Uimaveden laatu ja sinilevät

Kaupungin ympäristöpalvelut valvoo Helsingin 26 yleisen uimarannan hygieniaa ja veden laatua uimakauden aikana 15.6.–31.8. Tarkista uintirajoitukset ja uimavesien tutkimustulokset tältä sivulta. Ajantasaisen sinilevätilanteen löydät Ulkoliikunta.fi-kartalta.

Tällä sivulla

Sinilevätilanne ja uimaveden laatu

Jokaisella uimarannalla on ilmoitustaulu, josta löydät viimeisimmän vedenlaadun tutkimustuloksen ja mahdolliset varoitukset. Uimarantojen sinilevätilanteen näet kesäisin Ulkoliikunta.fi-kartalta.

Katso sinilevätilanne Ulkoliikunta.fi-kartalta (kesäkaudella)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Katso kesän 2023 tutkimustulokset uimaveden laadusta (pdf)

Kesän 2024 näytteenottosuunnitelma (pdf), josta näet milloin vesinäytteitä otettiin miltäkin rannalta.

Miksi rannoilla on uintirajoituksia?

Mikäli kesän aikana on uinninrajoituksia, ne näkyvät tässä.

Miten toimit, jos vedessä on sinilevää

Rannoilla on lähes joka kesä sinilevää, joka voi olla myrkyllistä. Sinilevien määrä kasvaa yleensä heinäkuussa veden lämmetessä ja sinilevätilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti.

Sinilevän tunnistaa veden vihertävästä väristä ja rannassa näkyvistä vihreistä leväraidoista. Pieni määrä sinilevää näkyy vedessä pieninä tikkuina ja hippuina.

Toimi näin, kun vedessä on sinilevää:

  • Vältä uimista.
  • Älä päästä pieniä lapsia tai lemmikkejä veteen. Varmista, etteivät lapset tai lemmikit juo sinileväistä vettä. (Kaupunki ei valvo koirien uimarantojen vedenlaatua)
  • Älä käytä sinileväistä vettä pesuvetenä tai saunan löylyvetenä.
  • Jos uit tai kahlaat sinileväpitoisessa vedessä, huuhtele heti tämän jälkeen iho puhtaalla vedellä.

Hygienia uimarannalla

Uimarannalla voi sairastua, jos vatsatautioireinen henkilö levittää esimerkiksi norovirusta. Älä mene uimarannalle, jos sinulla on vatsatauti- tai flunssaoireita.

Hyvä hygienia on tärkeää myös uimarannalla. Pese tai desinfioi kädet WC-käynnin jälkeen. Lapsen vaippaa ei saa vaihtaa tai takapuolta pestä uimavedessä.

Älä ui, jos sinulla on haavoja tai ihon pinta on muuten rikki. Bakteerit pääsevät rikkinäisen ihon kautta uimarin elimistöön ja voivat aiheuttaa infektion. Uimaveteen menemistä ei suositella henkilölle, jolla on ihoinfektio, koska bakteerit voivat levitä uimavedessä.

Tee haittailmoitus uimavedestä

Jos epäilet, että uimavesi on aiheuttanut sairastumisen tai haitan, voit tehdä ilmoituksen Ilppa-palvelussa.

Ilpan kautta tulleita ilmoituksia ei käsitellä päivittäin. Jos kyse on akuutista hätätilanteesta, kerro siitä uimavalvojalle tai soita hätänumeroon 112.

Tee haittailmoitus uimavedestä Ilppa-palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Huomioithan, että levähavaintoja ei ole tarkoitus ilmoittaa Ilpan kautta. Levähavainnot voit ilmoittaa vesi.fi-karttapalvelussa.

Ilmoita levähavainto Vesi.fi-karttapalvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/uimavesi.