Fiskebestämmelser

Fiskebestämmelserna i Helsingfors vattenområden styr fisket i stadens vatten. Bestämmelserna beskriver vattenområdenas fiskebegränsningar, tillstånd och fiskeregler.

Fiskebestämmelser för Helsingfors vattenområden

Särskilda bestämmelser som gäller fiske i Helsingfors stads vattenområden 2023: 

1. Metning, pimpelfiske och fiske med strömmingshäckla är allmänna fiskerättigheter som inte kräver tillstånd då de utförs på det sätt som föreskrivs i lagen om fiske (med undantag för Gammelstadsforsens lugnvatten). NTM-centralen i Egentliga Finland/Fiskeritjänster, beslut nr 288/5710/2020). 

2. Vid trolling med Helsingfors spöfisketillstånd, Helsingfors-Esbos spöfisketillstånd och turistfisketillstånd är antalet spön inte begränsat. Vid fiske från stranden är det tillåtet att fiska med högst tre spön. 

Undantag: Spinnfiske är tillåtet 15.5–30.6 i Gammelstadsviken, Botbyviken och Bredviken med ett (1) spö, även vid fiske från stranden. 

Det finns separata fiskebestämmelser för Gammelstadsforsen och lugnvatten. 

3. Ljusterfiske är tillåtet 1.7–31.12 med ljusterfisketillstånd på havsområdet som ägs av staden. 

4. Ryckfiske, det vill säga fiske där fiskarna krokas från utsidan, är alltid förbjudet på alla vattenområden. 

5. Passiva fiskeredskap 

Högst fyra (4) tillstånd för nät, ett (1) tillstånd för långrev och hundra krokar, tio (10) tillstånd för krok och två (2) tillstånd för katsa beviljas per person. Tillstånden är personliga och får inte överlåtas till andra. Fångstredskapen ska märkas ut med märken enligt gällande föreskrifter (48 § i lagen om fiske, 7 § och 9 § i statsrådets förordning om fiske). Redskapsmärkena inklusive kontaktuppgifter ska fästas på fångstredskapets markeringsflagga. 

6. Garnfiske 

Minsta tillåtna maskstorlek är 100 mm (knutavstånd 50 mm). Bestämmelsen gäller inte nät för strömming, skarpsill och nors. För laxnät som läggs ut på ytan och i medeldjupet är minsta tillåtna maskstorlek 157 mm (knutavstånd 80 mm). Ett tillstånd för nät berättigar till användning av ett nät som är högst 30 meter långt. Näten får läggas ut i en länk (rad) på högst fyra (4) nät. 

7. Vanda å 

Spöfisketillstånden och turistfisketillstånden för Helsingfors och Helsingfors-Esbo berättigar till fiske i både Helsingfors och Esbos fisketillståndsområden och även på Vandasidan av Vanda å till den del som ån utgör en gränsälv mellan Vanda och Helsingfors. Metning och pimpelfiske är förbjudet i fors- och strömområden. 

I ån följs kvoten för två (2) laxfiskar per dygn. Öring, lax och sik är fridlysta 1.9–30.11 i bäcken och ån som rinner ut i havet. Öring och lax med intakt fettfena ska alltid släppas tillbaka 1.12–30.4. Fiske i fors- och strömområden är tillåtet endast med drag med krokar utan hullingar och varje fettfeneklippt lax och öring som fångas ska släppas tillbaka. Vadning är förbjudet 1.9–15.6. 

Obs! 18.6 är Långforsen reserverad för FM-uttagningstävlingen i flugfiske! 

Gammelstadsforsen fungerar som sitt eget område som kräver separat tillstånd. Fiske i Gammelstadsforsens lugnvatten kräver sitt eget tillstånd, antingen ett lugnvattentillstånd för Helsingforsbor eller ett turisttillstånd för utsocknes. 

8. Minimimått: gös 42 cm, harr 35 cm och lax 60 cm. Minimimått för fettfeneklippt öring är 50 cm. Öring med intakt fettfena är helt fridlyst i både å- och havsområdet. Minimimått för fettfeneklippt öring från Gammelstadsforsens lugnvatten och fors är 60 cm. 

