Uimaveden laatu ja sinilevät

Kaupungin ympäristöpalvelut valvoo Helsingin 26 yleisen uimarannan hygieniaa ja veden laatua uimakauden aikana 15.6.–31.8. Tarkista uintirajoitukset ja uimavesien tutkimustulokset tältä sivulta. Ajantasaisen sinilevätilanteen löydät Ulkoliikunta.fi-kartalta.

Tällä sivulla

Sinilevätilanne ja uimaveden laatu

Jokaisella uimarannalla on ilmoitustaulu, josta löydät viimeisimmän vedenlaadun tutkimustuloksen ja mahdolliset varoitukset. Uimarantojen sinilevätilanteen näet kesäisin Ulkoliikunta.fi-kartalta.

Katso sinilevätilanne Ulkoliikunta.fi-kartalta (kesäkaudella)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Katso kesän 2024 tutkimustulokset uimaveden laadusta (pdf)

Kesän 2024 näytteenottosuunnitelma (pdf), josta näet milloin vesinäytteitä otetaan miltäkin rannalta.

Miksi joillakin rannoilla on uintirajoituksia?

Vantaanjoen varren uimarannoilla suositellaan välttämään uimista runsaiden sateiden yhteydessä

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut suosittelee välttämään uimista runsaiden sateiden aikaan Pikkukosken, Pakilan ja Tapaninvainion uimarannoilla. Vedenlaadun on todettu heikentyvän näillä Vantaanjoen varren uimarannoilla tilapäisesti runsaiden sateiden aikaan pintavalumien ja hulevesien vaikutuksesta. Vantaanjoen koko valuma-alueen sateet vaikuttavat joen varren uimarantojen vedenlaatuun. Uintirajoituksilla halutaan suojella uimareita mahdollisilta terveyshaitoilta.

Marjaniemen uimarannan vedenlaatu on parantunut

Marjaniemen uimarannalla on ollut aiempina vuosina huonosta vedenlaadusta johtuvia uintirajoituksia, mutta uimakaudella 2023 tehdyn seurannan mukaan vedenlaatu on parantunut, eikä uintirajoituksia ole tällä hetkellä voimassa.

Vedenlaadun parantamiseksi tehtiin selvityksiä ja korjaustoimenpiteitä useiden tahojen kanssa: Läheisen Mustapuron varrelta Kehä I:n itäpuolella löytyi kiinteistön hulevesi- ja jätevesiputkistojen ristiliitos, joka korjattiin. Lisäksi puronvarrella kulkeva viemärilinja saneerattiin.

Toimenpiteet ovat vähentäneet uimarannan veden saastumisriskiä niin, että veden laatua luokiteltaessa ei huomioida aiempien vuosien tuloksia, vaan luokituksen määrittäminen aloitetaan alusta uimakauden 2024 tiedoilla.

Marjaniemen uimarannallakin rankkasateet saattavat heikentää uimaveden laatua tilapäisesti. Lisätietoa Marjaniemen uimarannan veden ladun riskeistä löytyy Marjaniemen uimarannan profiilista (pdf).

Kunnan terveydensuojeluviranomainen arvioi ja luokittelee kunkin uimarannan uimaveden laadun valvontatutkimustulosten perusteella uimakauden päätyttyä. Luokittelu tehdään vain yleisille uimarannoille, eli nk. EU-rannoille, joilla uimarannan käyttäjiä arvioidaan uimakauden aikana olevan vähintään 100 uimaria päivässä. Pienille yleisille uimarannoille luokitusta ei tehdä. Esimerkiksi Vantaanjoen varren uimarannoista ainoastaan Pikkukoski on nk. EU-ranta, ja se on luokiteltu huonoksi. 

Miten toimit, jos vedessä on sinilevää

Rannoilla on lähes joka kesä sinilevää, joka voi olla myrkyllistä. Sinilevien määrä kasvaa yleensä heinäkuussa veden lämmetessä ja sinilevätilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti.

Sinilevän tunnistaa veden vihertävästä väristä ja rannassa näkyvistä vihreistä leväraidoista. Pieni määrä sinilevää näkyy vedessä pieninä tikkuina ja hippuina.

Toimi näin, kun vedessä on sinilevää:

  • Vältä uimista.
  • Älä päästä pieniä lapsia tai lemmikkejä veteen. Varmista, etteivät lapset tai lemmikit juo sinileväistä vettä. (Kaupunki ei valvo koirien uimarantojen vedenlaatua)
  • Älä käytä sinileväistä vettä pesuvetenä tai saunan löylyvetenä.
  • Jos uit tai kahlaat sinileväpitoisessa vedessä, huuhtele heti tämän jälkeen iho puhtaalla vedellä.

Hygienia uimarannalla

Uimarannalla voi sairastua, jos vatsatautioireinen henkilö levittää esimerkiksi norovirusta. Älä mene uimarannalle, jos sinulla on vatsatauti- tai flunssaoireita.

Hyvä hygienia on tärkeää myös uimarannalla. Pese tai desinfioi kädet WC-käynnin jälkeen. Lapsen vaippaa ei saa vaihtaa tai takapuolta pestä uimavedessä.

Älä ui, jos sinulla on haavoja tai ihon pinta on muuten rikki. Bakteerit pääsevät rikkinäisen ihon kautta uimarin elimistöön ja voivat aiheuttaa infektion. Uimaveteen menemistä ei suositella henkilölle, jolla on ihoinfektio, koska bakteerit voivat levitä uimavedessä.

Tee haittailmoitus uimavedestä

Jos epäilet, että uimavesi on aiheuttanut sairastumisen tai haitan, voit tehdä ilmoituksen Ilppa-palvelussa.

Ilpan kautta tulleita ilmoituksia ei käsitellä päivittäin. Jos kyse on akuutista hätätilanteesta, kerro siitä uimavalvojalle tai soita hätänumeroon 112.

Tee haittailmoitus uimavedestä Ilppa-palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Huomioithan, että levähavaintoja ei ole tarkoitus ilmoittaa Ilpan kautta. Levähavainnot voit ilmoittaa vesi.fi-karttapalvelussa.

Ilmoita levähavainto Vesi.fi-karttapalvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/uimavesi.