

Restaurang Uunisaari

Restaurang Uunisaari är en trivsam restaurang med A-rättigheter, ett café med en solig terrass och två beställningsbastur. Restaurangen Uunisaaris huvudbyggnad renoverades 1999 under museiverkets övervakning. Restaurangen kan bokas för möten och privata tillställningar.  Basturna är äkta finska bastur och deras Aito-ugnar värms upp med naturgas. Väggarna och bänkarna i basturummen är gjorda av finskt trä, asp och al. 

Restaurang Uunisaari (Länk leder till extern tjänst)

Badstrand

Det finns ingen badövervakning på Ugnsholmens badstrand. På stranden finns ett omklädningsskydd, dusch, WC och lekplats.

Ugnsholmen har 22 badhytter som man kan hyra. Alla badhytter har hyrts ut genom avtal som gäller tills vidare, och nya kunder tas inte för närvarande i kön.

Ugnsholmens badstrand, läge på kartan(Länk leder till extern tjänst)

På utemotionskartan hittar du aktuell information om strändernas tillstånd, blågröna alger och vattentemperatur i huvudstadsregionen under sommarsäsongen. 

Utemotionskarta(Länk leder till extern tjänst)

Vinterbadplats 

Vinterbadsverksamheten drivs av Uunisaaren Talviuintiseura (Länk leder till extern tjänst)
Ugnsholmens vinterbadplats, läge på kartan(Länk leder till extern tjänst)

Ugnsholmens historia 

På Ugnsholmen har det funnits ett oljekokeri och en målfärgsfabrik, man har också gjort likkistor där. Den industriella verksamheten har dock upphört för mer än ett sekel sedan. Som minne av detta finns den tidigare fabriksbyggnaden, som nu rymmer restaurang Uunisaari. Byggnaden renoverades 1999 under museiverkets övervakning.

 I slutet av 1800-talet fanns ett känt havsspa på ön och år 1934 öppnades Helsingfors Simsällskaps badinrättning på ön, som besöktes av så många som 125 000 simmare under de första två månaderna. Tack vare sin långa sandstrand och högkvalitativa tjänster är Ugnsholmen nu en populär rekreationsö och picknickdestination. 

Ugnsholmen är en liten klippig ö består av den södra och norra ön som separeras av ett smalt sund. Öns yta är ca 3 hektar. Båda öarna har några geologiskt betydande rundhällar som visar slitagemärken från den forntida glaciären. Det marina Helsingfors är ett av Finlands 27 nationallandskap. Officiellt omfattar Helsingfors havslandskap utsikten mellan Sveaborg och Salutorget, men samma landskap öppnar upp sig från Långörens, Stora Räntans och Ugnsholmens klippor. 

Artobservationer på Ugnsholmen   

Med hjälp av appen iNaturalist kan du enkelt spara artobservationer på din telefon. Du får hjälp med att identifiera arterna från artificiell intelligens och appens andra användare. Bekräftade observationer sparas i Finlands Artdatacenter och betjänar forskare, myndigheter och naturentusiaster.  

Artobservationer på Ugnsholmen (iNaturalist.laji.fi)(Länk leder till extern tjänst)

Artobservationer på Ugnsholmen (laji.fi)  (Länk leder till extern tjänst)

Tillgänglighetsinformationen för tjänsterna på Ugnsholmen är fortfarande bristfälliga. 
När informationen har kartlagts kommer du att hitta en länk till tillgänglighetsinformationen här. 

Tjänsterna på Ugnsholmen på kartan

Tjänsterna på Ugnsholmen på kartan - Öppna kartan i större format(Länk leder till extern tjänst)
Ravintola Uunisaaren pihamaa.
Bild: 110th Street Productions

Restaurang Uunisaari betjänar i en historisk miljö! 

På Ugnsholmen har det förr funnits industri, bland annat en fernissafabrik och en oljefabrik. Som minne från dessa tider detta finns den tidigare fabriksbyggnaden, som nu rymmer restaurang. Restaurangens huvudbyggnad renoverades 1999 under museiverkets övervakning. De gamla väggarna av rödtegel skapar en varm och festlig atmosfär i restaurangen. 

Restaurang Uunisaari är en trivsam restaurang med A-rättigheter, ett café, en solig terrass och två beställningsbastur. Basturna är äkta finska bastur och deras Aito-ugnar värms upp med naturgas. Väggarna och bänkarna i basturummen är gjorda av finskt trä, asp och al. 

Restaurang Uunisaari(Länk leder till extern tjänst)

Bilder från Ugnsholmen

Rantanäkymä Uunisaaresta.
Bild: Helsingin kaupunki
Uunisaaresta Liuskaluotoon vievä aallonmurtaja.
Bild: Helsingin kaupunki
Uunisaaren siltaa asennetaan talveksi paikoilleen.
Bild: Helsingin kaupunki
Uunisaaren uimaranta.
Bild: Helsingin kaupunki