9. Fiske som stör fartygs- och båttrafik på farleder, småbåtsleder och ankarplatser är förbjudet. 

10. Fiskebegränsningsområdena har markerats på kartan över stadens fiskevatten. 

Fiskeleden i Vanda å, området mellan Sörnäs strandväg, Hanaholmen, Havshagen, Sumparn och Tjärholmen samt Broholmssundet, Tölöviken, norra sidan av Nordsjö bro, Lilla Hoplaxviken och Stora Hoplaxviken: Fiske med passiva fiskeredskap (ryssja, katsa, nät, långrev och krokar) är förbjudet året runt. 

Gammelstadsviken, Silversundet, Kajsaniemiviken, Djurgårdsviken, Sumparsundet och Norra hamnen: Fiske med passiva fiskeredskap är förbjudet 1.4–1.1 fram till kl. 12. 

Kronobergsfjärden (inklusive Hålvik och Håkansviken. Gränserna är Ugnsholmssundet och Ugnsmun i väster, Långörssundet och Gustavssvärd i söder och Hundholmen och Kalvholmen i öster) och Turholmsfjärden: Fiske med passiva fiskeredskap är förbjudet 1.5–30.9 fram till kl. 12.00. 

Botbyviken: Fiske med passiva fiskeredskap är förbjudet 1.4–1.1 fram till kl. 12.00. På norra sidan av Nordsjö bro är fiske med passiva fiskeredskap förbjudet året runt. 

Bredviken: Fiske med passiva fiskeredskap är förbjudet 1.4–1.1 fram till kl. 12. 

11. Vattenområdena i Fagerö, Skogsholmen, Granö och Estlotan i Sibbo, Bredviken i Esbo och Källvik i Kyrkslätt, Älgsjölandet i Ingå, Bengtsår i Hangö och Vanda å: Endast metning, pimpelfiske och spinnfiske är tillåtna. I dessa områden gäller samma spöfisketillstånd som i andra vattenområden. 

Det finns begränsningar vad gäller att röra sig, gå i land och fiska i naturskyddsområden. 

Att fiska och gå i land är i regel förbjudet i fågelskyddsområden 1.4–15.8. Detaljerad information om varje skyddsområde finns i Helsingfors stads naturdatasystem

Bredviken: Det är förbjudet att fiska och röra sig i naturskyddsområdet i västra delen av Bredviken. 

Vik–Gammelstadsviken: Allt fiske är förbjudet. Att röra sig i området är förbjudet när det är öppet vatten, med undantag för de markerade rutterna. Bastuvikens område: att röra sig i området är förbjudet 1.3–30.11. Att fiska och att röra sig med båt, motoriserade anordningar och fordon är förbjudet året runt. 

Grotens fors: Fiske från stranden är tillåtet vid de märkta platserna. Metning och pimpelfiske är förbjudna vid den egentliga forsen. Att röra sig på markområdet är tillåtet endast på de markerade rutterna (informationstavla i området). 

Långforsen: Fiske är förbjudet i Långforsens naturskyddsområde som ägs av Helsingfors. Att röra sig i området är tillåtet endast längs märkta stigar. 

Notgrundet och Låghara: Det är förbjudet att gå i land och befinna sig mindre än 25 meter från öarna 1.4–15.8. Fiske i detta område är helt förbjudet, med undantag för fiske från klippstränder, som är tillåtet 16.8–31.3. 

Tirklacken: Att gå i land är förbjudet året runt. 

Råkobben, Kråkören, kobbarna söder om Fölisö, Hundhällen, Halvvägsholmen, Borgmästarhästen, Vikaren, Sälkuten, Bergvikshällarna, Prinsessan, Rönnskärskobben, Mellangrunden, Lakoren, Brudhällen, Borgmästargrunden och Högholmskobben: Det är förbjudet att fiska, gå i land och befinna sig mindre än 25 meter från öarna 1.4–15.8. Ett undantag är vattenområdet nordost om Sälkuten (på Valens sida), som är fridlyst ut till ett avstånd på tio meter, och Bergvikshällarna där vattenområdet på fastlandssidan av de två kobbarna närmast fastlandet inte har fridlysts. 

Lilla Bastöns strandäng och vattenområde: Det är förbjudet att fiska och röra sig i vattenområdet 1.4–15.8. Det är förbjudet att röra sig på markområdet utanför de markerade rutterna. 

Stora Räntans södra udde och Gamla Räntan: Det är förbjudet att fiska, gå i land och befinna sig mindre än sju meter från öarnas östra och nordöstra sida och mindre än 25 meter från annanstans 1.4–15.8. 

