Kalastusluvat ja hinnat

Onkiminen ja pilkkiminen eivät vaadi lupaa. Kun kalastat Helsingin kalavesillä muilla välineillä, tarkista mitä lupia tarvitset ja mitä luvat maksavat.

Tällä sivulla

Lähikuva käsi ja virveli.
Kuva: Konsta Linkola

Kalastuslaki sääntelee kalastusta koko Suomessa. Onkimiseen ja pilkkimiseen et yleensä tarvitse lupaa. Muilla välineillä kalastaessa saatat tarvita valtion kalastonhoitomaksun ja vesialueen omistajan eli Helsingin kaupungin kalastusluvan. Ikäsi, kalastusvälineesi sekä vesialue määrittävät, mitä lupia tarvitset. 

Katso, tarvitsetko kalastusluvan

Tarkista lupaehtojen lisäksi Helsingin erillislupa-alueet ja vesialueiden rajoitukset Kalastusmääräykset -sivulta tai Kalavesien kartalta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

 • Onginta ja pilkkiminen eivät vaadi kalastuslupaa tai maksuja. Myös silakanlitkaus on sallittua ilman lupia. Kelaonginta määritellään viehekalastukseksi, ja siihen saatat tarvita luvan.

Onginta ja pilkkiminen on kielletty koski- ja virta-alueilla. Myös luonnonsuojelualueilla  on rajoituksia kalastukselle, katso tarkemmin: Missä onkiminen on sallittu ilman lupia?

 

 • Jos olet 18–69-vuotias, maksa valtion kalastonhoitomaksu, jonka jälkeen voit kalastaa yhdellä vieheellä ja vavalla Helsingissä ja muualla Suomessa.
 • Jos olet alle 18 vuotta tai täyttänyt 70 vuotta, voit kalastaa yhdellä vieheellä ja vavalla ilman maksua tai lupaa Helsingissä ja muualla Suomessa. 
 • Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ehtivät täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä. Lue uutinen aiheesta (Eraluvat.fi).(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Poikkeuksen muodostavat niin sanotut erillislupa-alueet, joihin tarvitset yhdellä vieheellä kalastaessakin kalastusluvan, katso Helsingin osalta tarkemmin: Mitä lupia tarvitsee ostaa, jos haluaa virveliä mennä heiluttelemaan

 • Jos olet 18–69 -vuotias, maksa valtion kalastonhoitomaksu JA osta Helsingin kaupungin kalastuslupa, jonka jälkeen, voit kalastaa useammalla vieheellä Helsingin kalavesillä. 
 • Jos olet alle 18 vuotta tai täyttänyt 70 vuotta, osta Helsingin kaupungin kalastuslupa. Sinun ei tarvitse maksaa kalastonhoitomaksua. Kun olet ostanut kalastusluvan, voit kalastaa useammalla vieheellä Helsingin kalavesillä. 
 • Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ehtivät täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä. Lue uutinen aiheesta (Eraluvat.fi).(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Huomaa vapojen määrä: Rannalta kalastettaessa voit kalastaa maksimissaan kolmella vavalla. Uisteltaessa vapojen määrää ei ole yleensä rajoitettu. Katso tarkemmat säännöt kalastusluvasta.

Pyydyskalastus Helsingin vesialueilla on sallittu vain helsinkiläisille. Pyydyskalastusta on esimerkiksi katiskalla, rysällä tai verkoilla kalastus. Helsinki ei myönnä lupia ravustukseen eikä Helsingissä voi ravustaa.

 • Jos olet helsinkiläinen 18–69-vuotias, tarvitset valtion kalastonhoitomaksun ja Helsingin kaupungin pyydyskohtaisen pyydysluvan.
 • Jos olet helsinkiläinen alle 18 tai täyttänyt 70 vuotta, tarvitset Helsingin kaupungin pyydyskohtaisen pyydysluvan.
 • Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ehtivät täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä. Lue uutinen aiheesta (Eraluvat.fi).(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Huomioi, että pyydyskalastusta rajoitetaan useilla Helsingin vesialueilla.

