Telttailu

Telttailu on mukava ja kiireetön tapa viettää aikaa luonnossa. Luonnossa voi yöpyä teltan lisäksi vaikkapa riippumatossa. Lue tältä sivulta, mitä sinun on hyvä ottaa huomioon, kun suunnittelet lähteväsi telttailemaan. Katso myös Retkeilyn palvelut -sivu, jolta löydät leirintäalueet ja telttailupaikat.
Tentsile-telttailua Vallisaaressa. Kuva: Jussi Hellsten
Tentsile-telttailua Vallisaaressa. Kuva: Jussi Hellsten

Telttailu ja jokaisenoikeudet 

Lyhytaikainen telttailu tai muu luonnossa yöpyminen on yksi jokaisenoikeuksista. Kun yövyt kaupunkien lähiluontoalueilla, kunnioita luontoa ja ota huomioon myös muut retkeilijät. Maanomistajille tai luonnolle ei saa aiheuttaa haittaa. Jos esimerkiksi yövyt riippumatossa, suojaa puiden rungot niin kutsutulla puunhalaajalla.

Jokaisenoikeudet eivät kuitenkaan anna oikeutta telttailla esimerkiksi luonnonsuojelualueilla tai uimarannoilla. Myös muissa luontokohteissa telttailua voidaan ohjata siten, ettei se kuluttaisi luontoa tai häiritsisi muita ulkoilijoita. 

Lue lisää jokaisenoikeuksista(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Usein kysyttyä telttailusta

Ulkoilualueilla saa telttailla jokaisenoikeudella lyhytaikaisesti siten, ettei aiheuta häiriötä luonnolle ja muille retkeilijöille. Laavujen ja tulipaikkojen välittömässä läheisyydessä ei saa telttailla. Tällä pyritään varmistamaan, että kaikki halukkaat mahtuvat hyödyntämään taukopaikkoja.  Muista ulkoilualueilla telttaillessasi, ettei siellä ole yöpymistä tukevia palveluita. On tärkeää, että huolehdit siitä, ettei yöpymisestä jää roskia tai muita jälkiä luontoon. Huomioithan, ettei avotulenteko ole jokaisenoikeus.

Kaunissaari ja Pihlajasaari ovat Helsingin kaupungin ulkoilusaaria, joissa telttailu on maksullista. Ne ovat myös virallisia leirintäalueita, joissa telttailua ohjataan alueille, jotka tarjoavat telttailijoille erilaisia palveluita kuten huusseja, jäteastioita ja polttopuita. Näillä saarilla telttailulle on varattu oma alue. Sesongin ulkopuolella, yleensä 15.9.- 1.5., näiden saarten palvelut jäävät talvitauolle ja telttailu on maksutonta.

Lyhytaikainen telttailu on sallittua, mutta se ei saa aiheuttaa häiriötä muille retkeilijöille, saarissa mökkeileville tai luonnolle. Huomioithan, että tulenteko on sallittua vain tarkoitusta varten rakennetuissa keittokatoksissa, jolloin polttopuut tulee tuoda itse mukana. Kokkaaminen omalla retkikeittimellä on usein helpoin ratkaisu. Ellei jätteenkeruuta ole järjestetty, roskat tulee viedä mukana mantereelle. 

Koiria tai muita lemmikkejä ei saa päästää irrallaan luontoon ja lintujen pesimisrauhaa tulee kunnioittaa, kuten myös mahdollisten mökkien tai huviloiden pihapiirien rauhaa. Helsingin kaupungin saarilla ja virkistysalueilla liikut aina omalla vastuullasi. Asianmukaiset varusteet, huolellisuus ja terve järki ovat parhaita seuralaisia meriretkellä.

Polttopuiden toimitus saaristoon on erittäin kallista. Lisäksi polttopuita varastetaan ja näin ollen niiden riittävyyttä ei voitaisi taata, koska juuri täydennetty puuvarasto voi olla tyhjä jo seuraavana päivänä. Pihlajasaaressa, Kaunissaaressa ja Pikku Leikosaaressa on polttopuita, joiden kulutusta pitää silmällä saaren huollosta vastaava henkilö.  

Yleisen tulkinnan mukaan kyse on yhden tai kahden yön telttailusta.