Stenuddens friluftsområde

Stenudden är ett natur- och rekreationsområde vars havsanda färgas av sommarstugor och en koloniträdgård. Stadsbornas sommaroas är enkel att nå med tunnelbanan. Stenudden har ett naturskyddsområde och en del av det omgivande vattenområdet är skyddat.
Nainen nojaa puuhun ja katselee merelle
Bild: Mira Lainiola

Vad kan du uppleva i Stenudden?

I Stenudden kan du röra dig längs sandvägar och smalare stigar. Många motionärer rör sig i naturskyddsområdet i Stenuddens gamla skog. Genom att stanna på stigarna skyddar du den värdefulla skogen från erosion.

Stenuddens naturstig (300 m)

Naturstigen i naturskyddsområdet Stenuddens gamla skog är också lämplig för motionärer med rörlighets- och funktionshinder.

Stenuddens naturstig, hinderfri

Picknickplatser

Stenudden är en bra picknickplats. Du kan stanna för att äta din matsäck till exempel vid havet eller under naturstigens regnskydd. Längst ut på Stenudden finns ett litet lusthus med skyddstak.

Matplatser och caféer

Bredvid den stora stranden i Stenudden finns ett litet café under sommarsäsongen.

Stenuddens badstrand, läge på kartan(Länk leder till extern tjänst)

Kokplatser under tak och eldstäder

Det finns inget offentligt eldplats i Stenudden.

WC 

I närheten av den stora stranden i Stenudden finns en offentlig toalett (torrtoalett) som är öppen under sommarsäsongen. 

 

Du kan besöka Stenudden en stund eller tillbringa en avkopplande dag med att observera naturen. 

Fågelplattform

Titta på fåglar från Stenuddens utsiktsplattform. Du kan också se fladdermöss i skymningen. Från Stenuddens hinderfria fågelplattform öppnas ett landskap mot Gammelstadsvikens fågelvatten. Fågelplattformen finns i slutet av Stenuddens hinderfria naturstig. 

Stenuddens fågelplattform, hinderfri

Paddlingsplats

Paddlingsplatsen som fungerar med självbetjäningsprincip hyr ut kajaker och SUP-brädor. Se avsnittet Regler och rekommendationer om restriktioner för att röra sig till havs i naturskyddsområden. I tider av smält vatten är det förbjudet enligt lag att röra sig på Vik-Gammelstadsvikens naturskyddsområde. Det skyddade området är markerat med bojar i vattenområdet.

Stenuddens paddlingsplats (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Badstränder

Det finns två badplatser i Stenudden. 

Stenuddens badstrand, läge på kartan(Länk leder till extern tjänst)

Fiske

Bekanta dig med fiskeområdena och mer detaljerade anvisningar. I naturskyddsområdet i Vik-Gammelstadsviken är fiske är helt förbjudet. 

Helsingfors fiskeområden och begränsningar(Länk leder till extern tjänst)

Bekanta dig med Stenudden

Kivinokka ry har sammanställt en informationssida för besökare i området, som berättar om aktiviteter och sevärdheter på Stenudden.

Visit Kivinokka (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Sommarstugeområden 

I Stenudden finns sommarstugeområden som uthyrts av Helsingfors stad. Föreningarna ansvarar för verksamheten kring sommarstugorna. Stenudden är ett rekreationsområde öppet för alla stadsbor. Vänligen respektera lugnet i stug- och gårdsområdena.  

Kivinokkalaiset ry (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Helsingin Ponnistus ry (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Koloniträdgård

I Stenudden finns ett koloniträdgårdsområde som har uthyrts av Helsingfors stad. Verksamheten där drivs av Herttoniemen Siirtolapuutarhayhdistys ry. Du kan röra dig fritt på området kl. 7–21. Stugorna och lotterna är hyresgästernas privata område.

Herttoniemen Siirtolapuutarhayhdistys ry (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Odlingslotter

Odlingslotter hyrs främst ut till stuginvånarna i Stenudden, men också till invånarna i närområdet.

Kivinokkalaiset ry (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Jättegrytor

I Stenudden finns minst två jättegrytor, som finns i naturskyddsområdet i skogen nordost om koloniträdgården.

Jättegrytor, plats(Länk leder till extern tjänst)

Stenudden är en skogbevuxen och mångsidig udde med höga naturvärden som gränsar till de norra och nordöstra delarna av ett internationellt betydande fågelskyddsområde, Vik-Gammelstadsviken. Majoriteten av Stenuddens gamla skog är ett naturskyddsområde och ett exceptionellt värdefullt tickområde. Den skyddade skogen kännetecknas av en imponerande, grovt granbestånd och förfallna träslag i Helsingfors. I vissa delar av skogen finns våta sänkor, såsom det mycket värdefulla mad-starrkärret, i vilket man ska undvika att gå på grund av områdets känslighet. 

Stenudden är också ett värdefullt fladdermusområde. Gamla träd, odlingslotter och mer öppna områden samt stugor erbjuder fångstområden, gömställen och häckningsplatser för fladdermöss. 

