Kallvik friluftsområde

Kallviksudden är en vacker ås som sträcker sig ut i havet från Nordsjö. Stränderna på den tallbevuxna halvön har vidsträckta fina sandstränder. Åsen fortsätter i havet under vattnet. Hela udden hör till det nationella åsskyddsprogrammet.
Nainen istuu kalliolla ja kiikaroi merelle
Bild: Teemu Saloriutta

Vad kan du uppleva i Kallvik?

Till Kallviksudden går du genom det vackra Kallviksåsens skyddsområde. Genom att följa promenadstigen längs Kallviksudden når du kiosken vid Kallviksuddens strand, som har cykelställ med ramlåsningsfunktion. Drottningstigen leder hela vägen till spetsen av halvön, Drottningen. Observera att enligt rörelserestriktionerna för naturskyddsområden ska man hålla sig på de utsedda rutterna i skyddsområden. 

Kallviksåsens stigar

Du kan ta dig runt Kallviksåsens naturskyddsområde på stigarna. Rutterna är avgränsade med staket och rep för att förhindra slitage i området utanför stigarna och för att spara på naturen. Det finns inget vinterunderhåll på rutten.

Kallviksuddens naturstig (1,5 km) 

I Kallviksudden finns en naturstig som startar nära strandkiosken. Naturstigen gör en 1,5 kilometer lång runda. Längs naturstigen finns informationstavlor som berättar om åsområdets natur. Stigen går genom Kallviks skyddade strandäng. Du får endast röra dig längs markerade stigar i den skyddade strandängen för att undvika slitage på växtligheten i den känsliga naturen. 

Rör dig mot udden hellre längs Drottningstigens lilla sandväg mellan strandängarna när de är fuktiga. Du får inte cykla i Strandängens naturskyddsområde – du kan cykla längs Drottningstigen till halvöns spets. Det finns inget vinterunderhåll på rutten.

Kallviksuddens naturstig på kartan(Länk leder till extern tjänst)

 

 

Lapset tutkivat luontopolun opastaulua, jossa on lintujen kuvia.
Bild: Mira Lainiola

Picknickplatser

Kallviksudden är ett bra ställe för utflykt med matsäck. På klipporna och stränderna finns vackra havsutsikter för pauser. Det finns flera bordsgrupper i tallområdet bredvid Kallviksuddens badstrand. Också på uddens spets, Drottningen, finns några bord mellan klipporna. 

Matplatser och caféer

Sommarkaféet på Kallviksuddens badstrand 

På Kallviksudden finns ett sommarcafé som betjänar i kioskbyggnaden vid stranden. Kiosken är öppen i bra väder. Information om regelbundna öppettider finns inte tillgängligt.  

Restaurang Maininki 

Maininki ligger intill stranden i Kallviks armhåla.  

Restaurang Maininki (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Cafe Monami Beach House

Caféet ligger i anslutning till paddlingscentret i Nordsjö och serverar även lunch. 

Cafe Monami Beach House (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Café Villa Ullas

Café Villas Ullas, som sysselsätter unga arbetsprövare, ligger i en röd stuga i basen av Kallviksudden. Caféets öppettider uppdateras på Facebook.  

Café Villa Ullas (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Matlagningsplatser och eldstäder 

Det finns flera eldstäder och bordsgrupper i området mellan Kallviksuddens strand och strandkiosken. Separata punkter är reserverade för dem som har egna grillar. Användare måste ta med eget trä eller kol. Samla inte material från naturen.  

Att göra upp eld och använda grillar utanför det angivna området är förbjudet.  

Att göra upp all slags eld är förbjudet under varning för gräs- och skogsbrand. Kontrollera varningarna före utflykten på Meteorologiska institutets webbplats. 

Varningar(Länk leder till extern tjänst)

WC 

De allmänna toaletterna på Kallviksuddens strand används under badsäsongen. I samband med Stora Kallviks badstrand finns en utomhustoalett under badsäsongen. Det finns en toalett i samband med caféerna och restaurangen. 

Grillaukseen osoitettu paikka on merkitty kyltillä
Bild: Mira Lainiola

Paddlingscentret i Nordsjö

Hyr en kanot eller roddbåt från Natura Viva paddlingscentret och utforska den östra skärgården från havet.

Kontrollera naturskyddsområdenas läge på kartan.(Länk leder till extern tjänst)

Fågelskådning

Kallviksudden är en bra plats för fågelskådning, särskilt under vår- och höstflyttningen.  Ta kikare med dig på utflykten och titta på grundet och skären. 

Badstränder 

Det finns två badplatser i Kallvik. Båda stränderna har utrustning för utomhusträning och en lekplats för barn.

Stora Kallviks badstrand

Kallviksuddens badstrand

 

Lapsi kiikaroi hiekkarannalla merelle
Bild: Mira Lainiola

Drottningens villor

I spetsen av Kallviksudden finns ett antal tomma villabyggnader. Den röda Villa Kuhlefelt, som delvis byggdes på 1800-talet, ligger vid spetsen av halvön på en paradplats intill havet. Du kan promenera mellan villorna medan du utforskar områdets natur.  

Sannan sauna och vinterbad

Nordsjö Samfundet upprätthåller vinterbad i Sannan sauna, som ligger intill Stora Kallviks badstrand. Bastun är inte tillgänglig under vinterbadssäsongen.