Vanhankaupunginkosken luvat ostetaan verkosta, kuten muutkin kaupungin kalastusluvat. Kaupungin kalastusinfo Vanhankaupunginkoskella ei enää myy lupia. Kalastusluvan ostaminen ja hinnat

Vanhankaupunginkosken suvanto

Suvannolla voi onkia vapaasti.

Viehekalastus suvannolla
 • Jos olet Helsinkiläinen tarvitset viehekalastamiseen suvannolla Vanhankaupunginkosken suvantoluvan. Alle 18-vuotias ei tarvitse suvantolupaa.
 • Jos olet ulkopaikkakuntalainen, tarvitset viehekalastamiseen suvannolla matkailijakalastusluvan.
 • Jos olet 18–69-vuotias, muista maksaa myös valtion kalastonhoitomaksu. Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ehtivät täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä. Lue uutinen aiheesta (Eraluvat.fi).(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Vanhankaupunginkosken koski

Vanhankaupunginkosken koskialueella kalastamiseen tarvitset Vanhankaupunginkosken koskiluvan. Luvan tarvitsevat myös lapset.

Muut kosket

Pitkäkoski, Ruutinkoski ja Niskalankoski ovat koskia, joihin ei myydä erillistä koskilupaa vaan kalastus tapahtuu Helsingin viehekalastusluvalla tai matkailijakalastusluvalla.

Vki johtaa ulkoiseen palveluuVVVantaankoski ja Tikkurilankoski ovat Vantaan alueella ja niihin tarvitset Vantaan-ja Tikkurilankosken kalastusluvan (Kalakortti.com)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Koskien sijainnit

Katso koskien sijainnit painetun kalavesien kartan pdf-versiosta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)tai sähköisestä kalavesien kartasta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kalastusluvan ostaminen ja hinnat

Kalastonhoitomaksu ja kalastuslupa ovat henkilökohtaisia. Muista pitää voimassa olevat kalastusluvat ja henkilötodistus mukana, kun lähdet kalaan. 

Valtion kalastonhoitomaksun voit maksaa Eräluvat-verkkokaupassa tai R-kioskilla.  Kalastonhoitomaksun hinnat vuonna 2024: 6 eur / vrk, 16 eur / vko ja 47 eur / vuosi.

Maksa kalastonhoitomaksu Eräluvat.fi-kaupassa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsingin kaupungin kalastusluvat myydään ainoastaan verkossa Kalakortti.com-palvelussa. Jokaisen luvan hintaan lisätään Kalakortti.comin toimitusmaksu. 

Osta lupa Kalakortti.com-palvelusta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Pikalinkit

Tietoa toimitusajoista

Ostaessasi pyydysluvan huomioithan, että pyydysmerkin saaminen kestää useampia päiviä, joskus jopa parisen viikkoa.

Taulukossa listataan yleisimmät Helsingin kalastusluvat ja niiden hinnat. Löydät kaikki luvat ja hinnat Kalakortti.com(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)-palvelusta, josta luvat myös ostetaan.

Lupa Lupatiedot Luvan hinta   
Viehekalastuslupa
(helsinkiläinen)
kalenterivuosi / 1 hlö 15 eur
Viehekalastuslupa Helsinki ja Espoo
(helsinkiläinen)

kalenterivuosi / 1 hlö

20 eur 
Viehekalastuslupa Helsinki ja Espoo
(ulkopaikkakuntalainen)
kalenterivuosi / 1 hlö 65 eur
Vanhankaupunginkosken suvantolupa 
(helsinkiläinen)
1 hlö 5,50 eur / vrk,
21 eur / kalenterivuosi
Viehekalastuslupa, matkailijalupa
(viehe+suvantolupa, ulkopaikkakuntalainen)
1 hlö 11 eur / vrk, 16 eur / vko,
45 eur / kalenterivuosi
Vanhankaupunginkosken koskilupa  vaihtuva jakso / 1 hlö 11 eur / 5,50 eur alle 18 v.
Sukelluskalastus  kalenterivuosi / 1 hlö 15 eur
Tuulastus kalenterivuosi / 1 hlö 15 eur
Aluskohtainen lupa Helsingin vesialueille kalenterivuosi 115,50 eur
Kilpailulupa
(helsinkiläinen seura)
hinta / 1 osallistuja 0,25 eur
Kilpailulupa
(ulkopaikkakuntalainen seura)
hinta / 1 osallistuja 0,65 eur