Naturskyddsområden

Det finns två naturskyddsområden i Stenuddens område: Stenuddens gamla skog och Vik-Gammelstadsviken. För att skydda naturen har användningen av områdena begränsats genom fridlysningsbestämmelser som är baserade på lagen. Läs mer om begränsningarna i avsnittet Regler och rekommendationer

Naturskyddsområden på kartan(Länk leder till extern tjänst)

Webbplatsen Citynature presenterar naturen i Gammelstadsviken

Läs mer om naturen och historian. På kartan hittar du platserna för Gamla stans vikens kartbaserade guidebrädor i Skepparvikskroken och längs friluftsleden i Hertonäs.

Gammelstadsvikens destinationssida(Länk leder till extern tjänst)

Gammelstadsvikens senaste fågelobservationer 

Se de senaste fågelobservationerna i Vik-Gammelstadsviken.

Uppdaterad observationssida (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Stenuddens artobservationer

Med hjälp av appen iNaturalist kan du enkelt spara artobservationer på din telefon. Du får hjälp med att identifiera arterna från artificiell intelligens och appens andra användare. Bekräftade observationer sparas i Finlands Artdatacenter och betjänar forskare, myndigheter och naturentusiaster. 

Stenuddens artobservationer (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Stenuddens artobservationer(Länk leder till extern tjänst)

Ulkoilijat kävelevät kuusikossa mustikan varpujen reunustamalla polulla
Bild: Mira Lainiola
Lahopuulla kasvava kääpä
Bild: Mira Lainiola

Regler och bestämmelser för naturskyddsområdena 

Det finns två naturskyddsområden i Stenuddens område: Stenuddens gamla skog och Vik-Gammelstadsviken. Naturskyddsområden, läge på kartan(Länk leder till extern tjänst)

Beakta följande regler i Stenuddens gamla skog och Vik-Gammelstadsviken 
  • Håll inte hundar, katter eller andra husdjur okopplade 
  • Tänd inte eld, grilla inte, tälta inte och slå inte läger  
  • Skada inte växter, svampar eller lavar 
  • Rör dig inte med motorfordon. Du kan använda ett elassisterat hjälpmedel på stigen Naturens sköte och Fårholmens spångar (gäller personer med funktionsnedsättning). 
  • Cykla inte på spångarna till Fårholmen.  
  • Stör inte vilda djur och förstör inte bon  
  • Du kan plocka matsvampar och bär 
Beakta dessutom på det skyddade vattenområdet 
  • Rör dig inte i öppet vatten och vassområden när marken är smält 
  • Rör dig inte i Bastuvikens område mellan 1.3–30.11, eller vid någon annan tidpunkt med motordrivna fordon 
  • Fiska inte – fiske är helt förbjudet i naturskyddsområdet i Vik-Gammelstadsviken. Begränsningen gäller även för Bastuviken på östra sidan av Stenudden. 
Se alla fridlysningsbestämmelser för naturskyddsområdena 

Allmänna regler

Följ allemansrätten och ordningsreglerna i alla friluftsområden och rör dig ansvarsfullt i naturen: 

Du kan röra dig hinderfritt på bomärksstigen på Stenuddens naturstig. Den 300 meter långa stigen leder till Stenuddens hinderfria fågelplattform. Det finns kontrollställen på Bomärksstigen med punktskrift och separat röstguidning som man kan lyssna på via webben. Stenuddens naturstig lämpar sig väl för personer med funktionsnedsättning. De omärkta stigarna i Stenuddens gamla skog är full av rötter och på vissa ställen svårframkomlig. 

I Stenudden kan du också röra dig längs de bredare sandvägarna från Skepparvikskroken till Stenuddens spets. Från Skepparvikskroken kan du köra bil till en liten parkeringsplats på norra sidan av Brändö gård. Det finns en bom på parkeringen, bakom vilken sandvägen fortsätter till startpunkten för naturstigen, där det finns en parkeringsplats för rörelsehindrade (2 platser). 

När informationen har kartlagts i tillgänglighetsappen kommer du att hitta en länk till tillgänglighetsinformationen för Stenuddens naturtjänster här. Stenuddens rutter är mestadels obelysta och saknar vinterunderhåll. 

Stenuddens naturstig, hinderfri

Stenuddens fågelplattform, hinderfri

Stenuddens tjänster på kartan

Stenudden har en hinderfri naturstig och fågelplattform, badstrand, sommarstugeområden, friluftsområde och odlingslotter. 

Stenuddens tjänster på kartan - Öppna kartan i större format(Länk leder till extern tjänst)

Ansvarsfull utflyktsverksamhet i naturskyddsområdet för Stenuddens gamla skog

Stanna på stigen – nötning syns i Stenuddens gamla skog

Helsingfors naturområden används av allt fler besökare och det lämnar spår i naturen. Slitage, olagliga lägereldar och nedskräpning är ett problem även i Helsingfors naturskyddsområden. Lyckligtvis är det lätt att skydda naturen med sina egna val. Hur är naturen i Stenudden? Vi besöker Stenuddens gamla skogsskyddsområden med experter. 

Bilder på platsen

Juurakkoinen polku meren äärellä, taustalla Kalasataman tornitalot
Bild: Mira Lainiola
Puita ja kesäkahvila hiekkarannan edustalla
Bild: Mira Lainiola
Lankkupolun varrella on koivu ja puusta kertova opastaulu
Bild: Kalle Meller
Rehevä palsta-alue jossa kasvaa kukkia
Bild: Mira Lainiola