Kallahden ulkoilualue

Kallahdenniemi on Vuosaaresta kurottuva komea harjuniemi. Männikköisen niemen rannoilla on laajoja hienoja hiekkarantoja. Harju jatkuu vedenalaisena merelle. Koko niemi kuuluu valtakunnalliseen harjujensuojeluohjelmaan.
Nainen istuu kalliolla ja kiikaroi merelle
Kuva: Teemu Saloriutta

Mitä voit kokea Kallahdessa?

Kallahdenniemelle kuljetaan upean Kallahdenharjun suojelualueen läpi. Seuraamalla Kallvikinniementien vierellä kulkevaa kävelypolkua saavut Kallahdenniemen uimarannan kioskin kupeeseen, jossa on runkolukittavia pyörätelineitä. Kuningattarenpolkua pitkin pääset aina niemen kärkeen , Kuningattarelle, asti. Huomaa, että luonnonsuojelualueiden liikkumisrajoitusten mukaan suojelualueilla on pysyttävä  osoitetuilla reiteillä. 

Kallahdenharjun polut

Voit kiertää Kallahdenharjun luonnonsuojelualueen polkureittejä pitkin. Reitit on rajattu aidoin ja köysin polkujen ulkopuolisten alueiden kulumisen ehkäisemiseksi ja luonnon säästämiseksi. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa. 

Kallahdenniemen luontopolku (1,5 km)

Kallahdenniemessä kulkee uimarannan kioskin läheisyydestä alkava luontopolku. Luontopolku tekee rengaslenkin, jonka pituus on 1,5. Luontopolun varrella on harjualueen luonnosta kertovia opastauluja. Polku kulkee Kallahden suojellun rantaniityn läpi. Suojellulla rantaniityllä saa liikkua ainoastaan merkittyjä polkuja pitkin, jotta herkän rantaniityn kasvillisuus ei kulu pois.

Niityn ollessa kostea kulje niemen kärkeä kohti mieluummin niittyalueiden välissä kulkevaa pientä hiekkatietä,  Kuningattarenpolkua, pitkin. Rantaniityn luonnonsuojelualueella ei saa pyöräillä - voit pyöräillä niemen kärkeen Kuningattarenpolkua. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa. 

Kallahdenniemen luontopolku

 

 

Lapset tutkivat luontopolun opastaulua, jossa on lintujen kuvia.
Kuva: Mira Lainiola

Piknikpaikat

Kallahdenniemi on hieno eväsretkikohde. Kallioilta ja rannoilta löytyy komeita merimaisemia taukohetkelle. Kallahdenniemen uimarannan viereisellä männikköalueella on useita pöytäryhmiä. Myös niemen kärjessä, Kuningattarella, on muutama pöytä kallioiden lomassa. 

Ruokapaikat ja kahvilat

Kallahdenniemen uimarannan kesäkahvila

Kallahdenniemellä on uimarannan kioskirakennuksessa palveleva kesäkahvila. Kioski on auki hyvällä säällä. Säännöllisiä aukioloaikatietoja ei ole saatavilla. 

Ravintola Maininki

Maininki sijaitsee Kallahden kainalon uimarannan vieressä. 

Ravintola Maininki(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Cafe Monami Beach House

Kahvila sijaitsee Vuosaaren melontakeskuksen yhteydessä ja tarjoaa myös lounasta. 

Cafe Monami Beach House(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kahvila Villa Ullas

Nuoria työkokeilijoita työllistävä Kahvilla Villas Ullas sijaitsee punaisessa tuvassa Kallahdenniemen tyvellä. Kahvilan aukioloaikatiedot päivitetään Facebook -sivulle. 

Kahvila Villa Ullas(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Keittokatokset ja tulipaikat 

Kallahdenniemen uimarannan ja uimarannan kioskin välisellä alueella on useita tulipaikkoja ja pöytäryhmiä. Omien grillien käyttäjille on varattu erillisiä pisteitä, joihin grillin voi pystyttää. Tuo mukanasi omat puut tai hiilet. Älä kerää luonnosta materiaalia. 

Tulenteko ja grillien käyttö muualla, kuin siihen varatulla alueella on kielletty. 