Kilpailulupa, valtakunnallinen

kilpailukohtainen hinta 105 eur

Vain helsinkiläiset voivat kalastaa pyydyksillä Helsingin vesialueilla.

Lupa Lupatiedot Luvan hinta   
Helsinkiläisen verkkolupa
(saa ostaa max. 4 kpl / hlö)
1 kpl 15 eur
Helsinkiläisen katiskalupa
(saa ostaa max. 2 kpl / hlö)
1 kpl 15 eur
Helsinkiläisen pitkäsiimalupa
(saa ostaa max. 1  kpl / ruokakunta)
1 kpl (100 koukkua) 15 eur
Helsinkiläisen syöttikoukkulupa
(saa ostaa max. 1 kpl / ruokakunta)
1 kpl (sisältää 10 pyydysmerkkiä)  15 eur

Usein kysyttyä luvista ja kalastuksesta

Onkimiseen et tarvitse lupaa ja onkiminen on sallittua lähestulkoon kaikkialla Helsingissä.    Katso suosittuja kalastuspaikkoja kartalla  

Rajoitukset onkimiselle  

Jos kalastat yhdellä virvelillä, et tarvitse kaupungin kalastuslupaa. Sinun pitää kuitenkin maksaa valtion kalastonhoitomaksu, jos olet 18–69-vuotias.  

Poikkeuksen muodostavat niin sanotut erillislupa-alueet, joihin tarvitset yhdellä virvelillä kalastaessakin kalastusluvan. Helsingin erillislupa-alueet ovat:  

 • koski- ja virta-alueet (Vanhankaupunginkoski, Pitkäkoski, Ruutinkoski, Niskalankoski)  
 • Vanhankaupunginkosken suvanto  
 • Kaitalampi ja Halkolampi.  

Erillislupa-alueiden luvat: katso tarkemmin kohta Osta Helsingin kaupungin kalastuslupa.  

Useammalla virvelillä kalastaminen  

Virvelillä kalastaminen on viehekalastamista. Jos kalastat useammalla virvelillä, katso ohjeet kohdasta Kalastus useammalla vieheellä.  

Jos olet 18–69-vuotias  

 • Saat kalastaa yhdellä virvelillä, jos olet maksanut valtion kalastonhoitomaksun.   
 • Saat kalastaa rannalta kolmella virvelillä, jos ostat kalastonhoitomaksun lisäksi kaupungin viehekalastusluvan. Veneestä uisteltaessa vapojen määrää ei ole yleensä rajoitettu (lue säännöt tarkemmin ostamastasi luvasta).  

Jos olet alle 18-vuotias tai täyttänyt 70 vuotta  

 • Saat kalastaa yhdellä virvelillä vastaavasti kuin ongella. Sinun ei tarvitse maksaa kalastonhoitomaksua.   
 • Saat kalastaa rannalta kolmella virvelillä, jos ostat kaupungin viehekalastusluvan. Veneestä uisteltaessa vapojen määrää ei ole yleensä rajoitettu (lue säännöt tarkemmin ostamastasi luvasta).  

Merilinnustusluvat

 

Merilinnustuslupa oikeuttaa metsästämään Helsingin kaupungin merilinnustusluodoilla silloin, kun on merilinnustuskausi (10.9.–31.12.) Lupa myydään vain helsinkiläisille, joilla on metsästyskortti. 

Merilinnustusluodot näet Helsingin kalavesien kartalta (pdf, ei saavutettava)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Osta linnustuslupa Kalakortti.com-palvelusta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)