Stenholmens kobbar: Det är förbjudet att gå i land, fiska och befinna sig mindre än 25 meter från öarna 15.4–31.7. 

Rataudden: Fiske är förbjudet på andra än utsedda platser. Att röra sig utanför stigarna är förbjudet 1.4–1.8. 

Klobbgrundet, Bergholmskobben och Berggrundet: Det är förbjudet att fiska och gå i land på kobbarna 1.4–31.7. 

Östersundoms fågelvatten: Att fiska och röra sig med motorfordon och -båt är förbjudet. Det är förbjudet 1.4–31.7 att röra sig utanför rutterna som markerats i terrängen och som anges i skötsel- och nyttjandeplanen. 

Östra delen av Porvarinlahti: Fiske är förbjudet. Det är förbjudet att röra sig med motorfordon 1.4–15.8 för att trygga fåglarnas häckningsfrid. 

Topeliusviken: Det är förbjudet att fiska och röra sig med motorfordon. 

Kallvikens grund: På sydvästra sidan av Kallviksudden gäller rörelserestriktioner 15.3–30.4 och 15.8–30.9. Att röra sig med motorbåt är förbjudet året runt. Fiskebåtar får inte ankras i områden där ankring är förbjuden.  

Fisketillstånd för forsområdet 2023  

Fiske i forsområdet kräver Gammelstadsforsens forstillstånd. Information om tillstånd finns på sidan Fisketillstånd och priser, där du också kan köpa tillstånd. 

Flugfiske (udda dagar) 

Det största tillåtna krokgapet mätt från stommen till krokens ända är 8 mm. 

  • Fiske är tillåtet endast med redskap för flugfiske. 

  • Högst tre enkelkrokar eller en dubbel-/trekrok tillåts. 

  • 1.12–30.4 är det obligatoriskt att använda krokar utan hullingar. 

  • Det största tillåtna krokgapet mätt från stommen till krokens ända är 8 mm. 

  • Vadningsförbud under höstfredningen, 1.9.2022–15.6.2023. 

  • Fiskarna ska hålla ett säkerhetsavstånd på minst tre meter. 

  •  Från och med den 1 oktober är den tillåtna krokstorleken vid sikfiske 6 mm mätt från krokens ända till stommen. 

Spinnfiske (jämna dagar)

  • Fiske är tillåtet endast med redskap för spinnfiske. 

  • En trekrok eller tre (3) enkelkrokar tillåts. 

  • Den största tillåtna krokstorleken mätt från stommen till krokens ända är 8 mm. 

  • 1.12–30.4 är det obligatoriskt att använda krokar utan hullingar. 

  • Vadningsförbud 1.9.2022–15.6.2023. 

  • Fiskarna ska hålla ett säkerhetsavstånd på minst tre meter. 

  • Från och med den 1 oktober är den tillåtna krokstorleken vid sikfiske 6 mm mätt från krokens ända till stommen. 

Gemensamma regler för båda fiskesätt i forsområdet 

  • Det är förbjudet att fiska från broar eller båtar. 

  • Tillståndet berättigar till användning av ett spö åt gången. 

  • Revar och skräp ska ovillkorligen slängas i soptunnan. 

  • Fiskarnas minimimått: lax 60 cm, öring 60 cm och gös 42 cm (maximimått 70 cm). 

  • Fångstkvoter: sik, lax, öring, regnbågslax, asp, gädda och gös: totalt tre fiskar per fisketur, varav en får vara fettfeneklippt öring eller lax eller asp. 

  • Vraklaxar (laxar/öringar som vandrar ned mot havet efter leken, både fettfeneklippta och med intakt fettfena) ska släppas tillbaka 1.12–30.4. 

  • Lax, öring och sik är fridlysta 1.9–30.11. Då gäller det ett totalt fiskeförbud i den övre forsen. Under sikfisket finns inga särskilda dagar för flugfiske eller spinnfiske. 

  • I forsen gäller vadningsförbud 1.9–15.6, under övriga tider rekommenderas det att man undviker vadning. 

  • Man får förfoga över en fiskeplats i 15 minuter, rörelseriktning nedströms. 

  • Metning och pimpelfiske är förbjudna i forsen! 

  • Ryckfiske, det vill säga fiske där fiskarna krokas från utsidan, är förbjudet! 

  • Fiskar som krokats från utsidan ska släppas tillbaka omedelbart oavsett fiskens kondition! 