Kaikki tulenteko on kielletty ruohikko- sekä metsäpalovaroituksen ollessa voimassa. Tarkista varoitukset ennen retkeä Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta.

Varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

WC 

Kallahdenniemen uimarannan yleisö-WC:t ovat käytössä uimakauden aikana. Ison Kallahden  uimarannan yhteydessä on uintikaudella bajamaja. Kahviloiden ja ravintolan yhteydessä on WC. 

Grillaukseen osoitettu paikka on merkitty kyltillä
Kuva: Mira Lainiola

Vuosaaren melontakeskus

Vuokraa Natura Vivan melontakeskukselta kanootti tai soutuvene ja tutustu itäiseen saaristoon mereltä käsin. 

Tarkista luonnonsuojelualueiden sijainnit kartalta. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lintujen tarkkailu

Kallahdenniemi on hyvä lintujen tarkkailupaikka, etenkin kevät- ja syysmuuton aikaan.  Nappaa kiikarit mukana retkelle ja tähyile matalikkoon ja luodoille. 

Uimarannat

Kallahdessa on kaksi uimarantaa. Molempien uimarantojen yhteydessä on ulkokuntoiluvälineitä ja lasten leikkipaikka.

Ison Kallahden uimaranta

Kallahdenniemen uimaranta

 

Lapsi kiikaroi hiekkarannalla merelle
Kuva: Mira Lainiola

Kuningattaren huvilat

Kallahdenniemen kärjessä on joukko tyhjillään olevia huvilarakennuksia. Punainen osin 1800-luvulla rakennettu Villa Kuhlefelt sijaitsee niemen kärjessä paraatipaikalla meren vierellä. Voit kulkea huvilarakennusten lomasta alueen luontoon tutustuessasi. 

Sannan sauna ja talviuinti

Vuosaari-Seura ylläpitää Kallahden Ison uimarannan kupeessa sijaitsevalla Sannan saunalla talviuintitoimintaa. Sauna ei ole käytössä talvikauden uintiaikoina.. 

Talviuinti Kallahden Isolla uimarannalla (vuosaari.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 

Kallahdenharju ja siitä syntynyt vedenalainen matalikko muodostavat ainutlaatuisen luontokokonaisuuden. Alueelle perustettiin vuonna 2019 Helsingin ensimmäinen vedenalainen luonnonsuojelualue. Sen tarkoituksena on vedenalaisen harjumuodostuman ja siihen liittyvien eliöyhteisöjen suojelu. Suojelualueen pinta-ala on 228 hehtaaria. 

Hiekkapohjan ansiosta matalikolla tavataan Helsingissä harvinaisia meriajokas- ja näkinpartaispohjia. Keväisin ja syksyisin matalikolle kerääntyy suuri määrä muuttavia vesilintuja. Rantaniitty tarjoaa elinympäristön vaateliaille kasvilajeille. Kasvillisuuden kulumisen ehkäisemiseksi ja lintujen ruokailurauhan turvaamiseksi alueelle on asetettu liikkumisrajoituksia, joista osa on ympärivuotisia ja osa voimassa osan vuodesta. 

Kallahdessa on useita luonnonsuojelualueita. Luonnon suojelemiseksi alueiden käyttöä on rajoitettu lakiin perustuvilla rauhoitusmääräyksillä. Katso alueen säännöt ja suositukset.
 

Kallahden luonnonsuojelualueet kartalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Citynature-verkkosivu esittelee Kallahdenniemen luontoa

Tutustu tarkemmin luontoon ja historiaan. 

Kallahdenniemen kohdesivu (citynature.eu)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kallahdenniemen lajihavainnot

iNaturalist-sovelluksen avulla voit tallentaa lajihavaintoja helposti puhelimella. Saat tekoälyltä ja muilta sovelluksen käyttäjiltä apua lajien tunnistamiseen. Vahvistetut havainnot tallentuvat Suomen Lajitietokeskukseen palvelemaan tutkijoita, viranomaisia ja luontoharrastajia. 

