Pirttibacka friluftsområde

Pirttimäki och Karjakaivo bildar en kontinuerlig helhet för friluftsvliv. Detta vildmarksområde, som formades av istiden, kännetecknas av stora höjdskillnader. Det lugna landskapet domineras av branta bergssluttningar och flyttblock, många sjöar och tjärnar med vackra stränder samt frodiga myrar och våtmarker. I området finns en nästan 1,8 hektar stor hassellund.
Henkilö istuu rannalla, toinen henkilö kahlaa vedesä.
Bild: Konsta Linkola

Friluftsområdets tjänster på kartan

Området har tiotals kilometer vandringsleder, matlagningsplatser, ett närmotionsområde, bollplaner, tjärnar som tillåter fiske och en huvudbyggnad med bland annat ett café och ett klubbrum.

Friluftsområdets tjänster på kartan. - Öppna kartan i större format(Länk leder till extern tjänst)

Beskrivning av friluftsområdet 

Helsingfors stad köpte 1946 skogsfastigheten Dahlbacka. Området döptes snabbt om till Pirttimäki på finska. Efter år av förvärv har området vuxit till sin nuvarande storlek på över 430 hektar. 

Det finns ett kafé i anslutning till huvudbyggnaden i friluftsområdet, som också sköter om områdets bastu- och klubbrumsbokningar. Klubbrummet lämpar sig även för möten och skolningar. Bokningar kan begäras antingen på telefon 045 123 7040 eller via e-post på pirttimaki@luukku.com (Länk öppnar standardprogram för e-post) 

Läs mer om Pirttibackas kafé Ukén här (på finska)(Länk leder till extern tjänst) 

Friluftsområdet har toaletter vid Sorlampi, Hynkänlampi och Sulalampi. Det finns också tre matlagningsplatser i området, och det är förbjudet att göra upp eld någon annanstans. Till kokskjulen levereras ved så länge marken är ofrusen.

I närheten av huvudbyggnaden finns en närmotionsplats, en lekplats och bollplaner som är lämpliga för badminton, volleyboll och fotboll. 

Det finns 20 km markerade friluftsleder i Pirttibacka, varav 16 km med beläggning av stenmjöl och 4 km med naturbotten. På vintern har friluftslederna skidspår för klassisk skidstil. Förbindelseleden Pirttimäki-Karjakaivo-Solvalla är cirka 7,5 km och Pirttimäki-Luk cirka 8 km lång. I området finns naturstigar 5 km och ett nätverk av fasta kontroller. 

Fiske är möjligt i Pikku-Sorlampi, Malmilampi, en del av Lajalampi och Hynkänlampi som ägs av Helsingfors stad. Områdena har spöbegränsningar.  Sulalampi är ett område med Espoon Perhokalastajats specialtillstånd. 

Karta över Pirttibackas friluftsområde (PDF, inte tillgänglig, på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Allmänna regler 

Följ allemansrätten och ordningsreglerna i alla friluftsområden och rör dig ansvarsfullt i naturen: 

Bilder på platsen

Ilmakuva Pirttimäen ulkoilualueesta.
Bild: Helsingin kaupunki
Ilmakuva Pirttimäen hiihtoladuista.
Bild: Sami Saastamoinen
Ilmakuva Pirttimäen ulkoilumajan alueesta.
Bild: Sami Saastamoinen
Kaksi henkilöä kulkemassa metsätiellä rinkat selässä.
Bild: Konsta Linkola