  • Forsområdets och fredningsområdets gränser anges med skyltar i terrängen. 

  • Vi rekommenderar användning av skyddsglasögon. 

 

Koskipaikka ja muutamia kalastajia.
Bild: Konsa Linkola

Du behöver ett lugnvattentillstånd för spinnfiske 

  • Lugnvattentillståndet är Helsingforsbornas spöfisketillstånd för Gammelstadsforsens lugnvatten.  Lugnvattentillståndet berättigar till fiske med endast ett spö med ett drag/en krok. 

  • Alla vuxna behöver lugnvattentillstånd, även äldre fiskare. Endast personer under 18 år får fiska utan tillståndet.  

  • Utöver lugnvattentillståndet behöver 18–64-åringar också statens fiskevårdsavgift när de fiskar i lugnvatten. 

Se anvisningar och köp tillstånd på sidan Fisketillstånd och priser

Att meta i lugnvatten 

  • Metning med spö utan rulle och metanordning (rev, flöte, vikter och underst en krok) är avgiftsfritt för både vuxna och barn. 

  • Du får inte både meta och spinnfiska samtidigt i lugnvatten.  

Var och när du kan fiska 

  • Fiske i lugnvatten är förbjudet på natten kl. 00.00–06.00. 

  • Lugnvattnets gränser har markerats med skyltar på stranden. 

  • Fiske är förbjudet i fredningsområdet nedanför dammen. Fredningsområdets gränser har markerats med gula skyltar på strandterrasserna. 

  • Fiske från bro, båt och flytring är förbjudet. 

  • Vid fiske ska du hålla ett säkerhetsavstånd på minst tre meter till nästa fiskare. 

  • Det är förbjudet att använda agnnät i lugnvatten. 

Mer detaljerade regler för spinnfiske 

  • Draget kan vara en spinnare, sked, wobbler, fluga eller jigg eller ett bete + krok om du använder ett spö med rulle. Det största tillåtna krokgapet är 10 mm mätt från stommen till krokens ända, vid jiggfiske 15 mm. Vid spinnfiske är extra krokar och extra tafsar förbjudna. 

  • Det är förbjudet att spinnfiska utan drag. Bara vikter, muttrar och krokar samt lurviga trekrokar är inte drag, utan redskap som används för ryckfiske. 

  • Ryckfiske, det vill säga fiske där fiskarna krokas från utsidan, är förbjudet. Fisken ska vara fast från munnen (inte huvudområdet, gälarna, sidan eller stjärten, endast munnen). Fiskar som krokats från utsidan ska släppas tillbaka omedelbart oavsett fiskens kondition. 

Fiskekvoter, fiskarnas mått och fiskar som ska släppas tillbaka 

Fisken som fångas ska omedelbart bedövas och avlivas! 

  • Kvoten för sik som fiskats med håv är 3 st./dygn, regnbågslaxkvoten är 1 st./dygn och göskvoten är 3 st./dygn. 

  • Kvoten för nors som fiskats med håv är 5 liter/fiskare/dygn. Att fiska nors med håv är tillåtet endast under lektiden. Lektiden varar i cirka 1–2 veckor. Det exakta datumet då lektiden startar är inte känt i förväg. Övriga arter ska släppas tillbaka. 

  • Kvoten för lax, öring, gädda och asp är 1 fisk/dygn. Vraklaxar (lax/öring som vandrar ned mot havet efter leken) ska alltid släppas tillbaka. 

  • Öring och lax som fångats när man fiskat sik (1.9–31.12) och nors med håv vid lektiden på våren eller som fångats genom metning ska släppas tillbaka omedelbart. 

  • Fettfeneklippt lax och öring med mått behöver inte släppas tillbaka (med undantag för vraklaxar). Öringar med intakt fettfena ska släppas tillbaka. En öring med intakt fettfena kostar dig 3 260 euro! 

  • Fiskarnas minimimått: lax 60 cm, öring 60 cm, gös 42 cm 

  • Gösar som är längre än 70 cm och gäddor som är längre än 80 cm ska släppas tillbaka oberoende av om de lever eller är döda. 

Karta över Helsingfors fiskevatten

De blå områdena på kartan är Helsingfors fiskevatten. Du kan se tillståndsuppgifter och fiskebegränsningar genom att klicka på det önskade vattenområdet. 

Karta över Helsingfors fiskevatten. - Öppna kartan i större format(Länk leder till extern tjänst)