Vinterbad på Stora Kallviks badstrand (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

 

Kallviksåsen och det grunda stället kring den bildar en unik naturhelhet. År 2019 inrättades Helsingfors första naturskyddsområde under vatten i området. Dess syfte är att skydda undervattensmiljön och organismsamhället i anslutning till åsformationen. Skyddsområdets areal är cirka 228 hektar.  

Tack vare den sandiga bottnen påträffas bandtång och sträfs, som är sällsynta i Helsingfors. På våren och hösten samlas ett stort antal flyttande vattenfåglar i det grunda vattnet. Strandängen erbjuder en livsmiljö för krävande växtarter. För att förhindra att vegetationen slits och säkerställa fåglarnas matro har det införts rörelserestriktioner i området, av vilka några är aktiva året runt och några är i kraft under en del av året.  

Det finns flera naturskyddsområden i Kallvik. För att skydda naturen har användningen av områdena begränsats genom fridlysningsbestämmelser som är baserade på lagen.  

Se regler och rekommendationer för området
 

Kallviks naturskyddsområden på kartan(Länk leder till extern tjänst)

Webbplatsen Citynature presenterar naturen på Kallviksudden

Läs mer om naturen och historian.

Destinationssida för Kallvik(Länk leder till extern tjänst)

Artobservationer på Kallviksudden

Med hjälp av appen iNaturalist kan du enkelt spara artobservationer på din telefon. Du får hjälp med att identifiera arterna från artificiell intelligens och appens andra användare. Bekräftade observationer sparas i Finlands Artdatacenter och betjänar forskare, myndigheter och naturentusiaster.

Kallvik och Kallviksuddens artobservationer(Länk leder till extern tjänst)

Artobservationer i Kallvik(Länk leder till extern tjänst)

Aurinko siivilöityy mäntyjen välistä harjualueella.
Bild: Teemu Saloiriutta

Regler och bestämmelser för naturskyddsområdena 

Det finns flera naturskyddsområden i Kallvik. Kallviks naturskyddsområden, läge på kartan(Länk leder till extern tjänst)

Följ följande regler i naturskyddsområdena Kallviksudden och Kallviks strandäng

  • Stanna på stigen i Kallviksudden – det är förbjudet att röra sig utanför de markerade stigarna och att cykla i terrängen 
  • Cykla inte alls i Kallvikens strandängar (använd Drottningstigen) 
  • Håll inte hundar, katter eller andra husdjur okopplade 
  • Tänd inte eld, grilla inte, tälta inte och slå inte läger  
  • Skada inte växter, svampar eller lavar 
  • Stör inte vilda djur och förstör inte bon  
  • Rör dig inte med motorfordon 
  • Skräpa inte ner

Följ dessutom följande regler i naturskyddsområdet Kallvikens grund

  • Rör dig inte alls i de södra och sydvästra delarna av grundet mellan 15.3–30.4 och 15.8–30.9. Paddlare har anvisats en separat tillåten rutt under dessa tider i avsnittet mellan Abborrholmen och Aspholmen. (Se rörelserestriktionsområden på kartan i skyddsbeslutet för strandängarna i Kallvik) 
  • Kör inte motorbåt längs syd- och sydvästkusten utanför Kallviks strandäng. Förbudsgränsen utgörs av Abborrholmen, Aspholmen, Prinsessan och Drottningen. 
  • Kör inte vattenskoter utanför båtlederna.
  • Ankra inte båtar eller fiskeredskap på den syd-sydvästra eller nordöstra sidan av Kallvikens strandäng, på den norra eller sydvästra stranden av Sandholmen eller på den södra stranden av Stora Lekholmen.  
  • Fiske är tillåtet utanför restriktionsområdet för ankarplatser i enlighet med fisketillstånden. 
Se alla fridlysningsbestämmelser för naturskyddsområdena 

Allmänna regler

Följ allemansrätten och ordningsreglerna i alla friluftsområden och rör dig ansvarsfullt i naturen: 

Kallviksåsens stigar har markbotten och slingrar sig. Det finns också trappor längs stigarna. För att förhindra slitage styrs passagen med staket.  

Kallviksuddens badstrand är en sandstrand. Markbottnen på grillplatserna framför stranden är hårdare. Bredvid strandens underhållsbyggnad kan du röra dig längs den breda sandbaserade Drottningstigen till uddens spets. På spetsen av udden blir vägen runt halvön till en mer ojämn stig.  

Genom Kallvikens skyddade strandängar får du endast röra dig längs stigar. För att förhindra ökad slitage, gå längs Drottningstigen när strandängens stig är fuktig och lerig. 

Tillgänglighetsinformationen för Kallviks naturtjänster är fortfarande bristfälliga. När informationen har kartlagts kommer du att hitta en länk till tillgänglighetsinformationen här. Rutterna som går i skogen har inte belysning eller vinterunderhåll.

Friluftsområdets tjänster på kartan

Friluftsområdets tjänster på kartan - Öppna kartan i större format(Länk leder till extern tjänst)
Kalliorantojen merimaisemaa
Bild: Mira Lainiola
Lapset tutkivat luontopolun opastaulua, jossa on lintujen kuvia.
Bild: Mira Lainiola
Polku on reunustettu köydellä ja puuaidalla
Bild: Mira Lainiola
Joutsenet lipuvat tyynellä merellä syysruskaisten lehtien takana.
Bild: Teemu Saloriutta