Kallahden ja Kallahdenniemen lajihavainnot (inaturalist.laji.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kallahdenniemen lajihavainnot (laji.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Aurinko siivilöityy mäntyjen välistä harjualueella.
Kuva: Teemu Saloiriutta

Luonnonsuojelualueiden säännöt ja määräykset

Kallahdessa on useita luonnonsuojelualueita. Kallahden luonnonsuojelualueet, sijainti kartalla (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Noudata Kallahdenharjun ja Kallahden rantaniityn luonnonsuojelualueilla seuraavia sääntöjä

 • Pysy polulla Kallahdenharjulla - merkittyjen polkujen ulkopuolella liikkuminen ja maastossa pyöräily on kielletty
 • Älä pyöräile ollenkaan Kallahden rantaniityillä (käytä Kuningattarenpolkua)
 • Älä pidä irti koiria, kissoja tai muita lemmikkejä
 • Älä tee tulta, grillaa, telttaile tai leiriydy 
 • Älä vahingoita kasveja, sieniä tai jäkäliä
 • Älä häiritse luonnonvaraisiä eläimiä tai hävitä pesiä 
 • Älä liiku moottoriajoneuvolla
 • Älä roskaa

Noudata Kallahden matalikon luonnonsuojelualueella lisäksi seuraavia sääntöjä

 • Älä liiku millään tavoin matalikon etelä- ja lounaispuolisella alueella 15.3.-30.4. ja 15.8.-30.9. välisenä aikana. Melojille on osoitettu erikseen sallittu reitti näille ajoille Ahvensaarten ja Haapasaaren väliselle osuudelle. (Katso liikkumisrajoitusalueet kartalla Kallahden rantaniityn suojelupäätöksestä)
 • Älä aja moottoriveneellä Kallahden rantaniityn etelä- ja lounaispuoleisella rannikolla. Kieltorajan muodostavat Ahvensaari, Haapasaari, Prinsessa ja  Kuningatar.
 • Älä aja vesiskootterilla veneväylien ulkopuolella
 • Älä ankkuroi veneitä tai kalastusvälineitä Kallahden rantaniityn etelä-lounaispuolelle tai koillispuolelle, Santisen pohjois- tai lounaisrannalle tai Iso-Leikosaaren etelärannalle. 
 • Kalastus on sallittu kalastuslupien mukaisesti ankkuroitumisrajoitusalueiden ulkopuolella. 
Katso luonnonsuojelualueiden kaikki rauhoitusmääräykset

Yleiset säännöt

Noudata kaikilla ulkoilualueilla jokaisenoikeuksia ja järjestyssääntöjä ja liiku luonnossa vastuullisesti:

Kallahdenharjun polut ovat maapohjaisia ja mutkittelevia. Polkureittien varrella on myös portaita. Kulumisen ehkäisemiseksi kulkua ohjataan aidoin. 

Kallahdenniemen uimaranta on hiekkaranta. Uimarannan edustan grillipaikkojen maapohja on kovempaa. Uimarannan huoltorakennuksen viereltä voi liikkua leveää hiekkapohjaista Kuningattarenpolkua niemen kärkeen. Niemen kärjessä niemeä kiertävä reitti muuttuu epätasaisemmaksi poluksi. 

Kallahden suojelluilla rantaniityillä saa liikkua vain polkuja pitkin. Kulumisen leviämisen  ehkäisemiseksi kulje Kuningattarenpolkua rantaniityn polun ollessa kostea ja mutainen.

Kallahden luontopalveluiden esteettömyystiedot ovat vielä puutteelliset. Löydät tästä linkit palveluiden esteettömyystietoihin, kun tiedot on kartoitettu. Reiteillä ei ole valaistuista eikä talvikunnossapitoa. 

Ulkoilualueen palvelut kartalla

Kallahden palvelut ja reitit kartalla. - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kalliorantojen merimaisemaa
Kuva: Mira Lainiola
Lapset tutkivat luontopolun opastaulua, jossa on lintujen kuvia.
Kuva: Mira Lainiola
Polku on reunustettu köydellä ja puuaidalla
Kuva: Mira Lainiola
Joutsenet lipuvat tyynellä merellä syysruskaisten lehtien takana.
Kuva: Teemu Saloriutta